Beri Susu Merawat Kepialu dan Cirit-birit dengan berkesan? Ini adalah penjelasan perubatan

Apabila anda mengalami demam kepialu, anda mesti memerhatikan pengambilan yang masuk ke dalam badan. Sekiranya anda melakukan langkah yang salah, anda boleh mengalami komplikasi kepialu yang boleh mengancam nyawa. Salah satu pengambilan yang perlu anda perhatikan adalah susu. Oleh itu, bolehkah anda minum susu ketika anda menghidap demam kepialu? Apa jenis susu yang boleh diminum oleh pesakit kepialu? Lihat penjelasan berikut.

Susu apa yang boleh diminum oleh pesakit kepialu?

Makanan untuk penghidap tifoid yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah makanan yang tinggi kalori dan protein. Susu adalah salah satu sumber makanan yang dapat memenuhi dua kriteria ini.

Walaupun begitu, penghidap demam kepialu tidak boleh minum susu. Dikutip oleh Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, CDC, susu yang boleh dimakan oleh penghidap kepialu hanya susu steril dan pasteur.

Pasteurisasi adalah teknik memanaskan susu menggunakan wap tekanan rendah untuk mengurangkan jumlah patogen penyebab penyakit. Umumnya pasteurisasi adalah proses yang dilakukan dengan memanaskan susu ke titik didih panas 110 ℃.

Proses pensterilan ini dapat membunuh organisma berbahaya, termasuk bakteria yang menyebabkan kepialu, Salmonella typhi. Selain itu, prosesnya juga dapat menyingkirkan kuman lain, seperti Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, dan Listeria.

Walau bagaimanapun, proses pasteurisasi panas menyahaktifkan beberapa enzim dalam susu. Walau bagaimanapun, saintis menganggap enzim ini tidak memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia.

Sebilangan nutrien dalam susu mentah mungkin hilang setelah melalui proses pasteurisasi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mendapatkannya melalui sumber lain. Contohnya, vitamin C hilang setelah susu dipasteurisasi, tetapi anda masih boleh mendapatkan vitamin C dari sumber makanan lain.

Susu beruang boleh menjadi pilihan

Jenama yang sering disebut sebagai susu beruang adalah produk tenusu yang telah melalui proses pasteurisasi. Jadi, anda yang sakit demam kepialu boleh minum susu beruang.

Satu tin susu beruang di pasaran mempunyai jumlah tenaga 120 kilokalori (kcal) dengan perincian berikut:

 • 7 gram jumlah lemak
 • 6 gram protein
 • 9 gram karbohidrat
 • 115 miligram natrium

Kaleng susu beruang juga mengandungi komposisi berikut:

 • Susu lembu
 • Maltodextrin
 • Sari malt
 • Gula
 • Kanji diubah suai
 • Penstabil sayur-sayuran
 • Kalsium karbonat
 • Premix vitamin
 • Rasa malt yang serupa semula jadi

Susu steril lebih mudah dicerna oleh badan berbanding susu jenis lain. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian perubatan yang cukup kuat untuk membenarkan atau menyokong dakwaan bahawa meminum susu beruang dapat membantu menyembuhkan demam kepialu.

Selain itu, proses pensterilan juga membolehkan sejumlah nutrien dan vitamin membakar susu. Ini tentunya boleh membahayakan pengambilan nutrien yang diperlukan semasa anda sakit demam kepialu.

Kesimpulannya, tidak mengapa jika anda ingin minum susu beruang semasa kepialu untuk memenuhi keperluan cecair badan. Namun, meminum susu ini bukan satu-satunya cara yang boleh anda percayai untuk menyembuhkan kepialu. Anda juga harus mendapatkan nutrien yang mencukupi dari makanan sihat dan terus menjalani rawatan dari doktor.

Ingat! Susu beruang mesti diminum sebaik sahaja pembungkusan dibuka agar tidak memasuki bakteria dan kuman dari udara luar. Susu ini juga mesti diminum dengan segera sehingga habis kerana kandungannya tidak tahan lama.

Apa yang harus anda perhatikan ketika anda ingin minum susu ketika anda menghidap demam kepialu?

Susu baik untuk memenuhi keperluan pemakanan dalam tempoh penyembuhan kepialu. Namun, anda dinasihatkan untuk tidak minum susu ketika mengalami simptom kepialan berupa cirit-birit.

Apabila anda mengalami cirit-birit, menyukarkan sistem pencernaan anda memproses laktosa dalam susu, yang sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala anda. Selain susu, anda juga harus mengelakkan keju dan mentega (mentega) semasa cirit-birit.

Sebaliknya, anda dibenarkan memakan yogurt yang mengandungi bakteria probiotik. Ini kerana bakteria probiotik dalam yogurt dapat membantu menyeimbangkan semula flora (bakteria baik) di usus dan mempercepat penyembuhan cirit-birit.

Panduan rawatan kepialu di rumah

Memberi perhatian kepada pengambilan makanan dan keperluan cecair adalah kunci utama untuk menyembuhkan kepialu. Selain memperhatikan peraturan minum susu semasa demam kepialu, cobalah untuk memenuhi panduan berikut selama masa perawatan dan pemulihan penyakit:

 • Minum 8-10 gelas air setiap hari
 • Minum sekurang-kurangnya 1 cawan (240 mililiter) cecair selepas setiap pergerakan usus.
 • Makan dalam bahagian kecil, tetapi kerap
 • Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, terutama bagi penghidap demam kepialu

Pengambilan makanan yang tinggi kalori dan nutrien dapat membantu anda menjalani rawatan tifus sepenuhnya. Rujuk makanan yang anda mahu makan dan patuhi nasihat doktor yang merawat anda.

Recent Posts