Ubat Roaccutane Berkesan Mengatasi Jerawat? Inilah Fakta! •

Masalah jerawat tidak pernah selesai. Ramai orang sanggup melakukan pelbagai cara agar kulit mereka bebas dari jerawat. Selain menggunakan krim dari doktor, ubat jerawat dari doktor, seperti Roaccutane, adalah pilihan yang cukup popular. Lihat penjelasan mengenai ubat jerawat berikut Roaccutane.

Apa itu Roaccutane?

Roaccutane adalah jenama ubat yang mengandungi bahan aktif isotretinoin. Isotretinoin adalah turunan vitamin A yang biasanya digunakan dalam rawatan jerawat yang agak parah, seperti jerawat nodular dan cystic (jerawat).

Bahan aktif ini dapat mengatasi masalah jerawat dengan menekan pengeluaran kelenjar minyak dan mengurangkan keratin pada kulit. Ubat ini juga disyorkan oleh doktor sebagai rawatan untuk masalah kulit, seperti rosacea atau hidradenitis suppurativa.

Perlu diingat bahawa Roaccutane adalah ubat jerawat yang keras. Doktor akan memberikan ubat ini sebagai kaedah terakhir sekiranya pelbagai terapi jerawat tidak dapat menyelesaikan masalah anda.

Ini kerana ubat jerawat ini mempunyai sejumlah kesan sampingan yang tidak boleh dipandang rendah. Tidak hanya terhad pada kulit di wajah, bahan aktif Roaccutane dapat mempengaruhi semua organ tubuh.

Penyeliaan penggunaan ubat jerawat Roaccutane

Sebenarnya, penggunaan isotretinoin harus dipantau dengan teliti, terutama di Amerika Syarikat. Pemerintah mengawasi pengedaran ubat ini dengan syarat mesti mendaftar dalam program yang berkaitan dengan penggunaan isotretinoin.

Sebagai tambahan, pesakit harus menjalani ujian makmal secara berkala, sebelum dan sesudah menggunakan Roaccutane sebagai ubat jerawat. Perkara ini berlaku terutamanya bagi wanita untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Di Indonesia, peraturan yang sama berlaku. Ubat ini harus digunakan dengan petunjuk yang betul dan di bawah pengawasan yang ketat oleh doktor.

Biasanya, doktor anda akan memberi anda dos ubat yang paling rendah. Kemudian, doktor akan memantau penggunaan pesakit secara berkala. Satu tempoh pengambilan ubat biasanya sekitar 4-6 bulan.

Senarai Antibiotik Berkesan untuk Merawat Jerawat

Siapa yang tidak boleh mengambil Roaccutane?

Roaccutane adalah ubat jerawat oral yang ditujukan hanya untuk pesakit dengan jerawat yang teruk. Sementara itu, terdapat beberapa kategori orang yang tidak digalakkan minum Roaccutane, iaitu:

  • wanita hamil dan menyusu,
  • mempunyai masalah pencernaan
  • pesakit hepatitis,
  • pesakit kencing manis, dan
  • mempunyai tahap trigliserida yang tinggi.

Pada dasarnya hanya seorang doktor yang dapat menentukan sama ada seseorang boleh mengambil Roaccutane ubat jerawat. Sebelum menetapkan ubat ini, doktor anda akan memeriksa jenis jerawat dan sejarah perubatan anda dengan teliti.

Kesan sampingan Roaccutane

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Roaccutane adalah ubat jerawat yang cukup keras kerana boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Kesan sampingan ini boleh berlaku jika penggunaannya tidak dipantau dengan betul.

Contohnya, ubat ini dapat mengurangkan pengeluaran minyak dan keratin pada kulit. Kesannya, kulit wajah menjadi sangat kering dan lebih sensitif. Ini juga memberi kesan pada bibir yang juga mudah pecah dan berdarah.

Sebenarnya, mata anda mungkin terasa kering. Mata kering ini boleh mencetuskan masalah serius, seperti blepharitis, konjungtivitis, dan kerengsaan mata.

Sementara itu, Roaccutane juga dapat meningkatkan enzim transaminase yang menyebabkan gangguan pada pelbagai organ, seperti:

  • hati,
  • sendi,
  • otot, dan
  • belakang.

Bukan hanya itu, Roaccutane dapat meningkatkan kadar trigliserida dalam darah dan berisiko mengganggu saluran pencernaan.

Penggunaan ubat jerawat satu ini juga dikatakan dapat mengurangkan keinginan seksual untuk menyebabkan disfungsi ereksi. Selain itu, sifat teratogenik (racun) di Roaccutane juga boleh menyebabkan kecacatan pada janin jika diambil secara sembarangan.

Oleh itu, wanita usia subur yang mengambil Roaccutane akan mendapat pengawasan yang ketat oleh doktor.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan Roaccutane

Perlu ditegaskan bahawa ubat jerawat Roaccutane mesti diresepkan oleh doktor. Penggunaan yang tidak sesuai dengan nasihat doktor tentunya berisiko menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Walaupun digolongkan sebagai ubat keras, Roaccutane boleh didapati dengan mudah di laman jual beli dalam talian. Ini sangat membimbangkan kerana termasuk dalam peredaran ubat-ubatan haram.

Itulah sebabnya, selalu pastikan faedah dan risiko ubat sebelum dimakan atau digunakan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, tanyakan kepada pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Oleh itu, sebelum mengambil ubat ini, pastikan anda mengetahui semua faedah dan risiko. Jangan ragu untuk bertanya kepada pakar dermatologi mengenai kesan sampingan ubat ini.

Recent Posts