10 Khasiat Koko (Benih Coklat) untuk Kesihatan Tubuh

Koko adalah asal coklat yang anda nikmati, sama ada dalam bentuk bar atau minuman. Di sebalik buah yang tidak popular, sebenarnya terdapat banyak manfaat koko untuk kesihatan tubuh yang mungkin tidak pernah anda duga sebelumnya.

Apa itu koko?

Sumber: Briya Freeman

Koko adalah bentuk coklat paling tulen yang biasa anda makan. Koko adalah benih tanaman Kakao Theoboroma. Tumbuhan ini menghasilkan buah yang cukup besar dan masing-masing mengandungi 20 hingga 60 biji yang ditutupi oleh daging putih. Tidak seperti rasa coklat yang telah diproses, buah ini mempunyai rasa yang kadang manis dan kadang masam.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa koko adalah biji buah koko yang masih mentah dan belum diproses. Biji buah mentah ini mengandungi antioksidan tertinggi dibandingkan dengan biji yang telah diproses.

Selain itu, biji buah ini juga merupakan sumber lemak tak jenuh tunggal yang sangat baik untuk kesihatan. Sebenarnya, biji itu juga mengandungi vitamin, mineral, serat, karbohidrat semula jadi, dan protein yang baik untuk kesihatan.

Kandungan pemakanan koko

Sumber: Penggiling Harian yang Sempurna

Biji koko mentah terasa seperti coklat gelap, tetapi sedikit lebih pahit. Dalam 100 gram biji koko tanah terdapat berbagai nutrien yang terkandung, yaitu:

 • 228 g kalori
 • 14 g lemak
 • 0 mg kolesterol
 • 21 mg natrium
 • 58 g karbohidrat
 • 20 g protein
 • 2 g gula
 • 33 gram serat makanan
 • 13% kalsium
 • 77% besi

Pemprosesan biji koko

Setelah benih tanaman yang satu ini dituai, terdapat beberapa langkah pemprosesan yang akan dilakukan sebelum ditukarkan menjadi bentuk lain. Berikut adalah langkah-langkah memproses benih buah ini, iaitu:

Penapaian

Pertama, biji yang masih melekat pada daging akan dimasukkan ke dalam tong yang akan ditutup rapat. Selepas itu, biji-bijian ini akan ditinggalkan di dalam tong selama beberapa hari sehingga mikroba dapat memakan dagingnya dan menapai biji. Dalam proses ini biasanya rasa dan aroma coklat yang khas akan mula muncul.

Pengeringan

Selepas penapaian, semua biji akan dikeluarkan dan dikeringkan selama beberapa hari. Setelah kering, kacang mula disusun untuk diedarkan lebih lanjut kepada pembuat coklat.

memanggang

Biji kering ini kemudian akan dipanggang dan diproses mengikut keperluan. Proses memanggang inilah yang biasanya mula menunjukkan rasa coklat asli yang biasa anda makan, iaitu rasa pahit.

Kemusnahan

Setelah memanggang, biji akan dihancurkan dan dipisahkan dari kulit luar. Apabila dipisahkan dari kulit, biji kakao dikenali sebagai biji. Nibs biasanya lebih kecil daripada biji asli.

Pengilangan

Pengisaran adalah proses terakhir dalam pemprosesan biji koko. Kacang tanah akan berubah menjadi serbuk yang siap diproses menjadi pelbagai produk coklat pasaran. Setelah digiling, serbuk koko biasanya akan dicampurkan dengan pelbagai bahan lain, seperti vanila, gula, dan susu.

Manfaat kesihatan koko

Sekiranya coklat biasanya dilengkapi dengan rasa manis berkat penambahan mentega, susu, dan gula, ini tidak berlaku dengan koko yang sudah dalam bentuk serbuk. Serbuk koko sering diproses menjadi coklat gelap (coklat gelap), jadi rasanya masih asli kerana belum mendapat bahan tambahan.

Sebelum menggunakannya sebagai ramuan dalam kek, ais krim, dan pelbagai hidangan kegemaran lain, perhatikan terlebih dahulu beberapa kelebihan serbuk koko berikut:

1. Tinggi antioksidan

Serbuk koko adalah salah satu makanan yang kaya dengan flavonoid sebagai sebahagian daripada sebatian polifenol. Kedua-duanya adalah antioksidan semula jadi. Antioksidan adalah zat yang tugasnya untuk mengatasi kesan buruk radikal bebas, yang dapat mencetuskan pelbagai penyakit di dalam badan.

Sebatian polifenolik ini banyak dikaitkan dengan pelbagai faedah kesihatan. Bermula dari mengurangkan keradangan, meningkatkan aliran darah, menurunkan tekanan darah, hingga meningkatkan kadar kolesterol dan gula darah dalam tubuh.

2. Mengurangkan risiko serangan jantung dan strok

Kerana kandungan flavonoidnya yang tinggi, serbuk koko diyakini dapat mengurangkan kemungkinan anda mengalami serangan jantung dan strok. Sebabnya, flavonoid akan berperanan dalam meningkatkan oksida nitrat dalam darah yang akan melebarkan arteri dan saluran darah di dalam badan, sehingga aliran darah meningkat.

Kajian yang dilakukan oleh British Cardiac Society ke atas hampir 158,000 orang mendapati bahawa makan banyak coklat sebenarnya dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Ini kerana koko dipercayai dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) di dalam badan.

3. Mengurangkan simptom kemurungan

Coklat telah lama dikenali untuk meningkatkan mood seseorang. Ternyata serbuk koko mempunyai pengaruh besar dalam hal ini. Menurut dr. Elson Haas, seorang pengarang buku Tetap Sihat dengan Pemakanan, serbuk dari biji koko dapat meningkatkan mood serta mengatasi kemurungan.

Kesan positif ini diperoleh dari kandungan sebatian flavanol yang mampu menstabilkan serotonin, yang merupakan bahan kimia dalam tubuh yang berperanan dalam mengawal emosi. Bukan hanya itu, penyelidik dari Universiti Perubatan Michigan dari Michigan juga mengatakan bahawa serbuk koko dapat membantu pengeluaran endorfin sebagai blok bangunan mood baik dalam badan.

Kajian yang diterbitkan di Akademi Sains Pemakanan Eropah juga membuktikan ini. Hasilnya, kesihatan tubuh lelaki dewasa yang cukup tua yang sering makan coklat cenderung bertambah baik. Ini juga masih diikuti oleh keadaan psikologi yang bertambah baik.

4. Meningkatkan fungsi otak

Serbuk pembuatan coklat ini ternyata mempunyai kelebihan lain yang tidak kalah uniknya, iaitu menyokong pelbagai fungsi otak. Ini kerana kandungan sebatian polifenolik dalam serbuk koko dapat mengurangkan risiko penyakit neurodegeneratif dengan meningkatkan fungsi otak dan aliran darah dalam tubuh.

Sebatian polifenol mengalir dengan darah ke otak. Proses ini juga melibatkan kerja biokimia sebagai pengeluar neuron dan molekul penting untuk menyokong fungsi otak.

Selain itu, polifenol juga dapat mempengaruhi pengeluaran oksida nitrat, yang akan mengendurkan otot saluran darah dan meningkatkan bekalan darah ke otak.

5. Menurunkan tekanan darah

Kandungan flavonoid dalam serbuk koko dipercayai dapat meningkatkan kadar oksida nitrat dalam darah. Ia sekaligus meningkatkan fungsi saluran darah dan menurunkan tekanan darah. Sebenarnya, penemuan dari kajian yang diterbitkan di Perpustakaan Cochrane menyokong pernyataan ini.

Menurutnya, kesan baik flavonoid ini akan lebih kelihatan apabila diminum oleh orang yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi daripada mereka yang tidak. Kesan ini juga lebih ketara pada orang yang lebih tua daripada mereka yang masih muda.

6. Memperbaiki simptom diabetes jenis 2

Walaupun penggunaan coklat yang berlebihan tidak digalakkan untuk penghidap diabetes, sebenarnya koko mempunyai manfaat yang cukup menjanjikan. Kandungan flavanol sebagai antioksidan dalam biji kakao tulen sebenarnya dapat membantu melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam usus.

Selain itu, biji kakao tulen ini juga dapat meningkatkan rembesan insulin, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan kawalan gula darah di dalam badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan faedah biji kakao ini pada penghidap diabetes.

7. Kawal berat badan anda

Satu kajian yang diterbitkan dalam Molecular Nutrition & Food Research mendapati bahawa koko bermanfaat untuk mengawal berat badan. Biji koko ini dapat membantu mengatur tenaga dalam badan, mengurangkan selera makan, mengurangkan keradangan, meningkatkan pembakaran lemak badan, dan meningkatkan rasa kenyang.

Di samping itu, kajian lain juga mendapati bahawa orang yang makan coklat lebih kerap mempunyai indeks jisim badan yang lebih rendah daripada mereka yang tidak makan. Sebenarnya, ada kajian yang mendapati fakta bahawa kumpulan yang makan lebih banyak coklat menurunkan berat badan lebih cepat daripada mereka yang tidak.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa tidak semua coklat dapat memberikan kesan ini. Coklat yang sudah banyak mengandung gula dan susu tentunya tidak termasuk dalam kumpulan makanan sihat yang dapat membantu mengurangkan berat badan.

8. Memelihara gigi dan tulang yang sihat

Beberapa kajian mendapati bahawa koko dapat mencegah rongga dan penyakit gusi. Ini kerana biji koko mengandungi sebatian yang mengandungi antibakteria dan sebatian yang dapat merangsang sistem imun untuk menjaga gigi dan mulut yang sihat.

Kajian yang dilakukan pada tikus dengan bakteria di mulut menunjukkan peningkatan keadaan. Ini jelas terbukti pada pengurangan rongga pada gigi berbanding dengan yang hanya diberi air. Namun, tidak ada kajian khusus yang memeriksa penggunaannya pada manusia.

Selain menjaga kesihatan gigi, kandungan polifenol dalam koko juga memberikan kesan yang sama bermanfaatnya. Seseorang yang memakan ekstrak koko biasanya mempunyai peredaran darah yang lebih lancar di kulit. Selain itu, biji koko ini juga dapat memperbaiki dan memperbaiki tekstur permukaan kulit dan menjadikannya tetap terhidrat.

9. Membantu melegakan asma

Asma adalah penyakit pernafasan kronik yang menyebabkan penyumbatan dan keradangan di saluran udara. Penyakit pernafasan ini sering mengancam nyawa. Ternyata, kajian menunjukkan manfaat koko bagi orang yang menghidap asma. Ini berlaku berkat kandungan sebatian antiama dalam biji koko, iaitu theobromine dan theophylline.

Theobromine adalah sebatian yang serupa dengan kafein. Sebatian ini biasanya membantu melegakan batuk yang berterusan kerana penyumbatan pada saluran udara.

Sementara itu, teofilin adalah sebatian yang membantu paru-paru mengembang. Apabila paru-paru mengembang, secara automatik saluran udara anda tidak lagi tersumbat. Selain itu, sebatian ini juga dapat mengurangkan keradangan, termasuk asma. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk melihat kesan koko pada penghidap asma.

10. Melindungi badan dari barah

Kandungan flavanol dalam koko dipercayai dapat melindungi tubuh dari barah. Kajian dalam Toksikologi Makanan dan Kimia mendapati bahawa biji koko mempunyai kesan antioksidan. Maksudnya, sebatian ini mampu melindungi sel dari kerosakan molekul reaktif, melawan keradangan, menghalang pertumbuhan sel barah, dan membantu mencegah penyebarannya.

Kajian lain yang dilakukan pada manusia juga mendapati bahawa sebatian dalam ekstrak koko dapat mengurangkan risiko barah payudara, pankreas, prostat, hati, usus besar, dan leukemia (barah darah). Walaupun telah ada kajian yang telah terbukti pada manusia, penyelidikan lain masih diperlukan untuk memperkuatnya.

Dengan banyak manfaat koko, tidak ada salahnya memasukkan satu ramuan ini dalam makanan harian anda.

Alahan kerana koko

Walaupun mempunyai banyak faedah, sebenarnya koko juga dapat memberi kesan yang berbeza pada beberapa orang. Sama seperti makanan lain, koko juga boleh menyebabkan alahan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat menyatakan bahawa apabila biji koko ini berubah menjadi serbuk, kesuciannya tidak lagi dapat dipertahankan. Sebabnya ialah, apabila digiling, benih akan bersentuhan dengan permukaan alat dan banyak bahan lain.

Di samping itu, ingat bahawa benih yang diproses menjadi serbuk biasanya sering ditambah dengan bahan lain, seperti gula, pemanis buatan, susu, dan kacang. Oleh itu, kemungkinan alahan disebabkan oleh biji buah yang diproses agak biasa, bukan hanya kerana protein dalam koko. Bahan tambahan lain juga boleh menyebabkan alahan.

Gejala alahan koko

Alahan makanan biasanya dicirikan oleh pelbagai gejala yang cukup jelas, seperti:

 • Sakit kepala
 • Ruam gatal
 • ruam
 • Pedih ulu hati

Sebenarnya, dalam kes yang sangat melampau seseorang dapat mengalami reaksi anafilaksis. Biasanya, kejutan anaphylactic akan dicirikan oleh pelbagai gejala, seperti:

 • Susah bernafas
 • pusing
 • Tekanan darah turun secara drastik
 • Sakit dada
 • Pening
 • Degupan jantung
 • Mual
 • Cirit-birit
 • Pengsan

Sekiranya ada orang di sekitar anda yang mengalami pelbagai gejala kecemasan perubatan ini, segera bawa orang itu ke hospital terdekat.

Rawatan untuk alahan koko

Biasanya sebelum mengambil langkah rawatan, doktor terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan untuk mengesan penyebab alergi yang dialami. Secara amnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai sejarah alergi anda yang lalu. Selepas itu, doktor akan mengesyorkan ujian darah atau kulit untuk mengetahui apakah koko memang menjadi pencetus alergi anda.

Setelah menentukan penyebabnya, doktor akan menetapkan ubat mengikut tahap alahan yang teruk. Secara amnya, doktor anda akan menetapkan ubat antihistamin atau krim untuk merawat ruam kulit anda.

Selain itu, doktor juga akan memberikan ubat antasid atau antidiarrheal untuk merawat cirit-birit akibat alahan. Suntikan epinefrin juga mungkin diperlukan jika anda mempunyai alergi yang cukup teruk.

Mencegah alahan koko

Untuk mengelakkan alahan makanan yang satu ini, yang perlu anda lakukan hanyalah mengelakkan pelbagai produk yang mengandungi koko. Selain itu, anda juga perlu berhati-hati dengan produk tersebut cola kerana mereka biasanya mempunyai antigen yang serupa, jadi mereka boleh menyebabkan reaksi alergi yang sama.

Jangan lupa untuk selalu membaca label pembungkusan makanan sebelum membeli sebarang produk. Jangan hanya membelinya kerana ini boleh menyebabkan timbulnya reaksi alahan di dalam badan.

Recent Posts