Pseudoephedrine: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Pseudoephedrine Apa Ubat?

Untuk apa pseudoephedrine?

Pseudoephedrine adalah ubat dengan fungsi untuk sementara menghilangkan gejala kesesakan hidung dan sinus akibat jangkitan (seperti selsema, selesema) atau penyakit pernafasan lain (seperti demam, demam biasa, alergi, bronkitis). Pseudoephedrine adalah dekongestan (simpatomimetik). Pseudoephedrine berfungsi dengan mengecilkan saluran darah untuk mengurangkan pembengkakan dan penyumbatan.

Sekiranya anda mengambil ubat rumah dengan ubat ini, baca dengan teliti panduan ubat dan Brosur Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini dan setiap kali anda membelinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda. (Lihat juga bahagian Amaran)

Produk batuk dan selsema tidak terbukti selamat atau berkesan untuk kanak-kanak yang berumur kurang dari 6 tahun. Jangan gunakan produk ini pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, kecuali jika diarahkan secara khusus oleh doktor. Tablet / kapsul yang bertindak panjang tidak digalakkan digunakan pada kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah. Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara menggunakan produk anda dengan selamat.

Produk ini tidak merawat atau memendekkan waktu selsema dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan yang serius, ikuti semua arahan dos dengan teliti. Jangan gunakan produk ini untuk tidurkan anak. Jangan berikan ubat batuk dan selesema lain yang mungkin mengandungi agen anti-pembekuan yang sama atau serupa (dekongestan) (lihat juga bahagian Interaksi). Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara lain untuk merawat gejala batuk dan selesema (seperti minum cukup cecair, menggunakan pelembap atau titisan / semburan garam untuk hidung).

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Doktor anda boleh mengarahkan anda menggunakan pseudoephedrine untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak di telinga anda, atau untuk membantu membuka saluran telinga apabila terdapat perubahan tekanan udara (seperti semasa perjalanan udara, menyelam di bawah air). Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Dos pseudoephedrine dan kesan sampingan pseudoephedrine akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana menggunakan pseudoephedrine?

Sekiranya anda mengambil produk tanpa resep untuk pentadbiran diri, sila baca panduan ubat dan Brosur Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini dan setiap kali anda membelinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Sekiranya doktor anda telah menetapkan ubat ini, ambil seperti yang diarahkan.

Ambil ubat ini secara langsung dengan atau tanpa makanan, biasanya setiap 4-6 jam, seperti yang diarahkan oleh pembungkusan produk atau oleh doktor anda. Jangan mengambil lebih daripada 4 dos dalam sehari. Dos bergantung pada usia, keadaan kesihatan, dan tindak balas anda terhadap terapi. Jangan meningkatkan dos anda atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang diarahkan. Jangan mengambil lebih banyak ubat ini daripada yang disyorkan untuk usia anda.

Sekiranya anda mengambilnya dalam bentuk tablet kunyah, kunyah dengan baik dan telan. Sekiranya anda mengambil ubat ini dalam bentuk cair, ukur dos menggunakan ubat khas / cawan ukur yang tersedia. Sekiranya tidak ada, tanyakan sudu / cawan pengukur khas ahli farmasi anda. Jangan gunakan sudu buatan sendiri untuk mengelakkan dos yang tidak betul.

Pseudoephedrine tersedia di pasaran dalam pelbagai jenama dan bentuk. Sebilangan tablet harus diambil dengan sejumlah besar air. Periksa pembungkusan produk anda untuk mendapatkan arahan khusus. Baca arahan dos dengan teliti untuk setiap produk kerana jumlah kandungan pseudoephedrine mungkin berbeza antara produk. Jangan mengambil lebih banyak pseudoephedrine daripada yang disyorkan.

Kafein dapat meningkatkan kesan sampingan ubat ini. Elakkan memakan minuman berkafein dalam jumlah besar (kopi, teh, minuman ringan), makan coklat dalam jumlah besar, atau mengambil produk ubat tanpa resep yang mengandungi kafein.

Sekiranya gejala anda tidak membaik dalam masa 7 hari, bertambah buruk, atau kembali, demam, ruam kulit, sakit kepala, atau jika anda fikir anda mungkin mengalami gangguan perubatan yang serius, segera dapatkan rawatan perubatan.

Bagaimana pseudoephedrine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found