Mempunyai Hubungan intim Setiap Hari, Adakah Sihat? •

Bagi setiap pasangan, bercinta mungkin merupakan salah satu momen yang selalu dinanti-nantikan. Melepaskan hasrat di ranjang bersama bukan hanya memperkuat tali cinta, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan. Sebenarnya, anda dan pasangan digalakkan melakukan hubungan seks sekerap mungkin, jika perlu setiap hari. Ingin tahu apa faedah melakukan hubungan seks setiap hari? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Faedah melakukan hubungan seks setiap hari

Adakah sihat untuk melakukan hubungan seks setiap hari? Tidak ada jawapan pasti untuk soalan ini. Sihat atau tidak melakukan hubungan seks setiap hari, kesannya berbeza bagi setiap orang.

Apa yang jelas, jika anda benar-benar ingin melakukan hubungan seks setiap hari, ada baiknya anda membuat perjanjian antara anda dan pasangan anda untuk melakukannya.

Selagi anda berdua selesa dengan kekerapan aktiviti seksual anda, maka tidak perlu risau.

Sebenarnya, bercinta dengan pasangan anda setiap hari ternyata memberi kesan positif kepada kesihatan fizikal dan mental anda, anda tahu.

Berikut adalah faedah melakukan hubungan seks setiap hari dengan pasangan anda:

1. Menurunkan risiko barah prostat

Salah satu kesan positif melakukan hubungan seks sesering mungkin ialah mengurangkan risiko seseorang mendapat barah prostat.

Ini dikaji dalam kajian dari jurnal Urologi Eropah. Kajian ini bertujuan untuk menentukan kesan ejakulasi pada lelaki terhadap risiko barah prostat.

Hasilnya, lelaki yang mengalami klimaks atau ejakulasi sekurang-kurangnya 21 kali sebulan mempunyai peluang yang lebih rendah untuk menghidap barah prostat.

Tidak diketahui secara pasti apa hubungan antara ejakulasi dan penurunan risiko barah. Namun, satu perkara yang pasti, pencegahan barah prostat pada lelaki adalah faedah yang anda dapat selain seks yang baik.

2. Melegakan kesakitan PMS pada wanita

Untuk wanita, anda juga boleh mendapat manfaat daripada melakukan hubungan seks setiap hari, anda tahu. Hubungan seks yang kerap dengan pasangan boleh membantu mengurangkan kekejangan semasa PMS pramenstruasi.

Menjadi lebih aktif secara seksual, terutamanya apabila digabungkan dengan cukup orgasme, membantu menghasilkan hormon pengurangan tekanan seperti endorfin dan oksitosin.

Hormon ini akan membuatkan anda merasa simptom PMS lebih ringan.

Bukan hanya itu, hubungan seks yang kerap juga dipercayai dapat mengurangkan kesakitan semasa haid.

3. Meringankan tekanan dan beban minda

Melakukan hubungan seks setiap hari juga memberi anda kelebihan untuk melepaskan tekanan pada minda anda.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, seks membantu tubuh menghasilkan lebih banyak hormon yang menghilangkan tekanan, dari dopamin hingga endorfin hingga oksitosin.

Hormon-hormon ini dilepaskan oleh kelenjar pituitari yang dapat membuat tubuh terasa lebih santai.

Seks tidak hanya meningkatkan penghasilan hormon pengurangan tekanan, seks juga mengurangkan pengeluaran hormon peningkatan tekanan, seperti kortisol dan epinefrin.

Tidak menghairankan bahawa salah satu pencetus tekanan berpanjangan adalah aktiviti seks yang rendah.

Jadi, jangan ragu untuk bercinta dengan pasangan anda sekerap mungkin untuk mendapatkan fikiran yang lebih jelas.

4. Meningkatkan kualiti tidur

Sekiranya anda atau pasangan mengalami masalah tidur, melakukan hubungan seks setiap hari boleh menjadi satu jalan keluar.

Hormon oksitosin dan prolaktin yang dihasilkan oleh badan ketika melalui orgasme akan mencetuskan rasa selesa dan relaks.

Ini akan memudahkan anda tidur dan tidur dengan lebih nyenyak.

Sebaliknya juga berlaku. Kurang tidur dapat mengurangkan gairah dan gairah seksual anda. Inilah sebabnya mengapa hubungan seks dan kualiti tidur anda terjalin.

5. Jadikan sepanjang hayat

Ingin menjalani kehidupan yang panjang dengan pasangan anda? Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan melakukan hubungan seks secara berkala setiap hari.

Terdapat banyak kajian yang membuktikan manfaat seks untuk kesihatan jantung dan tekanan darah, yang tentu saja memberi kesan pada kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Bercinta dengan pasangan dianggap setaraf dengan aktiviti sukan. Itulah sebabnya manfaat untuk kesihatan jantung begitu banyak.

Seks terbukti dapat membantu menurunkan tekanan darah, membakar kalori, dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Bagaimana? Adakah selepas ini anda dan pasangan anda berminat untuk melakukan hubungan seks di tempat tidur setiap hari?

Ingat, walaupun terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh, itu tidak bermakna anda harus melakukan hubungan seks setiap hari.

Dalam soal tidur, anda dan pasangan perlu saling mendengarkan permintaan masing-masing. Seks tidak boleh dilakukan atas dasar paksaan atau tekanan, tetapi dengan senang hati.

Jangan lupa untuk memberi perhatian kepada kesihatan fizikal dan mental anda dan pasangan apabila anda membuat keputusan untuk melakukan aktiviti tidur setiap hari.

Recent Posts