Claustrophobia, Kenali Gejala dan Cara Mengatasinya

Pernahkah anda merasa takut ketika berada di ruang tertutup atau ruang yang sempit? Mungkin anda ada claustrophobia atau fobia ruang sempit. Biasanya, a sesak akan mempunyai ketakutan yang berlebihan, walaupun sebenarnya tidak ada bahaya untuk menyerang. Untuk mengetahui lebih terperinci, lihat penjelasan lengkap di bawah, ya.

Apa itu claustrophobia?

Claustrophobia atau claustrophobia adalah salah satu jenis fobia yang dicirikan oleh ketakutan, kegelisahan, dan kebimbangan yang berlebihan ketika berada di ruang yang sempit. Contohnya, ketika di lif, terowong, kereta bawah tanah, ke tandas awam.

Namun, sebenarnya, semasa anda terus berusaha menghindari tempat ini, fobia ini hanya akan semakin kuat. Biasanya, apabila terpaksa berada di bilik yang sempit, penghidapnya claustrophobia akan berasa cemas. Walau bagaimanapun, dalam kes yang diklasifikasikan sebagai teruk, orang yang sesak akan mengalami serangan panik.

Gangguan kecemasan jenis ini boleh dicetuskan oleh banyak perkara. Sebenarnya, hanya dengan memikirkan keadaan tertentu tanpa benar-benar mengalaminya, penderita sesak mungkin merasa takut dan cemas.

Sekiranya anda mengalami kegelisahan ketika anda harus berada di ruang tertutup selama enam bulan, kemungkinan anda akan mengalami claustrophobia.

Gejala yang muncul ketika mengalami claustrophobia

Salah satu gejala yang mungkin segera menunjukkan bahawa anda adalah seorang sesak adalah serangan panik yang berlaku ketika anda berada di tempat yang ketat dan terkurung. Pada masa itu, anda mungkin merasa takut dan kecewa kerana anda merasa tidak ada yang dapat anda lakukan untuk keluar dari situasi tersebut.

Namun, selain daripada merasa gelisah, serangan panik juga boleh menyebabkan gejala fizikal, seperti:

 • Berpeluh.
 • Bergegar.
 • Gejala panas atau sejuk.
 • Sesak nafas atau sukar bernafas.
 • Denyutan jantung yang cepat.
 • Sakit atau sesak di dada.
 • Mual.
 • Sakit kepala dan pening.
 • Rasa mahu pengsan.
 • Mati rasa atau kesemutan.
 • Mulut kering.
 • Dorongan untuk pergi ke tandas.
 • Telinga berdering.
 • Rasa keliru atau bingung.

Sekiranya keadaan claustrophobia Sekiranya pengalaman anda teruk, anda mungkin juga mengalami gejala psikologi seperti:

 • Takut hilang kawalan.
 • Takut pengsan.
 • Ada rasa seram.
 • Takut mati.

Gejala serangan panik akan memuncak dalam masa sepuluh minit, dengan kebanyakan serangan berlangsung antara lima minit hingga setengah jam. Sekiranya anda sudah merasakan tanda-tanda atau gejala fobia, lebih baik segera berjumpa dengan profesional kesihatan mental.

Apa yang menyebabkan claustrophobia?

Penyakit mental biasanya disebabkan oleh kejadian pada masa lalu yang boleh menyebabkan trauma. Terutama, jika pengalaman itu berlaku semasa anda masih kecil. Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan trauma dan penyebabnya claustrophobia.

 • Tersekat di ruang tertutup untuk waktu yang cukup lama.
 • Pernah menjadi mangsa buli atau keganasan.
 • Ibu bapa yang mengalami claustrophobia.

Seperti yang telah disebutkan, claustrophobia boleh berlaku disebabkan oleh pengalaman yang tidak menyenangkan, seperti pergolakan ketika berada di kapal terbang, atau tersekat di terowong untuk waktu yang lama ketika menaiki kereta bawah tanah.

Apabila ibu bapa mengalami keadaan ini, anak-anak sering mengalaminya kerana mereka melihat kegelisahan yang terpancar dari wajah ibu bapa ketika mereka berada di tempat yang sempit. Mungkin anak-anak merasa tidak berdaya kerana mereka tidak dapat menolong ibu bapa mereka. Ini kemudiannya mendorong anak untuk merasakan hal yang sama ketika dia berada di tempat yang ketat.

Cara penyelesaian claustrophobia?

Sebenarnya, semua fobia dapat diubati. Ini sangat bergantung pada kehendak penghidap dan kaedah yang tepat untuk mengatasinya. Sementara itu, terdapat beberapa kaedah rawatan perubatan yang boleh dicuba jika anda ingin bebas dari fobia ini. Antaranya:

1. Banjir

Menurut BetterHealth yang dimiliki oleh Kerajaan Negeri Victoria di Australia, terapi banjir adalah salah satu kaedah yang boleh dicuba untuk mengatasi claustrophobia. Semasa menjalani terapi ini, pesakit akan diminta berada di ruangan sempit yang mencetuskan perasaan takut dan serangan panik yang timbul.

Pesakit akan diminta untuk tinggal di bilik yang sempit sehingga serangan panik berakhir. Ini bertujuan untuk menunjukkan kepada pesakit bahawa berada di bilik yang sempit dan tertutup, tidak akan ada bahaya yang akan menyerang atau menyakitinya.

2. Penyaman kaunter

Sekiranya pesakit merasa tidak mampu atau tidak cukup berani untuk menjalani terapi banjir, ada kaedah lain yang boleh dicuba untuk diatasi claustrophobia apa yang dia alami. Kaedah yang dipanggil penghawa dingin Ini dilakukan dengan mengajar teknik relaksasi dan visualisasi pesakit.

Pada masa itu, perkara yang mencetuskan kemunculan claustrophobia akan diperkenalkan secara perlahan dan sedikit demi sedikit kepada pesakit. Kemudian, pada masa yang sama, pesakit diminta untuk menangani keadaan tersebut sambil tetap menumpukan perhatian pada teknik relaksasi yang telah diajar.

Kaedah ini dianggap berjaya sekiranya pesakit berjaya menangani keadaan yang menyebabkan ketakutan berlebihan tanpa perlu merasa cemas atau risau.

3. Pemodelan

Kaedah seterusnya dipanggil pemodelan. Pada masa ini, akan ada seseorang yang memberikan contoh bagaimana pesakit menangani ketakutannya ketika berada dalam situasi yang mencetuskan kemunculan claustrophobia tanpa rasa takut.

Kemudian, pesakit akan diminta untuk meniru cara orang dalam contoh tersebut menghadapi pencetus claustrophobia. Pesakit juga akan didorong untuk tetap yakin, seperti dalam contoh, ketika melakukannya.

4. Terapi tingkah laku kognitif (CBT)

Semasa menjalani terapi CBT, pesakit claustrophobia Anda akan diminta untuk mengubah corak pemikiran anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap situasi ketika anda berada di ruang tertutup yang dapat mencetuskan rasa takut dan panik.

5. Penggunaan dadah

Terdapat juga ubat-ubatan yang dapat diresepkan oleh doktor ketika mengalami keadaan ini, termasuk antidepresan atau ubat-ubatan kemurungan yang juga dapat digunakan untuk merawat berbagai masalah kesihatan mental.

Recent Posts