Apakah Larangan Menggunakan Spiral KB atau IUD? •

Spiral KB atau peranti intrauterin (IUD) adalah salah satu jenis kontraseptif yang boleh digunakan oleh wanita untuk mencegah kehamilan. Semasa menggunakan spiral KB, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan dan dielakkan agar perkara yang tidak diingini tidak terjadi. Apakah syarat untuk menggunakan KB spiral dan apakah sekatan ketika menggunakannya?

Syarat untuk menggunakan KB spiral

Kontrasepsi spiral adalah alat kontraseptif dalam bentuk huruf T yang diletakkan di rahim untuk mencegah kehamilan. Terdapat dua jenis perancang keluarga spiral, iaitu kontraseptif spiral hormon dan bukan hormon.

Kontraseptif spiral hormon berfungsi dengan melepaskan hormon progestin ke dalam badan untuk menebalkan lendir serviks, mencegah sperma menyuburkan telur.

Sementara itu, kontraseptif spiral bukan hormon berbentuk tembaga yang menghalang pertemuan sperma dan sel telur. Tidak semua wanita boleh menggunakan kontrasepsi spiral.

Wanita yang mempunyai jangkitan pelvis, hamil, menderita barah serviks, dan mengalami pendarahan vagina, tidak digalakkan menggunakan alat kontraseptif ini.

Di samping itu, wanita yang mempunyai alergi tembaga tidak dibenarkan menggunakan kontraseptif spiral bukan hormon.

Walaupun wanita dengan penyakit hati, barah payudara, atau yang berisiko tinggi terkena barah payudara, tidak dianjurkan untuk menggunakan kontrasepsi spiral hormon.

Walaupun diklaim selamat, terdapat kesan sampingan penggunaan pil kontraseptif, termasuk pendarahan tidak teratur selama beberapa bulan, tempoh haid yang lebih ringan, lebih pendek, atau tidak ada haid sama sekali.

Selain itu, kesan sampingan yang mungkin berlaku termasuk mengalami gejala pramenstruasi, seperti sakit kepala, mual, nyeri payudara, dan mungkin mengalami masalah kulit.

Kesan sampingan lain dari penggunaan kontrasepsi spiral adalah kontrasepsi spiral yang menggeser atau meninggalkan rahim secara tidak sengaja dan pendarahan berat dan jangkitan kerana kontrasepsi spiral yang menusuk dinding rahim.

Pantang larang yang harus dielakkan semasa menggunakan kawalan kelahiran spiral

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda harus memperhatikan pantang larang berikut semasa menggunakan KB spiral:

1. Jangan melakukan hubungan seks dengan segera

Pada asasnya, anda boleh melakukan hubungan seks sebaik sahaja alat kontrasepsi spiral dipasang. Namun, tidak semua jenis kawalan kelahiran spiral dapat berfungsi secara langsung untuk mencegah kehamilan.

Sekurang-kurangnya anda perlu menunggu selama 24 jam agar spiral KB mula berfungsi. Walau bagaimanapun, untuk jenis kawalan kelahiran spiral hormon, anda perlu menunggu sehingga 7 hari.

Gunakan kondom untuk mencegah kehamilan ketika kontrasepsi spiral tidak berfungsi secara aktif.

2. Jangan tarik benang KB spiral

Semasa menggunakan alat kawalan kelahiran spiral, anda mungkin merasakan benang keluar dari faraj anda.

Jangan bimbang, utasnya ada sehingga doktor atau jururawat dapat melepaskan alat kawalan kelahiran dengan mudah apabila tiba waktunya.

Tetapi perlu diingat, apabila anda dapat merasakan benang, jangan tarik. Dengan menyeret, anda boleh memindahkan kedudukan KB spiral atau mungkin keluar.

Sekiranya seperti ini anda harus kembali berjumpa doktor. Doktor pasti tahu cara memasang kontrasepsi spiral yang betul.

3. Elakkan hubungan seksual semasa lingkaran KB beralih

Sekiranya anda tidak dapat merasakan benang kawalan kelahiran spiral atau benang kawalan kelahiran spiral lebih pendek atau lebih lama dari biasanya, ia mungkin merupakan pergeseran lingkaran kawalan kelahiran di rahim anda.

Sekiranya ini berlaku, jangan melakukan hubungan seks atau menggunakan kondom semasa hubungan seksual.

Kedudukan kawalan kelahiran secara berputar yang tidak akan menghalang anda hamil semasa hubungan seksual.

Datang ke doktor apabila ini berlaku, supaya doktor dapat menetapkan spiral KB pada kedudukan yang betul.

Selain pantang larang di atas, wanita yang menggunakan alat kontrasepsi spiral juga mesti menjaga kebersihan tangan dan faraj mereka, terutama ketika memeriksa kedudukan benang kontrasepsi spiral melalui vagina.

Anda juga harus selalu berkonsultasi dengan doktor anda untuk memastikan spiral KB masih terpasang dengan betul.

Bincangkan juga dengan doktor sekiranya terdapat aduan tertentu setelah spiral KB dipasang.

Doktor akan memberikan nasihat rawatan, memberi ubat atau mempertimbangkan kemungkinan menukar pilihan kontraseptif.

Recent Posts