Senarai pantang larang yang perlu dielakkan oleh pesakit dengan penyakit buah pinggang

Salah satu perkara yang perlu dilakukan oleh penghidap penyakit buah pinggang adalah mengubah gaya hidup dan diet mereka menjadi lebih sihat. Ini supaya buah pinggang tidak berfungsi terlalu keras dan keadaan badan tidak bertambah buruk. Oleh itu, apakah pantang larang yang perlu dielakkan oleh penghidap penyakit buah pinggang?

Pantang ketika penyakit buah pinggang

Dilaporkan dari NYU Langone Health, doktor tidak hanya memberi ubat untuk merawat sakit buah pinggang, tetapi juga mengesyorkan perubahan gaya hidup. Gaya hidup yang lebih sihat dilakukan untuk mengatasi gejala penyakit buah pinggang dan mencegah risiko komplikasi.

Oleh itu, menyedari pantang larang apa yang perlu dielakkan apabila penyakit buah pinggang ternyata diperlukan untuk kualiti hidup yang lebih baik. Berikut adalah perkara-perkara yang harus anda kurangkan atau tidak agar kesihatan buah pinggang tidak bertambah buruk.

1. Penggunaan ubat penahan sakit yang berlebihan

Salah satu pantang larang yang perlu dielakkan oleh pesakit dengan penyakit buah pinggang adalah penggunaan ubat penahan sakit yang berlebihan. Jenis ubat penahan sakit (analgesik) seperti NSAID (ubat anti-radang) sememangnya dapat mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, ubat ini sebenarnya boleh memperburuk keadaan buah pinggang anda.

Pengambilan ubat analgesik yang berlebihan, seperti ibuprofen, dapat mengurangkan fungsi ginjal dan mengurangkan aliran darah ke buah pinggang. Sekiranya berterusan untuk jangka masa yang panjang, risiko kegagalan buah pinggang kronik juga meningkat. Secara amnya, terdapat label amaran bahawa analgesik over-the-counter tidak boleh digunakan lebih dari 10 hari.

Sekiranya anda tidak dapat menghilangkan analgesik, lebih baik berjumpa doktor. Oleh itu, doktor boleh mencadangkan sebarang ubat yang perlu diambil agar keadaan buah pinggang tidak bertambah buruk.

2. Pengambilan garam yang terlalu banyak

Ginjal berfungsi untuk membuang lebihan cecair dan sisa melalui air kencing untuk menyaring darah dengan betul. Tugas itu memerlukan keseimbangan natrium dan kalium untuk menarik air melintasi dinding dari aliran darah ke saluran pengumpulan buah pinggang.

Sekiranya penghidap penyakit buah pinggang terlalu banyak mengambil garam, keseimbangan ini boleh rosak dan fungsi ginjal akan merosot. Ini menjadikan diet tinggi garam sebagai salah satu pantang larang yang perlu dielakkan oleh penghidap penyakit buah pinggang.

Selain itu, pengambilan garam yang berlebihan juga berisiko membentuk batu ginjal dan membuat buah pinggang bekerja lebih keras. Daripada memperbaiki keadaan badan, diet tinggi garam hanya memperburuk fungsi buah pinggang, yang boleh meningkatkan risiko komplikasi.

3. Makan makanan yang diproses

Peminat makanan yang diproses yang menderita penyakit buah pinggang mungkin perlu menahan diri. Ini kerana pengambilan makanan yang diproses juga pantang larang bagi penghidap penyakit buah pinggang kerana mengandungi fosforus dan natrium yang tinggi.

Ginjal berfungsi untuk membantu tubuh mengatur kadar fosforus dalam darah dengan menghilangkan kadar fosforus yang berlebihan. Pada buah pinggang yang rosak ternyata terdapat lebihan fosfor dalam darah. Ini kemudian dapat membuat tulang menjadi lemah dan saluran darah kaku akibat penumpukan fosforus.

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang mengandungi fosforus dan natrium yang perlu dielakkan oleh penghidap penyakit buah pinggang.

  • Susu dan produk tenusu, seperti susu, yogurt, keju, ais krim, puding yang mengandungi susu.
  • Susu soya.
  • Gandum, seperti roti gandum, bijirin, pasta.
  • Daging yang diproses, seperti sosej, daging asap patty.
  • Kacang.
  • Coklat, termasuk minuman coklat.
  • Minuman ringan.

4. Makanan tinggi protein

Protein adalah salah satu nutrien utama yang membentuk makanan dan biasanya terdapat dalam daging, kekacang, dan tenusu. Tubuh memerlukan protein untuk membina otot, sel darah merah, dan hormon. Namun, bagi penghidap penyakit buah pinggang perlu mengurangkan pengambilan protein agar tidak terlalu banyak.

Pantang berpenyakit ginjal ini sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan buah pinggang yang sudah bermasalah ini. Akibatnya, sisa protein tidak dapat disaring secara optimum dan membebankan buah pinggang.

Inilah yang membuat orang yang mengalami gangguan buah pinggang perlu membatasi pengambilan protein atau menukar sumber makanan protein yang biasanya dimakan.

Jangan lupa untuk membincangkan perkara ini dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mengetahui berapa banyak dan sumber protein yang harus dimakan.

5. Kurang tidur

Tahukah anda bahawa kurang tidur dapat mengurangkan fungsi buah pinggang? Sebenarnya, penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Nefrologi Dunia menunjukkan bahawa gangguan tidur memberi kesan kepada fungsi ginjal secara keseluruhan.

Pada dasarnya kerja ginjal diatur oleh kitaran tidur dan bangun pemiliknya. Ini membantu mengawal beban kerja buah pinggang yang berlaku lebih dari 24 jam. Sekiranya seseorang tidak cukup tidur, penurunan fungsi ginjal berlaku lebih cepat, terutama pada orang yang menderita penyakit buah pinggang.

Semakin lama anda terjaga, semakin sedikit masa buah pinggang anda mesti berehat. Akibatnya, buah pinggang bekerja terlalu keras dan memburukkan keadaan sebelumnya. Oleh itu, kurang tidur adalah pantang larang bagi penghidap penyakit buah pinggang kerana mempunyai kesan besar terhadap penurunan fungsi buah pinggang.

6. Merokok

Bukan lagi rahsia bahawa merokok berbahaya bagi kesihatan tubuh, termasuk fungsi buah pinggang. Terdapat beberapa faktor yang menjadikan merokok sebagai pantang larang ketika anda menghidap penyakit buah pinggang.

  • Mempengaruhi ubat yang digunakan untuk merawat hipertensi
  • Melambatkan aliran darah ke organ penting, terutamanya buah pinggang

Tidak pernah terlambat untuk berhenti merokok untuk kelangsungan hidup diri sendiri dan orang di sekeliling anda.

7. Minum alkohol terlalu banyak

Pada hari-hari tertentu buah pinggang yang sihat akan bekerja lebih keras daripada biasa, tetapi masih dalam had normal. Namun, bukan untuk alkoholik yang menderita penyakit buah pinggang. Orang yang dikategorikan sebagai peminum berat adalah mereka yang minum alkohol lebih daripada tujuh hingga 14 kali seminggu.

Sekiranya tabiat ini dijaga, keadaan buah pinggang yang sudah bermasalah pasti akan bertambah buruk. Sebabnya, badan yang mengandungi kadar alkohol yang tinggi boleh menyebabkan buah pinggang kehilangan fungsi. Ginjal juga harus tidak hanya menyaring darah, tetapi juga menjaga keseimbangan kadar air dalam tubuh.

Sementara itu, alkohol telah mempengaruhi kemampuan fungsi ginjal dan kesan pengeringan terhadap fungsi sel dan organ ginjal. Sebenarnya, pengambilan alkohol terlalu banyak juga dapat meningkatkan tekanan darah dan memberi kesan buruk kepada orang yang juga menggunakan ubat untuk mengawal tekanan darah.

8. Jangan minum terlalu banyak

Memenuhi keperluan cecair setiap hari adalah baik, tetapi bagi orang yang menderita penyakit buah pinggang ternyata minum terlalu banyak boleh menjadi pantang larang yang membahayakan buah pinggang mereka. Kenapa begitu?

Ginjal yang telah rosak tidak lagi dapat menyaring lebihan cecair di dalam badan. Sekiranya terdapat terlalu banyak cecair di dalam badan, ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, bengkak, dan gagal jantung. Cecair yang berlebihan di dalam badan juga boleh mengelilingi paru-paru dan sukar bernafas.

Oleh itu, anda perlu bertanya kepada doktor berapa banyak cecair yang perlu dipenuhi setiap hari. Jumlah cecair yang diperlukan oleh badan anda bergantung kepada keparahan penyakit buah pinggang anda.

Recent Posts