Perubatan Prostat, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Penyakit prostat boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa melakukan aktiviti seperti kencing yang kerap, kencing yang perlahan, aliran air kencing yang lemah, dan sakit ketika membuang air kecil atau selepas ejakulasi. Agar tidak terus mengganggu aktiviti harian, anda mesti segera mengambil rawatan untuk mengatasi keadaan tersebut. Jadi, apakah ubat-ubatan yang boleh diambil untuk meredakan gejala penyakit prostat?

Jenis ubat prostat yang sering diresepkan oleh doktor

Sekiranya simptom anda tidak teruk, doktor anda mungkin mengesyorkan pemeriksaan berkala sebentar sebelum memutuskan anda harus mendapatkan rawatan perubatan.

Bentuk rawatan perubatan yang paling biasa untuk merawat masalah prostat melibatkan antibiotik, penyekat alpha, dan Perencat reduktase 5-alpha.

1. Ubat antibiotik

Ubat antibiotik akan diberikan oleh doktor apabila pesakit menderita prostatitis bakteria. Ubat antibiotik bertujuan untuk membunuh bakteria yang menyerang prostat.

Beberapa jenis antibiotik yang boleh digunakan adalah trimethoprim-sulfamethoxazole, doxycycline, ciprofloxacin, norfloxacin, dan ofloxin.

Pesakit mesti mengikuti rawatan ini selama beberapa minggu. Sekiranya prostatitis yang dihidapi adalah jenis berulang, rawatan dengan antibiotik dapat berlangsung hingga enam bulan.

2. Perubatan penghalang alfa

Sebenarnya, penghalang alfa lebih biasa digunakan sebagai ubat untuk darah tinggi. Penyekat alfa membantu mengurangkan tekanan darah dengan mencegah hormon norepinefrin mengetatkan otot di dinding arteri dan urat.

Norepinephrine adalah hormon semula jadi yang dapat meningkatkan kadar tekanan darah dengan menyempitkan saluran darah. Dengan ini, saluran darah akan tetap terbuka dan membuat aliran darah lancar.

Disebabkan oleh penghalang alfa juga mengendurkan otot-otot lain di seluruh badan, ubat jenis ini juga dapat membantu meningkatkan aliran air kencing pada pesakit dengan penyakit prostat. Berikut adalah jenis yang sering diresepkan oleh doktor.

Tamsulosin

Tamsulosin adalah sejenis ubat penyakit prostat penghalang alfa yang melonggarkan otot di leher prostat dan pundi kencing. Ini memudahkan anda membuang air kecil dan membantu melegakan gejala lain dari prostat yang membesar, seperti aliran air kencing yang lemah dan menekan keinginan untuk membuang air kecil berulang-ulang.

Dos tamsulosin untuk ubat prostat biasanya dimulakan dengan 0.4 mg sekali sehari. Bagi pesakit yang tidak menunjukkan peningkatan gejala setelah mengambil dos 0,4 mg setelah 2 hingga 4 minggu, dos tersebut dapat ditingkatkan menjadi 0,8 mg sekali sehari.

Sebilangan kesan sampingan tamsulosin biasanya ringan. Doktor anda mungkin dapat membantu mencegah atau mengurangkan kesan sampingan ini, tetapi berjumpa dengan doktor anda sekiranya terdapat kesan sampingan berikut.

Doxazosin

Doxazosin juga merupakan ubat yang sering diresepkan untuk merawat penyakit prostat, terutamanya pembesaran prostat yang jinak (BPH). Sama dengan tamsulosin, doxazosin dapat membantu merehatkan otot di sekitar pundi kencing sehingga dapat mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh pesakit.

Tablet Doxazosin boleh diambil sebelum atau selepas makan sekali sehari, pada waktu pagi atau petang. Dos disesuaikan mengikut keadaan pesakit. Biasanya doktor akan memulakan dengan dos yang rendah yang akan meningkat secara beransur-ansur.

Selain penggunaannya yang tidak lebih dari dua minggu, pengambilan ubat ini juga harus sesuai dengan arahan doktor. Sekiranya anda ingin menghentikan rawatan, lebih baik segera berjumpa terlebih dahulu.

Alfuzosin

Alfuzosin berfungsi dengan merehatkan otot prostat yang akan menjadikan aliran air kencing lebih lancar. Alfuzosin mempunyai cara kerja berlakon lama, bermakna ubat ini memerlukan masa lebih lama untuk merawat gejala penyakit prostat, tetapi kesannya dapat bertahan lebih lama.

Alfuzosin harus diambil selepas makan. Dos yang diperlukan biasanya 10 mg dan diambil sekali sehari. Walau bagaimanapun, dosnya berbeza bagi setiap pesakit. Jangan berhenti rawatan tanpa pengetahuan doktor.

Ubat ini boleh membuat anda pening atau kurang waspada setelah mengambilnya. Oleh itu, anda tidak boleh melakukan perkara yang memerlukan kepekatan yang tinggi seperti memandu jika anda mengambil alfuzosin.

Silodosin

Silodosin juga sering digunakan sebagai ubat untuk mengubati gejala kesakitan ketika membuang air kecil yang dirasakan ketika terkena penyakit prostat. Silodosin umumnya dalam bentuk kapsul dan harus diminum selepas makan sekali sehari.

Kadang kala silodosin diambil bersama makanan. Dos harian yang disyorkan biasanya 4-8 mg sehari, tetapi dosnya akan disesuaikan mengikut keadaan pesakit.

Sama seperti ubat sebelumnya, silodosin dapat memberi anda pening dan mengantuk, jadi anda yang mengambilnya disarankan untuk tidak melakukan aktiviti yang berbahaya dan memerlukan konsentrasi penuh.

3. Perubatan Perencat reduktase 5-alpha

Ubat ini biasanya diberikan sebagai sebahagian daripada rawatan untuk BPH (pembesaran prostat jinak) yang berfungsi untuk menyekat hormon yang dapat membuat prostat membesar. Dua jenis ubat yang sering diberikan adalah finasteride dan dutasteride.

Finasteride

Finasteride menyekat enzim yang dinamakan 5-alpha-reduktase yang boleh menukar testosteron menjadi hormon lain yang mencetuskan pertumbuhan prostat atau keguguran rambut pada lelaki. Finasteride akan membantu meningkatkan tahap testosteron serta mengurangkan ukuran prostat.

Kesannya, ubat ini juga dapat meningkatkan pertumbuhan rambut di kepala. Malangnya, kesan ini hanya akan bertahan selama rawatan. Apabila anda berhenti mengambil ubat, rambut mungkin gugur lagi.

Kadang kala, finasteride juga digabungkan dengan ubat penghalang alfa sejenis doxazosin untuk merawat prostat yang membesar (BPH). Dos mesti ditentukan oleh doktor, tetapi dos yang disyorkan biasanya 5 mg dan diambil sekali sehari.

Dutasteride

Dutasteride digunakan untuk merawat prostat yang membesar, yang berfungsi untuk meningkatkan aliran air kencing dan juga meminimumkan keperluan anda untuk operasi prostat di masa depan.

Ubat ini menghalang tubuh daripada menukar testosteron menjadi dihydrotestosteron (DHT). DHT diketahui terlibat dalam pengembangan BPH.

Dos Avodart yang disyorkan adalah satu kapsul 0,5 mg yang diambil sekali sehari. Sekiranya diresepkan dengan tamsulosin sebagai terapi gabungan, dustateride harus diambil sebagai satu kapsul 0,5 mg dan tamsulosin 0,4 mg diambil sekali sehari.

Kapsul Dutasteride harus ditelan keseluruhan, tidak dikunyah atau dibuka, kerana sentuhan dengan kandungan kapsul boleh menyebabkan kerengsaan tekak. Dusteride boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Beberapa kesan sampingan dari dustateride mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan. Semasa badan anda terbiasa dengan ubat, kesan sampingannya akan hilang. Sekiranya ada kesan sampingan seperti ejakulasi yang tidak normal, penurunan keinginan dan prestasi seksual, atau mati pucuk berterusan, segera hubungi doktor anda.

Bolehkah sakit prostat dirawat dengan ubat sakit biasa?

Mengalami masalah di sekitar kawasan intim sering membuatkan ramai orang enggan berjumpa doktor. Jadi, adakah ubat prostat yang boleh didapati secara bebas di farmasi?

Semakin banyak bukti yang muncul bahawa pembesaran prostat dipengaruhi oleh keradangan. Sekiranya demikian, penggunaan ubat penahan sakit secara berkala boleh membantu.

Penghilang rasa sakit adalah sekumpulan ubat yang membantu mengurangkan keradangan. Jenis yang paling biasa adalah aspirin dan ibuprofen. Kedua-dua ubat ini sering digunakan untuk melegakan simptom arthritis dan mencegah penyakit jantung.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa lelaki yang selalu mengambil ubat sakit tidak hanya bertindak sebagai ubat prostat tetapi juga meningkatkan kesihatan prostat mereka. Namun, tidak ada bukti kuat yang mengesyorkan penghilang rasa sakit sebagai ubat prostat.

Penyelidik di Belanda benar-benar mendapati bahawa risiko mengalami pengekalan kencing akut (kesukaran membuang air besar) adalah dua kali lebih tinggi pada lelaki yang mengambil ubat penahan sakit sebagai ubat prostat, daripada mereka yang sama sekali tidak mengambilnya.

Kajian itu melaporkan bahawa lelaki yang baru mula mengambil ubat sakit untuk masalah prostat berisiko tinggi untuk menahan kencing. Tambahan pula, ubat penahan sakit boleh bertambah teruk kerana kesannya lebih tertumpu pada pundi kencing daripada pada kelenjar prostat itu sendiri.

Sekiranya anda melihat peningkatan gejala masalah prostat semasa mengambil ubat penghilang rasa sakit, beritahu doktor anda dengan segera dan cuba mengurangkan atau mengelakkan pengambilan ubat untuk sementara waktu.

Recent Posts