5 Jenis Rawatan Diabetes untuk Mengawal Gula Darah

Diabetes mellitus bukanlah penyakit yang dapat disembuhkan. Namun, menghidap diabetes tidak bermaksud anda tidak dapat menjalani kehidupan yang normal. Anda masih boleh aktif dalam rutin harian anda selagi anda berusaha menjaga kadar gula darah anda tetap normal. Selain perubahan gaya hidup yang lebih sehat, perawatan dengan pil, suntikan insulin, dan ubat-ubatan semula jadi juga merupakan solusi untuk mengawal gejala dan mencegah komplikasi berbahaya diabetes mellitus.

Sekiranya pesakit kencing manis mengambil ubat dan suntikan insulin?

Diabetes mellitus adalah penyakit yang terdiri daripada kumpulan gejala yang disebabkan oleh kadar gula (glukosa) yang tinggi dalam darah. Oleh itu, tujuan utama rawatan diabetes adalah untuk mengawal kadar gula darah dalam lingkungan normal.

Rawatan untuk penderita diabetes boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan kesihatan mereka, keparahan gejala diabetes, usia, kemampuan tubuh untuk minum ubat, dan jenis diabetes yang anda miliki.

Penyebab utama diabetes jenis 1 adalah kekurangan atau ketiadaan pengeluaran hormon insulin yang berperanan membantu penyerapan gula darah menjadi tenaga dalam sel-sel badan.

Keadaan ini menyebabkan Pesakit diabetes jenis 1 mesti dirawat dengan insulin untuk menggantikan hormon insulin yang diperlukan oleh badan.

Sementara itu, diabetes jenis 2 disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Itulah sebabnya, kadang-kadang mereka tidak perlu minum ubat atau suntikan insulin untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Rawatan untuk diabetes jenis 2 dengan ubat-ubatan atau suntikan insulin biasanya diberikan ketika hasil diagnosis diabetes menunjukkan kadar gula darah yang sudah tinggi. Anda mungkin juga perlu minum ubat ketika kadar gula darah Anda tidak turun bahkan setelah menjalani gaya hidup yang sihat.

Jangan salah faham, ini adalah perbezaan antara Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2

Pilihan rawatan untuk diabetes mellitus

Berikut adalah pelbagai ubat yang berkesan dalam mengawal kadar gula dalam darah dan mencegah komplikasi bagi pesakit diabetes:

1. Terapi insulin

Terapi insulin adalah rawatan utama diabetes mellitus jenis 1. Insulin adalah hormon yang dihasilkan di pankreas. Rawatan melalui insulin diperlukan apabila pankreas tidak dapat menghasilkan insulin.

Dilaporkan dari American Diabetes Association, insulin juga boleh menjadi pilihan rawatan diabetes jenis 2.

Banyak jenis insulin digunakan untuk membantu mengawal kadar gula dalam rawatan diabetes. Jenis insulin dibezakan berdasarkan seberapa cepat insulin berfungsi dan berapa lama insulin dapat mengekalkan kadar gula darah di dalam badan.

Berikut adalah beberapa jenis insulin untuk diabetes mellitus yang perlu anda ketahui.

 • insulin kesan langsung ( insulin bertindak pantas)
 • Insulin bertindak pendek atau insulin biasainsulin bertindak pendek)
 • insulin kesan sederhana (insulin bertindak perantaraan)
 • insulin bertindak lama (insulin bertindak lama)

Doktor anda mungkin meminta anda mengambil insulin sebelum atau selepas makan. Di samping itu, jumlah insulin yang diperlukan dalam setiap orang juga berbeza. Ini disesuaikan dengan usia, keadaan pesakit, aktiviti fizikal, dan seberapa parah diabetes anda.

Terapi insulin untuk diabetes boleh didapati di beberapa alat dengan cara penggunaan insulin yang berbeza dan yang paling biasa adalah insulin suntikan, tetapi anda juga boleh menggunakan pen insulin atau pam insulin. Peranti insulin lain yang kurang biasa adalah insulin suntikan, insulin port, dan insulin penyuntik jet.

2. Ubat diabetes

Kadang kala, diet yang sihat dan senaman yang teratur tidak mencukupi untuk memastikan tahap gula dalam darah stabil. Itulah sebabnya, pesakit diabetes (terutama DM jenis 2) memerlukan ubat untuk membantu mengawal glukosa darah.

Terdapat beberapa jenis ubat-ubatan - biasanya dalam bentuk tablet, tetapi beberapa diberikan melalui suntikan — yang dapat digunakan untuk diabetes.

Sebilangan besar rawatan untuk diabetes jenis 2 menggunakan ubat-ubatan kelas biguanide, seperti metformin. Ubat ini berfungsi dengan menurunkan glukosa yang dihasilkan di hati sambil membantu meningkatkan kepekaan insulin sehingga gula lebih mudah diproses oleh sel-sel tubuh menjadi tenaga.

Rawatan diabetes mellitus boleh dilakukan dengan satu jenis ubat. Tetapi jika itu tidak berhasil, mungkin diperlukan beberapa kombinasi ubat diabetes.

Ubat diabetes lain boleh berfungsi dengan cara yang berbeza untuk mengawal gula darah. Ubat lain yang biasa digunakan untuk merawat diabetes termasuk:

 • Sulfonylureas
 • Pioglitazone
 • Gincu G
 • Agonis
 • Acarbose
 • Nateglinide
 • Repaglinide

3. Rawatan pelengkap (alternatif)

Bagi rawatan diabetes alternatif ini, ia berfungsi untuk melengkapkan dan menyokong rawatan utama, bukan menggantikannya.

Secara amnya, rawatan diabetes pelengkap ini terdiri daripada penggunaan bahan semula jadi tradisional, seperti ginseng, kayu manis, dan daun insulin. Cara semula jadi ini dapat membantu mengatasi gejala diabetes dan menurunkan kadar gula dalam darah.

Namun, anda perlu berhati-hati dalam menggunakan ubat diabetes semula jadi. Sebabnya, tidak semua ubat semula jadi memberikan hasil yang berkesan untuk semua orang. Bagi pesakit yang mengalami alahan atau penyakit kronik seperti darah tinggi dan jantung boleh berisiko mengalami reaksi berbahaya.

Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat diabetes semula jadi.

4. Gaya hidup sihat

Selain itu, tentu saja rawatan diabetes mellitus baik dengan terapi insulin, ubat-ubatan perubatan, dan bahan-bahan semula jadi mesti disertai dengan gaya hidup yang dapat mengekalkan kadar gula darah normal. Sebenarnya, ia adalah tonggak utama dalam rawatan diabetes jenis 2.

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 2 dan masih di peringkat awal, biasanya anda akan diminta untuk mengubah gaya hidup anda sebelum beralih ke ubat. Beberapa tabiat sihat yang boleh dilakukan oleh pesakit diabetes untuk mengawal gula darah mereka, termasuk:

 • Diet yang sihat dan teratur

  Makan secara teratur dengan bahagian yang seimbang adalah kunci diet yang betul untuk diabetes. Pola makan yang tidak teratur sebenarnya menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi lebih tidak stabil

 • Sukan

  Rawatan diabetes ditambah dengan senaman yang teratur dapat membantu hormon insulin berfungsi sehingga dapat menurunkan gula darah dengan lebih mudah. Melakukan senaman untuk diabetes juga dapat membantu pesakit kencing manis yang berlebihan berat badan mencapai berat badan ideal mereka.

 • Ujian gula darah secara rutin setiap hari

  Pesakit kencing manis juga perlu kerap memeriksa tahap gula dalam darah. Bagi pesakit diabetes yang menjalani rawatan diabetes dengan insulin, perlu memeriksa gula darah lebih kerap dalam sehari. Berunding dengan doktor anda berapa kali dan kapan memeriksa gula darah anda setiap hari.

5. Operasi

Dalam keadaan yang lebih teruk, suntikan insulin, ubat-ubatan, dan gaya hidup sihat kadang-kadang tidak mencukupi untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Untuk mengatasinya, rawatan diperlukan melalui pembedahan. Jenis pembedahan yang dilakukan boleh berbeza-beza bergantung kepada keparahan penyakit atau keadaan yang menyebabkan diabetes.

Menurut Institut Diabetes Nasional, berikut adalah jenis pembedahan yang boleh dilakukan sebagai cara untuk merawat diabetes:

 • Pembedahan bariatric

  Prosedur ini, juga dikenal sebagai operasi penurunan berat badan, biasanya dilakukan pada kasus diabetes yang disebabkan oleh kegemukan. Seseorang yang menjalani pembedahan ini biasanya tidak memerlukan rawatan diabetes mellitus setelah tahap gula dalam darah kembali normal.

 • Pemindahan pankreas

  Transplantasi pankreas umumnya dilakukan pada orang dengan diabetes tipe 1 yang telah merosakkan pankreas sehingga tidak dapat menghasilkan hormon insulin. Dalam operasi ini, sel penghasil insulin yang rosak diganti dengan sel yang dipindahkan.

 • Pankreas buatan

  Rawatan ini dilakukan dengan meletakkan alat pankreas tiruan. Pankreas buatan berfungsi melalui sistem yang dapat memantau tahap glukosa dan pengeluaran insulin di dalam badan.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found