Apakah Faedah Mengonsumsi Vitamin C 1000 Mg? |

Manfaat vitamin C sangat pelbagai sehingga penting untuk tubuh. Oleh itu, pada masa ini terdapat banyak makanan tambahan atau minuman yang mengandungi 1000 mg vitamin C. Namun, apakah ada manfaat dari pengambilan 1000 mg vitamin C setiap hari?

Berapa banyak keperluan vitamin C kanak-kanak dan orang dewasa dalam sehari?

Harap maklum bahawa anda mesti memenuhi keperluan vitamin C harian mengikut piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia dalam Nutrisi Kecukupan Nutrisi 2013 (RDA).

Menurut Kadar Kecukupan Nutrisi, kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun memerlukan 40-45 mg vitamin C. Sementara itu, remaja yang berumur 12 tahun ke atas perlu memenuhi keperluan sekurang-kurangnya 65-90 mg vitamin C sehari.

Bagi orang dewasa yang berumur lebih dari 18 tahun, keperluan harian vitamin C adalah 75-90 mg.

Ia berbeza lagi dengan keperluan pemakanan wanita hamil dan menyusui yang vitaminnya perlu ditingkatkan. Walau bagaimanapun, berunding dengan pakar kandungan anda terlebih dahulu berapa banyak vitamin C tambahan yang diperlukan.

Adakah faedah mengambil 1000 mg vitamin C setiap hari?

Keperluan harian vitamin C berdasarkan RDA jauh dari dos yang ditawarkan oleh pelbagai produk suplemen vitamin. Sebabnya, sel-sel tubuh manusia tidak dapat menyerap sebahagian besar vitamin C dalam sehari.

Menurut kajian di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA)Walau bagaimanapun, badan anda hanya dapat mencerna 200 mg vitamin C sehari. Lebih dari itu, vitamin C tidak akan diserap alias tidak berguna untuk sel-sel badan anda.

Kajian lain di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika juga menghasilkan penemuan yang serupa. Manusia hanya mampu memproses 120-200 mg vitamin C setiap hari.

Sementara itu, RDA minimum yang dinyatakan di atas mencukupi untuk memenuhi keperluan vitamin C harian anda. Oleh itu, manusia sebenarnya tidak perlu mengambil 1000 mg vitamin C setiap hari kerana kekurangan faedah.

Sekiranya diet harian anda tidak dapat memenuhi keperluan vitamin C anda, dos suplemen vitamin C yang lebih rendah sudah mencukupi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berjumpa doktor sebelum mengambil makanan tambahan vitamin.

Adakah Vitamin C Lebih Baik Daripada Makanan atau Makanan Tambahan?

Kesan sekiranya anda minum terlalu banyak vitamin C

Ya, manusia mungkin mempunyai kelebihan vitamin C. Penyelidikan dari Lembaga Makanan dan Pemakanan Institut Perubatan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa bagi orang dewasa, had selamat untuk pengambilan vitamin C harian adalah 2000 mg.

Sementara kajian lain melaporkan bahawa hadnya adalah 1000 mg. Untuk mengelakkan risiko di bawah, elakkan pengambilan lebih daripada 1000 mg vitamin C setiap hari. Sekiranya berterusan, kesan berikut berpotensi berlaku.

  • Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, sembelit, sakit perut, mual, muntah, dan kembung.
  • Refluks asid (GERD). Gejala termasuk tekak panas ( pedih ulu hati ), sukar menelan, dan rasa masam atau pahit di mulut.
  • Sakit kepala.
  • Kesukaran tidur atau insomnia.
  • Batu karang.
  • Gula darah naik. Ini kerana anda mesti minum sebotol 1000 mg minuman vitamin C setiap hari. Minuman bungkus ini mengandungi gula atau pemanis buatan yang cukup tinggi sehingga menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat.

Recent Posts