Perkara yang Membuat Anda Bersin •

Bersin adalah cara tubuh menghilangkan perengsa dari hidung atau tekak. Gejala ini juga dapat disebut sebagai proses mengusir bakteria ke udara secara paksa dan paksa. Bersin mempunyai kelajuan sekitar 160 km / jam dan dapat mengusir 100,000 bakteria dalam satu pukulan. Perkara ini sering berlaku secara tiba-tiba dan tanpa amaran. Nama lain untuk bersin adalah sternutasi. Walaupun gejala ini sangat menjengkelkan, bersin bukanlah gejala masalah kesihatan yang serius.

Apa yang menyebabkan bersin?

Salah satu fungsi hidung anda adalah membersihkan udara yang anda hirup, dan memastikan badan anda bebas dari kotoran dan zarah bakteria. Dalam banyak kes, hidung memerangkap kotoran dan bakteria di dalam lendir. Perut anda kemudian mencerna lendir untuk meneutralkan penyerang yang berpotensi berbahaya.

Kadang kala, kotoran dan serpihan boleh memasuki hidung dan menjengkelkan selaput lendir yang sensitif di hidung dan tekak. Apabila membran ini tidak tahan lagi, bersin berlaku. Gejala ini boleh dipicu oleh alergen, seperti virus seperti selesema dan selesema, atau oleh kerengsaan hidung dari kortikosteroid yang dihirup melalui semburan hidung atau pelepasan ubat.

1. Alahan

Alahan adalah keadaan yang sangat biasa disebabkan oleh tindak balas badan anda terhadap organisma asing. Dalam keadaan normal, sistem imun melindungi anda dari faktor asing yang berbahaya, seperti bakteria penyebab penyakit. Sekiranya anda mempunyai alahan, sistem imun anda akan mengenal pasti organisma yang berpotensi berbahaya. Alergi boleh menyebabkan anda bersin ketika badan anda berusaha mengusir organisma ini.

2. Jangkitan

Bersin mungkin merupakan gejala jangkitan pernafasan atas. Selalunya memberi kesan kepada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Anda juga boleh menjadi mangsa jangkitan virus yang menyebabkan rhinitis berjangkit, dan ini biasanya disebabkan oleh rhinovirus dan adenovirus. Rhinitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, tetapi bersin dalam konteks ini biasanya dikaitkan dengan sinusitis. Jangkitan kulat jarang berlaku, tetapi tidak mustahil, dan boleh menyebabkan rhinitis dan bersin berterusan. Jangkitan ini lebih kerap terjadi pada orang yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang terganggu.

3. Merengsa

Iritasi sistemik, udara, dan tertelan boleh menyebabkan bersin berterusan jika anda tidak melakukan apa-apa untuk mengurangkan pendedahan anda kepada perengsa. Beberapa pencetus yang paling biasa adalah debu organik dan anorganik, pencemaran alam sekitar, makanan pedas, minyak wangi, asap rokok, cuaca kering, tekanan, dan perubahan hormon.

4. Ubat

Mengambil ubat tertentu juga boleh menyebabkan rhinitis dan menyebabkan gejala yang berterusan. Beberapa penyebabnya termasuk steroid anti-radang, dekongestan hidung, beta-blocker, antidepresan, ubat penenang, ubat-ubatan untuk merawat disfungsi ereksi, dan kontraseptif oral (pil kawalan kelahiran).

5. Sukan

Senaman boleh menyebabkan anda bersin. Anda akan mengalami hiperventilasi apabila anda terlalu kuat, dan hasilnya mulut dan hidung anda mula kering. Oleh itu, apabila hidung anda bertindak balas dengan mengeluarkan cecair, anda akan mula bersin.

6. Cahaya matahari

Matahari yang terik boleh membuat 1 dari 3 orang bersin. Ini biasanya berlaku kerana kepekaan terhadap cahaya. Dan sebenarnya, kepekaan cahaya adalah perkara yang diwarisi.

7. Sebab-sebab lain

Anda juga mungkin mengalami bersin dan gejala alahan lain disebabkan oleh sebab-sebab selain dari yang disenaraikan di atas, seperti:

  • Polip hidung
  • Keadaan neurologi
  • Pendedahan klorin di air kolam renang
  • Tembakau hidup
  • Kokain hidup

Mitos tentang bersin

Terdapat beberapa mitos palsu di sekitar bersin, dan anehnya, banyak orang masih mempercayainya hari ini. Sebagai contoh, tidak benar bahawa jantung anda berhenti ketika anda bersin. Pengecutan dada yang disebabkan oleh gejala ini menyebabkan aliran darah menyempit, jadi irama jantung anda akan berubah, tetapi itu tidak bermakna jantung anda berhenti.

Juga, bola mata anda tidak akan dapat keluar dari kepala anda jika anda bersin dengan mata anda terbuka. Sebilangan besar orang secara semula jadi menutup mata, tetapi jika mereka tetap membuka mata, mereka akan berada dalam kedudukan yang sama. Walaupun tekanan darah di belakang mata akan meningkat ketika anda bersin, itu tidak cukup untuk membuat mata anda keluar.

BACA JUGA:

  • 6 Cara Tetap Sihat Semasa Musim Selsema di Pejabat
  • Udara Sejuk Tidak Menyebabkan Selesema
  • 9 Fakta Penting Mengenai Rambut Hidung

Recent Posts