Perbandingan Jumlah Kafein dalam Kopi, Teh, dan Coklat •

Hampir semua orang suka kopi, teh atau coklat. Minuman dan makanan ini sangat enak untuk dinikmati sendiri atau bersama rakan. Nah, ketiga-tiganya mengandungi bahan yang sama, anda tahu, iaitu kafein. Walau bagaimanapun, jumlah kafein dalam kopi, teh, dan coklat berbeza-beza. Mari cari ramuan yang mengandungi kafein yang paling banyak!

Kafein dalam kopi

Minuman kopi diketahui mengandungi kafein yang tinggi. Tidak hairanlah jika ramai yang menggunakan minuman satu ini untuk menenangkan rasa mengantuk.

Namun, kandungan dalam setiap kopi juga tidak selalu sama. Jenis kopi yang berbeza juga mempunyai kandungan kafein yang berbeza. Proses memanggang, penyimpanan, dan kaedah pembuatan bir sangat mempengaruhi kandungan kafein kopi.

Kandungan kafein dalam secawan kopi yang diseduh (8 ons / 237 ml) berkisar antara 95 hingga 200 miligram. Kandungan ini tentu berbeza dalam kopi segera.

Secawan kopi segera (8 ons / 237 ml) kurang berkafein, iaitu sekitar 27-173 miligram. Ia berbeza dengan kopi tanpa kafein. Walaupun namanya "bebas kafein", tetapi kopi ini masih mengandungi kafein (walaupun sangat sedikit), yaitu sekitar 2-12 miligram.

Kafein dalam teh

Teh adalah minuman kegemaran dalam pelbagai kalangan, dari muda hingga tua. Biasanya diperintahkan untuk menemani setiap makanan anda.

Dihidangkan sejuk atau suam, juga terdapat dalam pelbagai bentuk, mulai dari teh serbuk hingga teh segera. Jadi, berapa banyak kandungan kafein?

Teh mempunyai kandungan kafein yang lebih rendah daripada kopi. Kandungan kafein setiap jenis teh juga berbeza-beza.

Secawan teh hijau (24-45 mg) mengandungi lebih sedikit kafein daripada teh hitam (14-70 mg). Selain mengandungi kurang kafein, teh hijau juga dapat membantu anda dalam menurunkan berat badan.

Untuk mengurangkan jumlah kafein dalam teh, cubalah minum teh dalam jangka masa yang singkat. Bagi anda yang suka teh bungkus, teh ini juga mengandungi 5-40 miligram kafein per 237 mililiter.

Kafein dalam coklat

Sekiranya anda tidak menyukai kopi atau teh, coklat panas boleh menjadi minuman berkafein lain yang boleh anda nikmati.

Kandungan kafein dalam coklat tidak kalah dengan minuman sebelumnya. Laporan dari University of New South Wales menunjukkan bahawa kandungan kafein dalam secawan coklat panas (150 ml) atau koko berkisar antara 10 - 70 miligram.

Ini bergantung pada jenis coklat yang digunakan dan kekuatannya. Sementara itu, batang coklat (30 gram) mengandungi 20-60 miligram kafein.

Tetapi sekali lagi, bergantung pada jenisnya, setiap coklat juga mempunyai kandungan kafein yang berbeza. Semakin padat biji koko, semakin tinggi kafein.

Dalam hidangan 100 gram coklat yang mengandungi 45 - 59% koko, kafein dianggarkan sekitar 43 miligram. Manakala kafein dalam coklat dengan ketumpatan koko 60-69% mencapai 86 miligram.

Kesimpulannya

Berdasarkan perbandingan di atas, kopi menduduki tempat pertama yang mengandungi kafein paling banyak. Sebenarnya, kandungannya boleh menjadi 40 kali lebih besar daripada minuman coklat.

Anda mungkin dapat memanfaatkan kandungan kafein dalam kopi. Namun, anda juga perlu berhati-hati. Pengambilan kafein yang terlalu banyak juga tidak baik untuk kesihatan anda.

Anda boleh mengalami peningkatan degupan jantung, sakit kepala, sukar tidur, dan dehidrasi jika anda terlalu banyak minum minuman berkafein.

Sekiranya anda terbiasa minum kafein untuk mengisi tenaga anda, cubalah mengurangkannya secara perlahan. Contohnya dengan minum kopi tanpa kafein dan teh herba.

Atau, anda boleh cuba mengamalkan tabiat yang lebih sihat, seperti berehat secukupnya dan tidur yang teratur.

Recent Posts