Punca Bayi Menangis dan Cara Menenangkannya •

Bayi pada amnya akan terus menangis dan sangat rewel ketika lapar atau tidak menukar lampin, kemudian hanya akan tenang dan tenang setelah keperluan mereka dipenuhi. Namun, kadang-kadang si kecil masih menangis dengan kuat walaupun disusui. Sekiranya anak anda mengalami ini, anda mungkin bingung dan tertanya-tanya mengapa bayi menangis selepas menyusu. Inilah sebabnya mengapa bayi selalu menangis dan bagaimana menanganinya yang perlu anda ketahui.

Punca bayi menangis

Adakah anda tahu bahawa menangis adalah bahasa bayi? Memetik dari Mayo Clinic, tangisan bayi adalah cara anak kecil anda berkomunikasi dengan orang dewasa. Berikut adalah beberapa sebab mengapa bayi menangis sepanjang masa:

1. Bayi lapar

Sekiranya anda telah memberi susu dari 3-4 jam yang lalu, maka si kecil anda bangun dan mula menangis, mungkin dia lapar. Beri susu anak kecil anda dan dia akan berhenti menangis sebagai salah satu penjagaan bayi yang baru lahir.

2. Bayi anda letih

Sekiranya si kecil mula kelihatan malas untuk melakukan aktiviti, tidak mahu diajak bermain, sering menguap dan menangis, ini bermakna dia letih dan mahu tidur.

Sebelum tidur, juga tidak perlu membersihkan badan bayi sehingga dia tidur dengan selesa.

3. Bayi berasa tidak selesa

Punca tangisan anak kecil anda mungkin kerana lampin terlalu basah, terlalu panas, atau sejuk sehingga mengganggu tidur bayi. Cuba periksa keadaan lampin dan pakaian bayi, jika ada yang membuatnya tidak selesa.

4. Bayi anda mengalami kesakitan

Bayi anda secara tiba-tiba akan menangis kuat seperti orang dewasa atau kanak-kanak pada amnya jika dia merasakan sesuatu yang sakit di badannya.

Anda boleh memeriksa badan si kecil anda, sama ada terdapat ruam lampin yang membuatnya sakit atau suhu badannya tinggi kerana demam.

5. Bayi berasa berlebihan

Sekiranya kebisingan di dalam bilik sangat kuat, ada banyak orang, atau ada banyak orang yang berusaha menarik perhatian bayi anda, dia mungkin menangis kerana itu. Pindahkan bayi anda ke persekitaran yang lebih tenang.

6. Bayi berasa sunyi

Sekiranya bayi anda sedang tidur, anda membiarkannya di buaiannya sendirian, dan dia mula menangis ketika bangun, dia mungkin merasa kesunyian dan dia tidak suka ditinggalkan sendirian. Peluk bayi anda dan beri kasih sayang.

7. Bayi takut

Sekiranya si kecil tiba-tiba menangis ketika dia dipegang oleh orang asing, itu bermakna bayi anda takut.

Jelaskan kepada orang tersebut bahawa perlu mendekati bayi terlebih dahulu agar dia tidak merasa takut dan menangis ketika ditahan.

8. Bayi berasa bosan

Sekiranya bayi anda duduk di tempat duduk bayinya, anda tidak memperhatikan dan sibuk makan atau bercakap, dan dia mula menangis, bayi anda mungkin bosan. Beri dia perhatian dan mainan yang dapat menghilangkan kebosanannya.

9. Bayi menangis kerana kolik

Kolik boleh membuat bayi menangis dalam jangka masa yang lama. Doktor mengesyaki kolik adalah sejenis keadaan di mana bayi mengalami masalah pencernaannya.

Punca kolik belum diketahui. Bayi boleh menangis berterusan walaupun dia dalam keadaan sihat dan diberi makanan yang mencukupi.

Apabila bayi mengalami kolik, sangat sukar untuk menenangkan bayi sehingga berhenti menangis. Tetapi jangan risau, kolik ini hanya bertahan sehingga bayi mencapai usia 4 bulan.

10. Bayi menangis kerana terdapat terlalu banyak gas di dalam perut

Terlalu banyak gas di dalam perut boleh membuatkan bayi menangis setelah menyusu. Ini boleh disebabkan oleh bayi menelan banyak udara semasa menyusu, terutamanya ketika menggunakan botol.

Kesannya, perut bayi akan terasa kembung kerana dipenuhi udara, menjadikannya tidak selesa dan tidak selesa. Kerana itulah dia terus menangis walaupun tidak lagi lapar.

Sementara itu, jika diberi susu ibu dari payudara, udara yang masuk ke perut bayi cenderung kurang.

Sebagai penyelesaiannya, cubalah menjaga tubuh bayi dalam keadaan tegak setelah menyusu, sambil mengusap punggungnya dengan lembut. Kaedah ini dapat membantu membuang gas di perut bayi sedikit demi sedikit.

11. Bayi menangis kerana GERD

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD) biasanya lebih kerap berlaku pada orang dewasa. Tetapi nampaknya, bayi juga dapat mengalaminya, terutamanya jika anda sering mendapati si kecil merasa tidak selesa dan sering menangis setelah menyusu.

Penyebab GERD pada bayi adalah kerana susu yang baru diminum, benar-benar naik kembali ke kerongkongan. Biasanya, perut mempunyai cincin otot (sfinkter) yang bertanggungjawab menahan asid perut dari naik ke atas.

Walau bagaimanapun, kerosakan pada sfinkter Asid perut boleh menyebabkan asid perut naik dalam jumlah besar, melalui dada dan esofagus.

Keadaan ini kemudian menyebabkan gejala berupa loya, kembung perut, sakit dada, dan pelbagai perasaan tidak menyenangkan yang lain di dalam badan bayi.

12. Alahan makanan

Bayi yang masih menyusu biasanya tidak dapat makan makanan tertentu secara langsung.

Walau bagaimanapun, bayi masih berisiko mengalami alergi terhadap jenis makanan dan intoleransi laktosa tertentu, terutamanya dari makanan dan minuman yang baru dimakan oleh ibu.

Susu, telur, jagung, kafein adalah beberapa sumber makanan dan minuman yang diramalkan berisiko menyebabkan alahan pada bayi.

Sekiranya bayi anda terus menangis setelah menyusu, anda harus memperhatikan makanan dan minuman apa yang baru anda minum. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai kemungkinan alahan bayi anda.

13. Bayi menangis kerana sedang tumbuh gigi

Bayi yang sedang tumbuh gigi biasanya akan terus menangis setelah menyusu. Ini kerana dia merasa sakit pada gusi kerana geseran pada puting.

Apa yang boleh anda lakukan untuk membuatkan bayi anda berhenti menangis?

Sekiranya anda tidak dapat mengetahui mengapa bayi anda menangis, mulailah dengan memenuhi keperluan asasnya. Beri dia susu, ganti lampinnya, pastikan dia tidak sejuk atau panas, dan pakaian yang dipakainya selesa.

Sudah selesai tetapi dia masih menangis? Beberapa cara lain boleh dicuba, seperti:

1. Sapu bayi secara longgar

Swaddles dimasukkan ke dalam peralatan untuk bayi baru lahir yang diperlukan oleh anak kecil anda. Berpakaian dapat mengelakkan tubuh bayi anda goyah, membuatnya merasa lebih selamat dan selesa.

Selain itu, kaedah ini juga dapat membantu bayi tidur lebih tenang dan nyenyak.

Tetapi ada perkara yang mesti dipertimbangkan ketika membungkus anak kecil anda dan mengetahui cara membelai bayi dengan betul. Bayi yang terlalu kemas boleh merosakkan sendi kaki bayi.

Bahkan hingga merosakkan tulang rawan rongga pinggul yang mengarah ke displasia pinggul , yang merupakan gangguan pembentukan sendi pinggul ketika femur terlepas dan tidak berada di rongga pinggul kanan.

Bukan hanya itu, membelai bayi dengan terlalu ketat juga boleh menyusahkan pernafasan dengan betul. Cukup membalut si kecil dengan longgar seolah-olah dia menyelimutkannya, sehingga dia merasa hangat dan aman.

2. Letakkan bayi melengkung ke atas

Di dalam rahim, bayi menghabiskan sebahagian besar waktunya dalam keadaan meringkuk. Itulah sebabnya memegang atau meletakkan bayi dalam posisi meringkuk dapat membuat bayi merasa lebih selesa.

Posisi ini dilakukan dengan mengapit bayi di sisi badan, tepat di bawah lengan anda. Letakkan bayi anda dalam kedudukan ini, hanya jika dia selalu menangis.

Walaupun dalam keadaan normal, selalu letakkan bayi anda dalam keadaan terlentang.

3. Buat bunyi yang menenangkan

Di dalam rahim, bayi terbiasa mendengar degupan jantung ibu, yang suaranya terus menerus. Denyutan jantung ibu akan didengar dengan irama yang sama dan ini menjadikan bayi tenang.

Oleh itu, sekiranya anak anda menangis, anda boleh membuat atau memainkan suara yang menenangkan. Contohnya, melekatkan bayi di dada, mendengar suara titisan hujan, mendengarkan suara lembut ibu sebagai penenang.

Selain itu, anda juga boleh mencuba mencipta suara 'bunyi putih ' untuk menenangkan bayi. 'bunyi putih ' adalah gabungan bunyi dari pelbagai frekuensi. Contohnya, bunyi kipas atau hanya bunyi "sshhh".

4. Ayunkan bayi

Pergerakan berirama seperti menggegarkan atau menggegarkan bayi anda sentiasa akan mengingatkannya ketika dia masih dalam perut anda. Semakin kuat tangisan bayi, semakin kuat anda menggegarkan bayi anda.

Anda boleh menggegarkan badan bayi ketika bayi menangis semasa:

  • Semasa melancong
  • Di kerusi goyang
  • Bayi diletakkan di buaian khas
  • Bersiar-siar di keranjang

Tetapi ingat, anda harus berhati-hati ketika menggegarkan si kecil. Semasa menggegarkan bayi anda, anda dapat menyanyikan lagu dengan tempo perlahan dan dengan suara lembut.

5. Sentuhan lembut

Sentuhan dapat merangsang rasa selesa di otak bayi. Sebab itu, jangan sekali-kali memandang rendah pengaruh sentuhan anda untuk membuat si kecil merasa lebih selesa.

Walaupun begitu, bayi anda kadang-kadang memerlukan lebih dari sekadar sentuhan untuk membuatnya selesa, seperti menepuk punggungnya atau mengurutnya dengan lembut.

Sentuhan lembut ini juga berlaku ketika memandikan bayi yang baru lahir yang dapat membuatnya selesa.

6. Biarkan dia menghisap sesuatu

Menghisap dot, jari, atau puting adalah salah satu cara untuk menenangkan bayi yang sedang menangis. Tetapi pastikan ini adalah langkah terakhir yang anda ambil sekiranya beberapa kaedah yang disebutkan di atas tidak berfungsi.

7. Urut atau gosokkan perut

Urutan lembut dapat menjadikan bayi lebih tenang dan anda boleh melakukan urutan bayi di rumah. Gunakan minyak urut khas untuk bayi, lebih baik bebas wangian dan sangat ringan pada kulit bayi.

Tetapi ingat, anda juga harus berhati-hati ketika mengurut anak kecil anda, salah satu daripadanya boleh memberi kesan buruk kepadanya.

Kadang kala, tangisan bayi juga menunjukkan bahawa dia lapar atau merasa tidak selesa kerana lampinnya perlu diganti. Oleh itu, selain melakukan tiga perkara ini, pastikan anda mengetahui maksud tangisan bayi anda.

Sekiranya si kecil anda lapar, segera beri dia susu ibu. Dengan cara itu, biasanya bayi akan berhenti menangis setelah anda memberinya makan.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa bayi menangis

Menangis adalah cara semula jadi bayi anda untuk berkomunikasi dan menyampaikan perasaan tidak selesa atau keperluan. Sebilangan besar bayi menangis kerana mereka sukar menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar rahim.

Selama 9 bulan bayi terbiasa dengan suasana rahim. Kehadiran cahaya, warna, tekstur, suara, serta sensasi baru seperti rasa lapar atau akan sangat mengganggu mereka.

Oleh itu, mewujudkan sensasi yang menyerupai keadaan di dalam rahim adalah kaedah terbaik untuk menenangkan bayi yang sedang menangis.

Bunyi tangisan bayi yang kerap melengking sering menimbulkan tekanan, tetapi anda mesti tetap sedar. Memetik dari NHS, elakkan menggelengkan kepala bayi kerana boleh merosakkan otak bayi.

Tetapi jika si kecil menangis terus menerus walaupun anda telah berusaha menenangkannya dengan pelbagai cara yang disebutkan di atas, jangan ragu untuk menghubungi doktor.

Terutama jika anda juga melihat beberapa tanda atau gejala yang tidak biasa pada bayi anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found