Adakah benar mencium boleh hamil? Ini adalah penjelasan saintifik.

Beberapa orang bimbang sama ada selepas ciuman dapat hamil. Untuk menjawab soalan ini, mari kita fahami terlebih dahulu bagaimana orang benar-benar hamil.

Bagaimana kehamilan berlaku?

Kehamilan boleh berlaku apabila sperma lelaki bertemu dan menyuburkan telur wanita. Ini boleh berlaku setelah anda melakukan hubungan seksual yang melibatkan ejakulasi zakar di dalam vagina. Kejayaan hamil atau tidak selepas penembusan juga akan ditentukan sekiranya pada masa itu wanita itu dalam masa subur.

Pertemuan sperma dan telur adalah dua komponen penting untuk kehamilan berlaku. Sekiranya tidak dipenuhi, maka tidak akan ada kehamilan.

Semasa melakukan hubungan seks, air mani lelaki akan dikeluarkan dari zakar (proses ini disebut ejakulasi) ke dalam vagina. Air mani lelaki mengandungi berjuta-juta sel sperma. Setelah dibebaskan, air mani akan mengandungi lebih dari 300 juta sel sperma.

Setelah sperma memasuki faraj, sperma akan bergerak melalui serviks ke tiub fallopio mencari telur wanita yang sudah siap disenyawakan. Sekiranya sperma memenuhi telur di tempat yang betul, sperma dapat menyuburkan telur.

Di sinilah kehamilan bermula. Kegiatan seksual lain yang tidak melibatkan sperma dan telur di dalam vagina pastinya tidak membuat anda hamil.

Lalu, adakah kemungkinan mencium boleh hamil?

Persoalan sama ada mencium boleh hamil ditanyakan oleh banyak remaja. Mengandung akibat mencium pastinya sesuatu yang mustahil. Kerana, mencium sendiri tidak akan menyatukan sperma dan telur, jadi mustahil untuk hamil.

Semasa mencium (mulut ke mulut), apa yang bersentuhan adalah air liur, alias air liur. Air liur tentu saja tidak mengandungi sperma atau telur, jadi mustahil persenyawaan terjadi melalui ciuman di pipi, mulut, dahi, atau tangan.

Sebenarnya, mencium alat kelamin pasangan (melakukan seks oral) masih tidak boleh menyebabkan kehamilan. Sekali lagi, ini kerana air liur tidak mengandungi sperma atau telur.

Anda boleh hamil semasa mencium jika ...

Sekiranya selain mencium anda melakukan aktiviti lain yang menyebabkan masuknya sperma ke dalam vagina, kemungkinan untuk hamil masih ada. Contohnya, jika terdapat air mani atau cecair pra-ejakulasi pada jari atau pasangan anda yang memasuki vagina.

Contoh lain, ketika mencium maka pasangan itu ejakulasi (mengeluarkan sperma) dekat dengan vagina. Kemungkinan sperma memasuki vagina masih ada.

Memang, risiko hamil dengan keadaan di atas sangat rendah kerana sperma cenderung mati dengan cepat jika mereka berada di luar terlalu lama. Walau bagaimanapun, kemungkinan kejadian ini masih ada, jadi anda perlu berhati-hati.

Selain itu, setelah ciuman kemungkinan untuk menjalin hubungan intim lebih tinggi. Kerana, mencium dapat membuat anda merasa lebih bersemangat dengan pasangan anda.

Mencium adalah salah satu rangsangan oral yang boleh menjadi bentuk foreplay aka memanaskan badan. Semakin lama anda mencium dengan penuh semangat, semakin tinggi peluang untuk mencapai orgasme.

Walaupun tidak membuat anda hamil, mencium boleh menyebarkan penyakit

Anda sekarang tahu jawapannya sama ada ciuman boleh hamil. Oleh itu, adakah itu bermaksud bahawa ciuman itu benar-benar bebas risiko? Sudah tentu tidak. Mencium juga mempunyai risiko untuk kesihatan, anda tahu. Ketahui mengenai penyakit yang boleh disebarkan dengan mencium di bawah.

  • Selsema: Terdapat pelbagai virus yang boleh menyebabkan selesema, dan virus ini mudah disebarkan melalui udara dan air liur.
  • Demam kelenjar: Demam ini juga dikenali sebagai penyakit ciuman. Ini adalah istilah umum untuk berlakunya jangkitan virus yang disebabkan oleh virus Epstein-Barr. Jangkitan ini agak biasa di kalangan remaja, dewasa muda, atau pelajar kolej yang mempunyai ciuman panas dengan pasangannya.
  • Hepatitis B: Mencium juga dapat menyebarkan virus ini, walaupun sebenarnya lebih mudah menular jika ada kontak darah.
  • Ketuat: Ketuat di mulut juga boleh disebarkan melalui ciuman, terutama jika terdapat luka di kawasan mulut.
  • Herpes: Virus herpes simplex juga dapat disebarkan melalui kontak langsung semasa mencium.

Recent Posts