Gejala Ulser Perut yang Perlu Anda Perhatikan

Ulser peptik adalah penyakit pencernaan yang dicirikan oleh keradangan akibat luka terbuka di lapisan dinding perut. Apakah gejala atau tanda ulser peptik yang perlu diperhatikan?

Bagaimana gejala ulser perut muncul?

Luka atau bisul boleh muncul di perut jika dinding dalam tidak lagi berfungsi dan sekuat yang sepatutnya. Dinding perut biasanya dilapisi lendir tebal yang berfungsi melindungi tisu dinding dari kesan kuat asid gastrik.

Walau bagaimanapun, perkara yang boleh menyebabkan lapisan lendir pecah dan menipis sehingga pendedahan kepada asid dapat mengikis dinding perut adalah:

  • Jangkitan Helicobacter pylori (H. pylori),
  • penggunaan jangka panjang ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti aspirin, ibuprofen, atau naproxen, dan
  • merokok dan minum alkohol.

Apakah gejala ulser peptik yang biasa?

Ulser berlaku apabila lapisan perut terhakis dan cedera, yang membolehkan asid menembusi tisu yang lebih dalam. Apabila ulser gastrik telah berlaku, ciri-ciri yang muncul, termasuk yang berikut.

1. Sakit perut

Sakit perut adalah gejala ulser peptik yang biasa dan khas. Sakit perut berlaku akibat kecederaan pada lapisan perut. Rasa sakit biasanya akan terasa di bahagian atas perut tengah, di atas pusar, dan di bawah tulang dada.

Ini kerana luka biasanya terbentuk di bahagian atas perut berhampiran hujung esofagus (esofagus), dan pada awal usus kecil. Kesakitan juga boleh menjadi sensasi terbakar.

Rasa sakit akan terasa apabila perut anda kosong yang boleh berlangsung selama beberapa minit hingga beberapa jam. Sakit perut juga dapat dirasakan pada waktu malam.

2. Perubahan tabiat makan

Perubahan dalam diet merangkumi gejala ulser peptik. Dr. Elizabeth Lowden, MD, ahli endokrinologi di Northwestern Medicine Regional Medical Group, mengatakan ulser peptik dapat mengubah kebiasaan makan lebih kurang.

Sebilangan orang memilih untuk makan lebih kerap dan lebih banyak untuk mengelakkan perut kosong berpanjangan. Secara beransur-ansur, pola makan berlebihan seperti ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Sebaliknya, ada juga orang yang sebenarnya kurang makan kerana rasa sakit sering berulang ketika perut mencerna makanan. Akibatnya, orang itu menjadi malas untuk makan dan perlahan-lahan menurunkan berat badan.

3. Mudah diisi

Satu lagi gejala ulser perut yang harus anda perhatikan adalah mudah merasa kenyang. Ini boleh menjadi tanda bahawa organ pencernaan anda, terutama usus, tidak berfungsi dengan baik.

Apabila perut dan usus cedera, makanan yang masuk akan dicerna dengan perlahan. Pencernaan yang berjalan dengan perlahan memudahkan anda merasa kenyang kerana makanan di perut belum dicerna sepenuhnya oleh badan.

4. Selalunya bersendawa

Gejala ulser peptik disebabkan oleh jangkitan Helicobacter pylori (H. pylori) sering menyebabkan pecah. Bersendawa berlaku ketika perut dan usus tidak dapat mencerna makanan dengan betul kerana kecederaan atau bisul.

Makanan selebihnya yang tidak dicerna sepenuhnya akan terus bergerak dari usus kecil ke usus besar. Tetapi selama ini, makanan akan menghasilkan gas dalam bentuk campuran hidrogen, karbon dioksida, dan metana yang terperangkap dalam sistem pencernaan.

Pada akhirnya, anda sering bersendawa atau bahkan kentut untuk mengeluarkan lebihan gas dari pencernaan.

5. Esofagus terasa terbakar

Ulser perut disebabkan oleh bakteria H. pylori dapat meningkatkan jumlah asid dan menghancurkan lapisan lendir pelindung perut.

Akibatnya, ia dapat merengsakan saluran pencernaan, terutama kerongkongan (perut) dan perut. Asid perut boleh naik ke kerongkong dan menghasilkan sensasi terbakar yang memancar dari perut ke dada.

Ciri-ciri ulser gastrik juga dikenali dengan istilah perubatan sebagai: pedih ulu hati.

6. Mual dan muntah

Sensasi mual dan muntah biasa berlaku pada orang yang mengalami gejala ulser gastrik. Mual dan muntah boleh berlaku apabila asid perut mengalir kembali.

Gejala ulser perut yang harus diperiksa oleh doktor

Gejala ulser peptik yang biasa boleh bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera. Anda harus menghubungi doktor anda jika anda telah didiagnosis dengan ulser atau ulser peptik, dan mengalami satu atau lebih daripada gejala mencurigakan berikut.

  • Muntah berwarna gelap atau bercampur darah kerana luka di dinding perut sangat parah sehingga menyebabkan pendarahan.
  • Najis hitam atau bercampur darah, kedua-duanya menunjukkan bahawa ulser di perut atau usus kecil anda telah menyebabkan pendarahan.
  • Mengalami gejala anemia dalam bentuk pening, kelemahan, keletihan dan kelesuan, dan kulit wajah yang kelihatan pucat kerana badan kekurangan darah. Berhati-hatilah juga jika anda mudah pitam.
  • Sentiasa mengalami sakit belakang yang teruk. Ini mungkin menunjukkan bahawa ulser telah menembusi dinding perut.

Segera berjumpa doktor untuk memeriksa sendiri apakah gejala yang anda alami benar-benar merujuk kepada komplikasi ulser perut. Pemeriksaan seawal mungkin dapat membantu doktor mencegah risiko pendarahan di perut dan perforasi (perforasi) pada tisu perut.

Doktor anda akan membantu anda mencari penyebabnya, serta mengesyorkan ubat untuk ulser peptik dan rawatan yang sesuai.

Beberapa ubat yang biasanya digunakan untuk merawat ciri-ciri ulser peptik termasuk antasid, ubat penghambat pam proton (PPI), antibiotik, atau antibiotik. Penyekat H2.

Gejala ulser peptik boleh berulang, jika…

Seseorang yang mempunyai ulser peptik harus mengikuti rawatan dan rawatan di rumah. Sebabnya, gejala boleh berulang kapan saja setelah dicetuskan oleh pelbagai perkara, seperti yang dilaporkan oleh laman web Mayo Clinic.

Tekanan

Tekanan dan kegelisahan diketahui memburukkan lagi gejala ulser peptik kerana ia mencetuskan pengeluaran lebih banyak asid perut. Oleh itu, orang yang mengalami ulser peptik tidak boleh stres dan berusaha sebaik mungkin untuk mengurangkan tekanan, misalnya melakukan perkara yang mereka gemari.

Asap rokok dan alkohol

Sama seperti tekanan, asap rokok dan alkohol juga dapat merangsang sel-sel di lapisan perut untuk menghasilkan lebih banyak asid perut daripada yang diperlukan. Jadi, berhenti merokok dan minum alkohol adalah salah satu cara untuk mencegah berulang gejala ulser peptik.

Makanan pedas dan masam

Orang yang mempunyai ulser perut harus berhati-hati dalam memilih makanan. Sebabnya, makanan pedas dan berasid boleh mencetuskan gejala atau memburukkan lagi bisul di perut.

Dalam beberapa kes, orang yang minum susu atau makan makanan berasaskan tenusu juga melaporkan mengalami gejala ulser peptik yang berulang.

Kurang tidur

Berjaga lewat atau tidur lewat menjadikan waktu tidur menjadi huru-hara. Kebiasaan ini juga membuatkan anda kurang tidur.

Waktu tidur yang berkurang boleh mempengaruhi hormon dan prestasi organ, termasuk pengeluaran asid perut yang menjadi lebih daripada biasa. Ini tentu saja boleh mencetuskan gejala ulser gastrik berulang.

Recent Posts