9 Makanan Yang Boleh Membuat Kulit Lebih Cerah •

Kulit adalah salah satu organ tubuh yang mesti kita jaga kesihatannya. Mungkin selama ini anda berfikir dengan menggunakan produk penjagaan kulit anda sudah menjaga kulit yang sihat. Namun, lebih dari itu, ternyata anda juga dapat menjaga kulit yang sihat melalui makanan yang anda makan.

Ya, makanan yang anda makan mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kulit. Jadi, anda sebenarnya membantu menjaga kesihatan kulit anda dengan selalu makan makanan sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, setiap hari. Oleh itu, dengan menggunakan produk penjagaan kulit dan juga dengan makan makanan yang sihat, anda menjaga kesihatan kulit anda dari dalam dan luar.

Makanan apa yang dapat membantu mencerahkan kulit?

Kulit yang cerah adalah impian setiap wanita. Dengan memiliki kulit yang cerah, wanita dapat kelihatan yakin. Jadi, apakah makanan yang boleh menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah?

1. Kiwi

Buah kiwi adalah buah yang mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi. Kandungan vitamin C inilah yang menjadikan kiwi berkhasiat untuk mencerahkan kulit. Vitamin C sebagai antioksidan mampu menangkal radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan kulit. Selain itu, vitamin C juga dapat mengekalkan kelembapan pada kulit, sehingga kulit anda tidak kering.

Semasa makan kiwi, pastikan anda juga memakan kulitnya. lol, kenapa? Sebenarnya, kulit kiwi mengandungi lebih banyak antioksidan, yang dapat mencapai tiga kali ganda daripada jika anda hanya memakan isinya. Ini bermakna dengan memakan kiwi dengan kulitnya, anda tiga kali lebih mampu melawan radikal bebas dan menjadikan kulit anda bersinar.

2. Tomato

Sekali lagi, buah yang kaya dengan vitamin C, iaitu tomato. Ya, tomato yang biasanya kita dapati dalam sayur-sayuran, salad, atau sayur-sayuran segar sebenarnya berguna untuk menjadikan kulit lebih cerah. Selain itu, tomato juga mengandungi lycopene yang memberikan warna merah kepada tomato.

Lycopene ini dapat melindungi kulit anda dari sinar UV dan juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah di kulit, sehingga menjadikan kulit anda lebih cerah. Lycopene juga dapat meningkatkan status antioksidan kulit, sehingga sel-sel kulit lebih mampu melawan radikal bebas dari lingkungan. Bosan dengan tomato? Buah-buahan lain juga mengandungi lycopene, iaitu buah-buahan merah, seperti tembikai.

3. Biji bunga matahari

Biji bunga matahari atau kita biasanya makan dalam bentuk kuaci, mungkin selama ini kita menganggapnya sebagai makanan ringan. Namun, anda tidak membuat kesalahan, kuaci berguna untuk menjadikan kulit anda lebih cerah. Biji bunga matahari mengandungi vitamin E yang berguna untuk kesihatan kulit. Dalam 30 gram biji bunga matahari, mengandungi sekitar 10.2 mg vitamin E.

4. Badam

Kacang ini sedap dan juga mengandungi nutrien penting, salah satunya adalah vitamin E. Kira-kira 30 gram badam mengandungi vitamin E sebanyak 6.9 mg. Seorang profesor dermatologi dari Universiti Yale, Jeffrey Dover, M.D., menjelaskan bahawa vitamin E sebagai antioksidan dapat membantu melindungi sel kulit dari sinaran UV dan faktor persekitaran lain yang menghasilkan radikal bebas yang dapat merosakkan sel kulit.

5. Alpukat

Ini adalah buah yang kaya dengan faedah. Dalam satu alpukat mengandungi kira-kira 4,2 mg vitamin E dan 12 mg vitamin C. Maksudnya, jika anda makan satu alpukat, anda boleh mendapatkan kedua vitamin yang diperlukan oleh kulit. Juga, alpukat mengandungi lemak baik yang dapat memberikan kelembapan dan menghidrat kulit anda, sehingga menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda dan lebih sihat.

6. Lobak

Lobak adalah sumber vitamin A dalam bentuk beta-karoten. Vitamin A diperlukan untuk memperbaiki tisu yang rosak pada kulit. Jadi, wortel akan membantu menjadikan kulit anda lebih sihat dan juga dapat membantu melawan kedutan. Selain itu, lobak merah juga dapat menjadikan kulit anda lebih cerah.

7. Ikan dan makanan laut

Ikan dan makanan laut, terutama yang mengandungi asid lemak omega-3 dapat menjadikan kulit anda lebih sihat. Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal American College of Nutrition menunjukkan bahawa orang yang makan lebih banyak ikan dan makanan laut mempunyai kedutan kulit yang lebih sedikit. Ini mungkin kerana asid lemak omega-3 pada ikan dapat membantu melambatkan proses kerutan kulit dan juga dapat membantu mengurangkan jerawat.

8. Brokoli

Brokoli, salah satu sayuran yang mengandungi vitamin C. tinggi. Dalam 100 gram brokoli mengandungi 89.2 mg vitamin C. Seperti makanan yang mengandung vitamin C yang lain, brokoli juga dapat melindungi kulit anda dari bahaya radikal bebas yang dapat menyebabkan kerutan kulit dan merosakkan DNA dalam badan. sel kulit.

9. Beri

Beri, seperti raspberry, blueberry, dan stroberi mengandungi banyak vitamin C dan antioksidan yang berguna untuk melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari dan juga dapat mencegah kulit anda dari keriput. Asid malik yang terdapat dalam strawberi juga merupakan agen pemutih kulit semula jadi. Buah-buahan lain yang juga mengandung vitamin C tinggi adalah lemon, jeruk, jambu batu, dan lain-lain.

Recent Posts