5 Khasiat Asparagus untuk Kesihatan, Termasuk Wanita Hamil

Bosan dengan sayur-sayuran yang sama? Sudah tiba masanya, anda mencuba asparagus sebagai makanan harian. Anda boleh menemui sayur-sayuran hijau seperti buluh kecil ini di pasar raya. Selain sedap, asparagus kaya dengan nutrien yang dipercayai memberi banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, termasuk untuk wanita hamil dan janin. Jadi, apa faedahnya?

Kandungan pemakanan Asparagus

Asparagus yang mempunyai nama saintifik Asparagus officinalis agak asing bagi kebanyakan orang kerana agak sukar didapati di pasaran. Tetapi jangan risau, anda boleh mendapatkan asparagus di pasar raya dan menjadikannya salah satu menu utama untuk makan bersama keluarga.

Kandungan nutrien asparagus sangat pelbagai dan tentunya memberikan faedah kesihatan. Dalam 100 gram asparagus mentah, terdapat pelbagai nutrien, iaitu:

 • Protein: 2.2 gram.
 • Lemak: 0.1 gram.
 • Natrium: 2 mg.
 • Karbohidrat: 3.9 gram.
 • Serat: 2.1 gram.
 • Kalsium: 24 mg.
 • Zat besi: 2.14 mg.
 • Kalium: 202 mg.
 • Folat: 52 mcg.
 • Kolin: 16 mg.
 • Vitamin K: 416 mcg.
 • Kalium: 202 mg.
 • Niacin (vitamin B3): 0.978 mcg.

Manfaat kesihatan asparagus

Berdasarkan kandungan nutriennya, penyelidikan menunjukkan beberapa manfaat asparagus untuk kesihatan, termasuk:

1. Mampu menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi (hipertensi) adalah salah satu faktor risiko utama penyakit jantung dan strok. Cara untuk mengelakkan keadaan ini adalah dengan makan lebih banyak makanan kaya kalium, sementara mengurangkan pengambilan garam adalah cara yang berkesan untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Di sinilah manfaat lain dari asparagus, kerana asparagus adalah sumber kalium yang baik untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi, dengan mengoptimumkan kerja saluran darah dan membuang garam berlebihan melalui air kencing.

Pernyataan ini juga diperkuat oleh penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan, yang melakukan kajian pada dua kumpulan tikus. Kumpulan tikus pertama diberi makan asparagus, sementara kumpulan tikus yang lain tidak.

Hasil kajian menunjukkan bahawa setelah 10 minggu, tikus yang dirawat asparagus mengalami tekanan darah 17 persen lebih rendah daripada tikus bebas asparagus.

Para penyelidik menganggarkan ini disebabkan kandungan sebatian aktif dalam asparagus yang dapat membesarkan saluran darah sehingga tekanan darah tinggi menurun secara beransur-ansur.

2. Sistem pencernaan yang sihat

Sistem pencernaan manusia memerlukan pengambilan serat yang mencukupi agar dapat berfungsi dengan optimum. Anda boleh mendapatkan pengambilan serat dengan mudah hanya dengan makan setengah cawan asparagus seberat 1.8 gram.

Kandungan serat yang tidak larut dalam asparagus berguna untuk memudahkan pergerakan usus sehingga anda dapat menggunakannya untuk merawat sembelit.

Sementara kandungan serat larut dapat menjadi makanan untuk bakteria baik dalam usus, yaitu: Bifidobakteria dan Lactobacillus. Itulah sebabnya, menambahkan asparagus ke dalam diet harian anda adalah kaedah terbaik untuk memenuhi keperluan serat anda dan menjaga kesihatan sistem pencernaan anda.

3. Membantu menurunkan berat badan

Adakah anda memutuskan makanan apa yang baik untuk penurunan berat badan anda? Salah satu pilihan terbaik yang boleh anda cuba ialah makan asparagus. Sebabnya, asparagus mengandungi kalori dalam jumlah yang rendah.

Di samping itu, kandungan serat dalam asparagus tidak hanya bermanfaat untuk menjaga sistem pencernaan, tetapi juga berpengaruh pada penurunan berat badan. Serat membantu membuat anda kenyang lebih lama sehingga anda dapat menahan keinginan untuk snek atau makan makanan yang tidak sihat.

4. Mencegah tekanan oksidatif

Sebenarnya, asparagus mengandung antioksidan dalam jumlah tinggi, seperti vitamin E, vitamin C, glutathione, serta berbagai flavonoid dan polifenol. Antioksidan adalah sebatian yang dapat membantu melindungi sel tubuh dari kesan berbahaya akibat radikal bebas dan tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif dikaitkan dengan penuaan, keradangan selular kronik, dan barah. Sekiranya anda ingin mendapatkan pengeluaran antioksidan yang optimum, anda harus makan asparagus bersama dengan sayur-sayuran dan buah-buahan lain untuk mengoptimumkan jumlah antioksidan dalam badan.

5. Menjaga kesihatan ibu hamil dan janin

Manfaat lain dari asparagus yang tidak kurang pentingnya adalah menjaga kesihatan ibu dan bayi semasa hamil. Asparagus kaya dengan vitamin B9 atau asid folik yang bermanfaat untuk wanita hamil dan bayi, terutama pada awal kehamilan.

Pengambilan folat yang mencukupi pada masa ini akan membantu mengoptimumkan pembentukan sel darah merah dan DNA. Di samping itu, folat juga memainkan peranan penting dalam melindungi bayi anda daripada kecacatan tiub saraf (spina bifida) yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi di kemudian hari.

Asparagus dianggap sebagai sayuran yang tinggi vitamin K, yang berperanan aktif dalam pembekuan darah sambil menjaga kesihatan tulang. Sebenarnya, kerana kandungan folatnya yang tinggi, asparagus adalah salah satu jenis makanan yang disyorkan oleh wanita hamil, untuk membantu pembentukan sel dan DNA calon bayi.

Petua sihat untuk makan asparagus

Sangat bermanfaat, bukan, makan asparagus? Ya, jika anda ingin mendapatkan faedah asparagus, cubalah menambahkan sayur ini ke dalam diet harian anda. Anda mempunyai banyak resipi untuk asparagus yang boleh anda cuba, misalnya asparagus tumis.

Walaupun banyak faedahnya, anda tidak boleh mengambil sayur ini secara berlebihan. Gabungkan dengan sumber pemakanan dari makanan lain sehingga keperluan pemakanan anda dipenuhi dengan betul. Sebelum memproses asparagus, basuh sayur-sayuran ini terlebih dahulu di bawah air yang mengalir. Tujuannya, untuk membersihkan sisa kotoran yang mungkin melekat pada asparagus.

Recent Posts