Kenali Ciri-ciri Makanan yang Mengandungi Boraks dan Kesannya pada Tubuh

Borax adalah bahan kimia yang terdapat dalam produk rumah tangga seperti detergen, plastik, perabot kayu, dan kosmetik. Walaupun bahan kimia ini mempunyai banyak kegunaan di dunia perindustrian, penggunaannya yang tidak betul boleh membahayakan kesihatan. Terutama jika ia memasuki badan melalui makanan.

Apakah fungsi boraks?

Sumber: ThoughtCo

Borax mempunyai nama lain sodium tetraborate dan sodium tetraborate. Pengawet ini juga dikenali di masyarakat dengan nama 'bleng'.

Borax adalah serbuk putih yang terdiri daripada kristal tidak berwarna dan mudah larut dalam air. Borax mengandungi sebatian boron yang diperoleh secara semula jadi dari proses penghabluran penyejatan lombong garam atau kawah lumpur. Selain terdapat secara semula jadi, bahan kimia ini juga dapat dihasilkan secara buatan dari pelbagai koleksi sebatian boron.

Dalam dunia perindustrian, boraks mempunyai banyak kegunaan. Borax sering digunakan untuk membuat campuran deterjen, kaca enamel gigi tiruan, plastik, antiseptik, penghalau serangga, salap kulit, dan pengawet kayu.

Bahan kimia ini juga dapat digunakan untuk memisahkan emas dari bijihnya untuk menggantikan penggunaan merkuri atau air keras. Sebenarnya, bahan kimia ini juga boleh digunakan sebagai pengemulsi (agen pencampuran) atau pengawet untuk produk pelembab, krim, syampu, gel, losyen, sabun mandi, gosok, dan garam mandi.

Larangan penggunaan boraks dalam makanan

Bahan kimia ini sebenarnya telah digunakan sejak tahun 1870 sebagai pengawet untuk menghalang pertumbuhan mikroorganisma, terutama ragi (jamur). Walau bagaimanapun, penggunaan boraks pada masa itu masih dalam had selamat.

Kini penggunaan boraks sebagai bahan tambahan dalam makanan dilarang oleh undang-undang di banyak negara. Termasuk di Indonesia. BPOM telah melarang penggunaan bahan kimia ini untuk ditambahkan ke dalam makanan.

Kerana jika digunakan secara tidak sah dengan dos yang berlebihan, boraks menjimatkan bahaya kesihatan yang tidak boleh dipandang rendah. Borax adalah bahan kimia berbahaya yang tidak boleh dicampurkan dalam makanan.

Malangnya, masih ada banyak peniaga yang tidak bertanggungjawab yang secara diam-diam mencampurkan bahan kimia ini sebagai pengawet makanan agar tidak menjadi buruk. Borax juga biasa digunakan untuk membuat tekstur makanan lebih kenyal dan rangup.

Beberapa contoh makanan yang sering ditambahkan pada boraks adalah bebola daging, mi, makanan goreng, keropok, ketupat, kek beras, cimol, dan sebagainya.

Bahaya boraks dalam makanan

Apabila tertelan, boraks dalam dos tinggi dapat meracuni semua sel tubuh dan menyebabkan kerosakan pada usus, hati, ginjal, dan otak. Ginjal dan hati adalah dua organ yang paling banyak mengalami kerosakan akibat memakan makanan yang mengandung boraks.

POM RI juga mengatakan perkara yang sama. Dipetik dari halaman POM RI, kesan jangka panjang yang akan dialami manusia sekiranya mereka memakan makanan yang mengandungi boraks adalah kerosakan hati dan juga barah.

Dalam satu kajian yang dilakukan pada haiwan, saintis mendapati bahawa tikus jantan yang diberi bahan kimia ini mengalami penyusutan tisu testis sementara kesannya pada tikus betina boleh mempengaruhi sistem pembiakan yang menyebabkan masalah kesuburan.

Pada tikus hamil, pendedahan kepada bahan kimia ini dapat memasuki plasenta, yang pada gilirannya mengganggu perkembangan janin di rahim. Malah kesan dari satu bahan kimia ini juga diketahui menyebabkan berat lahir rendah pada janin dari ibu tikus hamil.

Walaupun sebilangan kecil boraks pada orang sensitif boleh menyebabkan pelbagai gejala. Beberapa gejala yang boleh disebabkan jika seseorang terdedah kepada boraks adalah:

 • Sakit kepala
 • Demam
 • Tidak sihat (malaise)
 • Mual atau muntah berterusan
 • Kesakitan yang teruk di bahagian atas perut
 • Cirit-birit
 • Lemah, lesu, dan tidak berdaya
 • Pendarahan di usus atau perut disertai dengan muntah darah

Dalam kes yang teruk, bahan kimia ini boleh menyebabkan kematian.

Ciri-ciri makanan yang mengandungi boraks

Seperti yang dijelaskan di atas, salah satu tujuan utama penggunaan boraks dalam makanan adalah untuk memanjangkan jangka hayat produk. Ini kerana bahan kimia ini bertindak sebagai pengawet dan mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria. Selain sebagai pengawet, bahan kimia ini juga dapat menjadikan makanan kelihatan lebih menarik dan menyelerakan.

Oleh itu, agar anda tidak terjebak dengan muslihat peniaga nakal, anda harus berhati-hati sebelum akhirnya membeli produk makanan di pasaran. Tidak mudah jika anda hanya melihatnya dengan mata kasar, tetapi terdapat beberapa ciri makanan yang mengandungi boraks yang dapat anda perhatikan. Secara umum, beberapa ciri makanan yang mengandungi boraks adalah:

 • Teksturnya sangat kenyal, tidak mudah hancur, atau sangat renyah.
 • Warnanya sangat mencolok dari yang asli.
 • Bau pedas yang mencurigakan, bahkan binatang seperti lalat enggan mematuhinya.
 • Tidak rosak atau busuk walaupun telah disimpan lebih dari tiga hari pada suhu bilik.

Pembeli harus lebih berhati-hati

Borax adalah salah satu bahan kimia yang mudah didapati di pasaran kerana harganya agak murah. Jadi, jangan terkejut jika banyak peniaga nakal menambahkan satu bahan kimia ini untuk mendapatkan keuntungan sebanyak mungkin dengan modal perniagaan yang minimum.

Oleh itu, pembeli harus lebih berhati-hati dan teliti setiap kali membeli produk makanan di pasaran. Pastikan produk makanan yang anda beli bebas daripada boraks atau bahan kimia lain yang tidak kurang berbahaya.

Sekiranya anda ingin membeli daging, pilihlah daging yang masih merah dan segar. Sekiranya perlu, pastikan daging yang anda beli dipotong segar. Elakkan membeli produk makanan yang berwarna terang dan berbau busuk.

Ingat, jangan hanya menilai produk makanan dengan penampilannya yang menyelerakan. Sentiasa perhatikan kaedah pembuatan dan keselamatan setiap produk makanan yang akan anda beli dan habiskan.

Recent Posts