8 Khasiat Madu Manuka untuk Kesihatan |

Pernahkah anda mendengar madu Manuka? Berasal dari New Zealand, madu ini yang telah diimport ke Indonesia harganya berpuluh-puluh kali lebih banyak daripada madu biasa. Manuka madu juga terkenal berkat banyak manfaatnya.

Khasiat Manuka Honey

Dari teksturnya, madu Manuka berbeza dengan madu biasa. Daripada warna jernih dan coklat, madu Manuka lebih tebal teksturnya dengan warna yang lebih gelap dan mendung. Jika dilihat sekilas, madu jenis ini lebih menyerupai karamel.

Kandungan madu Manuka yang boleh menjadi empat kali lebih banyak daripada madu biasanya dapat membantu anda menyembuhkan beberapa penyakit. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai kelebihan madu Manuka di bawah.

1. Membantu mengatasi masalah pencernaan

Pertumbuhan Bakteria Usus Kecil (SIBO) dan peningkatan asid perut saling berkaitan antara satu sama lain. Kerana diketahui mengandung antibiotik, Manuka madu mempunyai manfaat sebagai ubat untuk penyakit yang disebabkan oleh bakteria.

Dalam satu kajian baru-baru ini, salah satu bakteria berbahaya yang terdapat dalam asid perut adalah: Clostridium ternyata dapat bertarung dengan Manuka madu.

Oleh itu, pengambilan madu Manuka sangat bermanfaat untuk mengurangkan asid perut dan menyeimbangkan sistem pencernaan anda.

2. Membantu berjuang Staphylococcus aureus tahan methicillin (MRSA)

Adakah anda pernah mendengar mengenai MRSA? Keadaan ini disebabkan oleh penggunaan antibiotik yang berlebihan dan ketidakberkesanan ubat yang diberikan, sehingga menyebabkan bakteria dijangkiti Staph menjadi tidak tertahankan.

Menyebarkan dengan cepat, kebanyakan orang dengan MRSA dijangkiti dengan teruk sehingga mereka memerlukan pembedahan, memasang sendi prostetik, atau memerlukan tiub sokongan untuk bertahan.

Baru-baru ini, penyelidik dari Cardiff Metropolitan University di UK memberi harapan kepada orang yang menghidap MRSA. Para penyelidik mendapati bahawa madu Manuka dapat mengurangkan aktiviti gen yang terdapat pada bakteria MRSA.

3. Membantu mengurangkan masalah kulit

Dari kesaksian pelbagai pesakit, madu Manuka juga berguna untuk menghilangkan beberapa masalah kulit seperti jerawat dan eksim.

Sehingga kini, tidak ada alasan saintifik untuk mekanisme madu Manuka dalam menghilangkan keadaan ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba melakukannya dengan menggunakan madu ini ke kawasan jerawat atau eksim selama beberapa minit, kemudian bilas dengan sabun dan air. Lakukan ini setiap hari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

4. Melegakan luka

Menurut kajian yang diterbitkan di Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products , Manuka madu dapat membantu pemulihan luka, mengurangkan kesakitan akibat luka bakar, dan mengurangkan keradangan pada kulit pesakit.

Selanjutnya, sifat antioksidan, antibakteria, dan anti-radang yang terdapat dalam madu Manuka dapat mencegah jangkitan pada orang yang mengalami bisul atau bisul.

5. Membantu menyembuhkan masalah gigi dan gusi

Beberapa kajian juga mengatakan bahawa madu Manuka dapat membantu merawat radang gusi dan penyakit periodontal. Salah satunya ialah penyelidikan dari School of Dentistry, University of Otago di New Zealand.

Kajian mendapati bahawa menghisap atau berkumur dengan madu Manuka tidak hanya mengurangkan plak gigi sebanyak 35%, tetapi juga mengurangkan kawasan pendarahan sebanyak 35% bagi orang yang mengalami radang gusi (radang gusi).

Kandungan mineral zink (zink), kalsium, dan fosfor dalam madu Manuka juga memainkan peranan penting dalam pemulihan gigi.

6. Membantu meningkatkan imuniti

Pada tahun 2007, data yang diterbitkan di Jurnal Biologi Leukosit mencadangkan agar komponen dalam madu Manuka dapat meningkatkan sel-sel imun badan.

Berkat sifat antibakteria, madu Manuka dapat menghentikan pertumbuhan bakteria seperti radang tekak yang berkaitan dengan jangkitan.

Bagi mereka yang sakit, pengambilan madu ini dapat memperbaiki keadaan badan beberapa jam kemudian.

7. Boleh digunakan untuk rawatan kecantikan

Mengonsumsi madu Manuka secara berkala boleh memberi kesan yang baik dalam meningkatkan tenaga dan kualiti kesihatan anda, termasuk keadaan kulit. Pemakanan madu Manuka dapat meningkatkan daya hidup, tenaga, serta tekstur dan warna kulit.

Tambahkan Manuka Honey ke cuci muka anda Buatan rumah (buatan sendiri) untuk mengelupas sel kulit mati dan melawan kesan radikal bebas pada kulit.

Anda juga boleh menambahkannya ke syampu atau topeng rambut anda untuk menjadikan rambut anda lebih bersinar. Di samping itu, anda boleh menambahkan madu Manuka dalam minuman anda untuk menyahtoksin badan anda.

8. Meningkatkan kualiti tidur

Manuka Honey membantu anda mendapatkan tidur yang berkualiti. Manuka madu membantu anda melepaskan glikogen secara perlahan yang diperlukan untuk fungsi badan semasa tidur.

Menambah madu ini ke dalam susu sebelum tidur membantu badan anda mengeluarkan melatonin yang dapat membantu otak tidur nyenyak, sehingga mencegah anda dari masalah kesihatan kerana kurang tidur seperti penyakit jantung dan strok.

Kerana ia dapat membantu anda meningkatkan kualiti tidur anda, itu secara tidak langsung madu Manuka juga membantu mengurangkan risiko penyakit ini.

Nah, ternyata kelebihan madu manuka bernilai harganya yang tinggi. Namun, jangan tertipu oleh madu Manuka palsu di pasaran. Real Manuka Honey mempunyai label UMF pada bungkusannya. Semoga berjaya!

Recent Posts