4 Kaedah Mudah tetapi Berkesan untuk Mengatasi Selsema

Selsema sebenarnya bukan istilah perubatan yang menggambarkan penyakit ini. Seperti yang dijelaskan oleh pakar perubatan dalaman dari Hospital Indah Kapuk, dr. Mulia Sp. PD memberitahu Kompas.com, selsema adalah kumpulan gejala selesema, loya, kembung perut, demam, dan menggigil. dilaporkan dari anda dikatakan demam jika anda mengalami salah satu daripada gejala ini. Seterusnya, bagaimana mengatasi selesema?

Apakah cara untuk mengatasi selsema?

Terdapat pelbagai gejala yang menandakan selesema, jadi rawatan bergantung kepada gejalanya. Beberapa cara untuk mengatasi selesema yang boleh anda lakukan adalah:

1. Banyakkan minum

Apabila badan tidak sihat, jangan biarkan anda kekurangan cecair badan. Kerana dalam keadaan seperti ini, anda sebenarnya memerlukan banyak cecair untuk membantu melancarkan semua organ tubuh. Minum air secukupnya dapat melegakan simptom yang dialami.

Sebaliknya, elakkan minuman yang mengandungi kafein seperti kopi dan alkohol, yang boleh mengeringkan anda.

2. Makan makanan berkhasiat

Segala jenis penyakit, termasuk selsema, memerlukan diet seimbang untuk mempercepat pemulihan. Sekiranya selesema yang anda rasakan disertai demam, selesema, hidung tersumbat, dan demam, makanan dengan sup suam boleh menjadi pilihan yang tepat.

Pastikan juga anda memenuhi keperluan mineral dan vitamin seperti vitamin E dan vitamin C, yang dapat membantu melawan jangkitan.

3. Ambil ubat mengikut gejala yang anda rasakan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gejala yang anda rasakan ketika anda demam tidak selalu sama. Sekarang ini anda mungkin demam, kemudian badan terasa menggigil, tetapi semalam hanya mual dan muntah.

Sekiranya anda mempunyai ini, maka ubat-ubatan yang boleh anda ambil untuk merawat selesema harus disesuaikan dengan gejala yang anda rasakan. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda untuk mengetahui jenis ubat yang sesuai untuk keadaan badan anda.

4. Cukup rehat

Sekiranya anda ingin mempercepat penyembuhan, ikuti kaedah di atas untuk mengatasi selesema dengan rehat yang cukup. Tidak ada yang salah, sebenarnya, untuk menghentikan semua aktiviti yang sedang anda jalani sebentar.

Sekurang-kurangnya, beri masa badan anda untuk berehat sehingga keadaan anda pulih. Sekiranya anda terus melakukan aktiviti walaupun anda demam, sudah tentu gejala ini tidak akan sembuh dengan segera.

Recent Posts