Apa Fungsi Hippocampus dan Bagaimana Sekiranya Ia Rosak? •

Otak terdiri daripada banyak bahagian untuk membantu menjalankan pelbagai fungsi badan. Hippocampus adalah bahagian sistem limbik serebrum yang terletak di lobus temporal berhampiran pusat otak. Terdapat satu bahagian hippocampus di setiap sisi kepala. Apakah fungsi hipokampus?

Fungsi hippocampus adalah pemprosesan memori

Lokasi hippocampus di otak manusia (warna ungu)

Hippocampus adalah bahagian otak yang berbentuk seperti kuda laut (lihat gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut) dan mempunyai 3 lapisan yang terbuat dari sel piramidal.

Perbandingan kuda nil dan kuda laut (sumber: Psikologi Hari Ini)

Hippocampus adalah sebahagian daripada sistem limbik. Sistem limbik adalah bahagian otak yang terlibat dalam tindak balas tingkah laku dan emosi, terutama ketika berhubungan dengan tingkah laku yang diperlukan untuk bertahan hidup seperti mencari makan, memperbanyak dan merawat keturunan, dan tindak balas penerbangan atau penerbangan (bertarung atau terbang) ketika berhadapan dengan situasi negatif atau tekanan.

Fungsi utamanya adalah belajar dan menyimpan dan memproses memori jangka panjang.

Dari segi ingatan, bahagian otak ini membantu memproses dan mendapatkan dua jenis memori jangka panjang:

  • Ingatan eksplisit adalah ingatan yang terdiri daripada fakta dan peristiwa yang dijalankan secara sedar. Contohnya: Pelakon belajar mengingat garis dalam persembahan.
  • Hubungan spasial, yang merupakan jenis memori yang membantu kita menghubungkan lokasi objek dengan objek rujukan tertentu yang lain. Contohnya: Pemandu teksi mengingati laluan di seluruh bandar.

Bahagian otak ini tidak bertanggungjawab untuk mengingat cara berjalan, bercakap, atau menunggang basikal. Memori prosedur seperti cara berjalan, cara bercakap, dan cara mengendalikan peranti dikendalikan oleh korteks dan otak kecil.

Apa yang berlaku apabila hippocampus rosak?

Sekiranya semuanya benar-benar rosak, atau hanya sebahagian, anda mungkin menghadapi masalah ingatan yang serius.

Apabila bahagian otak ini rosak, anda tidak lagi dapat menghasilkan kenangan jangka panjang yang baru. Anda mungkin mengingati perkara yang berlaku beberapa ketika yang lalu, tetapi anda tidak dapat mengingat perkara yang berlaku sebelum hippocampus rosak.

Sebagai contoh, seseorang dapat melukis peta lokasi rumah yang dia tinggal ketika kecil, tetapi menghadapi masalah mengingat arah kediaman barunya. Kadang kala, dia juga sukar bergerak dari satu tempat ke tempat lain.

Penyakit yang mempengaruhi hippocampus

Beberapa penyakit yang boleh timbul termasuk:

1. Amnesia global sementara (TGA)

TGA adalah kehilangan ingatan yang berlaku secara tiba-tiba dan bersifat sementara. Penyebabnya tidak diketahui secara pasti, tetapi para pakar mengesyaki bahawa kerosakan pada hippocampus mungkin merupakan faktor risiko. Selalunya, orang yang mengalami TGA akhirnya mendapat kembali ingatan mereka.

2. Penyakit dan kemurungan Alzheimer

Penyakit dan kemurungan Alzheimer dapat mengecil dan mengubah bentuk hipokampus. Pada kemurungan, ukurannya dapat menyusut hingga 20 persen. Walau bagaimanapun, saintis masih mengkaji yang pertama: hippocampus yang lebih kecil atau kemurungan.

3. Epilepsi

Autopsi 50-75% mayat yang mengalami epilepsi sepanjang hayatnya menunjukkan kerosakan pada hipokampus. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada epilepsi berpunca daripada kerosakan pada bahagian otak ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found