Makan Buah Segar vs Minum Jus Buah, Mana Yang Lebih Sihat?

Tidak diragukan lagi, tentu anda akan mendapat banyak faedah sekiranya anda selalu makan buah. Tetapi sekarang ini lebih banyak orang lebih suka minum jus daripada memakan buah. Sama ada kerana praktikal, bebas dari masalah, atau anda boleh mendapatkannya di mana sahaja. Namun, adakah benar bahawa minum jus buah adalah baik? Mana yang lebih sihat untuk minum jus atau makan buah segar secara langsung?

Minum jus buah lebih sihat daripada memakan buah segar, benarkah?

Jus buah sangat praktikal, boleh diminum di mana sahaja dan bahkan sukar diperoleh. Di samping itu, banyak orang lebih suka minum jus kerana rasanya manis dan mempunyai kandungan yang sama dengan buah asli.

Tetapi tahukah anda bahawa jus buah yang anda minum tidak begitu sihat seperti yang anda fikirkan? Inilah sebab mengapa anda harus memilih makan buah segar berbanding minum jus buah.

Rasa jus buah seperti buah asli, tetapi mungkin dari rasa buatan

Hampir semua produk jus buah yang dijual di pasar raya menyatakan bahawa produk tersebut adalah ekstrak semula jadi yang diperoleh dari buah, bukan hanya bahan tambahan makanan.

Ya, jus yang dibungkus mengandungi ekstrak buah yang sebenar. Tetapi persoalannya, berapa banyak yang mengandungi ekstrak itu?

Nampaknya, tidak 100% kandungan jus bungkus adalah ekstrak dari buah asli. Semua bahan tambahan untuk menguatkan rasa buah.

Terdapat lebih banyak bahan tambahan dalam jus yang dibungkus, misalnya, pengawet.

Telah ada banyak kajian yang menunjukkan bahawa mengambil terlalu banyak bahan tambahan dalam makanan atau minuman dapat meningkatkan risiko penyakit jantung koroner, barah, dan penyakit degeneratif lainnya.

Jus buah mengandungi sedikit serat, tetapi banyak gula

Salah satu sebab mengapa anda mesti makan buah adalah kerana buah mengandungi lebih banyak serat daripada minum jus. Serat sangat baik untuk kesihatan, terutama kesihatan pencernaan.

Sekiranya anda mengganti buah segar dengan minum jus bungkus, serat yang anda dapat tidak akan setanding dengan serat yang terdapat pada buah segar.

Salah satu zat terbesar dalam jus buah yang dibungkus adalah gula. Dalam kira-kira 350 ml jus epal, terdapat kandungan gula 39 gram atau bersamaan 10 sudu teh.

Sebenarnya, pengambilan gula yang disyorkan dalam sehari paling banyak hanya mencapai enam sudu teh. Oleh itu, tidak hairanlah jika minum jus buah hanya akan menjadikan keadaan kesihatan anda lebih teruk dan meningkatkan risiko diabetes mellitus jenis 2.

Ini telah terbukti dalam kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Harvard School of Public Health.

Dalam kajian itu, didapati bahawa orang yang lebih suka minum jus daripada memakan buah sebenar, lebih berisiko menghidap diabetes. Walaupun kebiasaan makan buah segar sebenarnya dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Jadi adakah jus buatan sendiri lebih sihat daripada memakan buah?

Namun, lebih baik memakan buah secara lurus daripada minum jus buah, walaupun anda membuat jus buah sendiri menggunakan sumber buah segar dan tanpa gula. Kenapa begitu?

Jawapannya adalah kerana jika anda memakan buah, anda diminta untuk mengunyah semua buahnya.

Dengan mengunyah buah secara perlahan, nutrien, termasuk gula yang terdapat di dalam buah, akan dicerna dan dipecah secara beransur-ansur.

Pecahan gula akan berlaku pertama di mulut, kemudian di perut, dan akhirnya dalam penyerapan di usus kecil. Ini menjadikan gula mengambil masa lebih lama untuk diserap dan tidak cepat berubah menjadi gula darah.

Sementara itu, jika anda memilih untuk minum jus dan bukannya memakan buah, semua nutrien akan masuk ke dalam sistem pencernaan dan diserap oleh badan dengan lebih cepat.

Keadaan ini menjadikan gula dalam darah naik dan berubah dengan cepat. Gula darah yang sering naik dapat menjadikan kadar lemak anda juga meningkat. Ini tentu boleh menyebabkan penyakit jantung, diabetes, dan penyakit degeneratif lain.

Recent Posts