Rujukan Memberi MPASI 7 Bulan untuk Ibu Bapa

Peningkatan usia bayi biasanya disertai dengan perkembangan badan yang semakin matang. Sudah tentu ini mesti disokong oleh pengambilan makanan yang baik. Agar pemakanan anak dapat dipenuhi dengan baik, jangan lewatkan pentingnya memahami peraturan pemberian makanan pelengkap (MPASI) kepada bayi pada usia 7 bulan.

Ini penting untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi. Lihat maklumat lengkap melalui tinjauan berikut, ya!

Tabiat makan bayi pada usia 7 bulan

Sekiranya pada usia 6 bulan anak anda memasuki tahap awal memperkenalkan makanan separa pejal, kini kemampuan untuk makan pada usia 7 bulan sudah tentu jauh lebih berkembang.

Pada awal perkenalannya dengan makanan pejal, bayi itu kelihatan masih kekok dan sukar untuk makan sendiri, sekarang pada usia 7 bulan ia sedikit berbeza.

Pada usia 7 bulan, koordinasi mata dan tangan bayi dengan makanan pada umumnya lebih terlatih. Bayi mula belajar memahami makanan dan memindahkannya dari tangan ke tangan.

Sebenarnya, bayi mungkin senang belajar kemahiran baru dengan makanan dan peralatan makan.

Walaupun nampaknya mereka "menghancurkan" makanan yang mereka berikan, ini adalah cara khas bagi bayi untuk belajar mengenali dan merasakan tekstur makanan dengan tangan mereka.

Memang, ini akan menjadikan mangkuk dan ruang makan menjadi sangat tidak kemas. Walau bagaimanapun, ini adalah kaedah yang paling mudah dan menyenangkan bagi bayi untuk membantu mereka mengenali makanan baru.

Penyelesaiannya, anda boleh meletakkan tikar di bawah pinggan atau mangkuk untuk memudahkan membersihkan kawasan tersebut.

Anda juga boleh memakai celemek makan atau kain kecil yang melilit leher ke dada bayi untuk mengelakkan makanan terkena pakaiannya.

Memasuki usia 7 bulan, bayi biasanya mula berminat untuk mencuba malah berusaha mengambil makanan orang lain.

Apa yang anda dan ahli keluarga lain makan akan menarik perhatian bayi untuk merasakannya.

Nah, kaedah ini boleh menjadi satu langkah untuk memikat bayi berusia 7 bulan untuk ingin mencuba pelbagai jenis pepejal baru.

Walau bagaimanapun, jangan sembarangan memberikan jenis makanan pelengkap baru kepada bayi tanpa menyesuaikan dengan kemampuannya pada usia 7 bulan. Kerana pada usia 7 bulan, bayi masih dalam tahap memakan zat padat lembut atau separa pepejal.

Apakah makanan pelengkap untuk bayi berusia 7 bulan?

Sumber: Petua Ibu Baru

Apabila kemahiran makan bayi meningkat, memasuki usia 7 bulan adalah masa yang tepat untuk beralih ke tekstur makanan pelengkap lain (MPASI).

Memetik dari Baby Center, anda boleh memproses makanan dengan tekstur halus tetapi lebih tebal daripada sebelumnya.

Selain bertujuan untuk mempraktikkan kemahiran makan, perubahan tekstur ini juga akan membantu melatih kemahiran bayi berusia 7 bulan untuk mengunyah makanan.

Anda tidak perlu risau walaupun bayi belum tumbuh gigi. Tekstur makanan pekat tebal tetapi cukup halus untuk memudahkan bayi berusia 7 bulan mengunyah dan menghancurkannya di dalam mulut.

Untuk membantunya mengenali dan menyukai pelbagai makanan dengan lebih baik, berikut adalah beberapa makanan pelengkap yang boleh anda sajikan untuk bayi berusia 7 bulan:

 • Pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Makanan berkanji seperti roti, nasi, pasta dan kentang
 • Daging merah, ayam, ikan, dan telur sebagai sumber protein
 • Susu dan produknya yang diproses

Menariknya, semakin banyak ramuan makanan yang anda masukkan dalam menu makanan pelengkap untuk bayi berusia 7 bulan, semakin banyak jenis nutrien yang akan dia dapatkan.

Dengan menyediakan pelbagai jenis pemakanan, tentunya akan memudahkan anda memenuhi keperluan pemakanan harian bayi anda dengan betul.

Selain menyediakan MPASI bertekstur lembut dan sedikit tebal untuk bayi berusia 7 bulan, Kementerian Kesehatan Indonesia masih mengesyorkan ibu-ibu untuk memberikan susu ibu kepada anak kecil mereka.

Melalui Pedoman untuk Pemakanan Seimbang, Kementerian Kesehatan Indonesia menganjurkan agar penyusuan bayi dilanjutkan sekurang-kurangnya sehingga anak berusia 2 tahun.

Jadi pada usia 7 bulan, makanan pelengkap separa pepejal untuk bayi masih boleh disertakan dengan susu ibu. Ini kerana susu ibu masih mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh bayi walaupun jumlahnya tidak banyak.

Atas dasar ini, penyusuan susu ibu mesti disertakan dengan makanan pelengkap (MPASI) pada usia bayi 7 bulan ini.

Berapa banyak hidangan makanan pejal untuk bayi 7 bulan?

Tidak jauh berbeza dengan usia 6 bulan, pada usia 7 bulan kekerapan memberi makanan pelengkap bayi tidak terlalu banyak.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), anda dapat memberi makanan 2-3 kali sehari sambil terus menyusui secara teratur. Anda juga boleh menyesuaikan penyusuan mengikut selera bayi.

Sebenarnya, sangat baik untuk menawarkan makanan ringan 1-2 kali sehari di antara waktu makan untuk makanan pejal utama bayi berusia 7 bulan.

Sekiranya sebelum ini bayi hanya diberi sekitar 2-3 sudu makanan pejal sehari, sekarang anda secara beransur-ansur dapat menambahkannya ke dalam cawan atau cawan air mineral untuk usia 7 bulan.

Perhatikan juga jam atau waktu makan bayi berusia 7 bulan tidak boleh lebih dari 30 minit dalam setiap hidangan makanan utama atau makanan pejal.

Bolehkah bayi makan dengan sudu pada 7 bulan?

Tidak masalah sama sekali jika anda ingin mula memperkenalkan bayi anda dengan peralatan makan. Namun, harus diingat bahawa kemampuan anak untuk menggunakan peralatan makan seperti sudu belum dilatih dengan betul.

Apabila anda memberikannya contoh, bayi mungkin menirunya. Namun, kemahirannya ketika memegang dan memasukkan makanan ke dalam mulutnya menggunakan sudu mungkin tidak sempurna.

Hasilnya, sama seperti ketika makan secara umum, anda juga akan melihat banyak makanan yang tersebar di apron dan kawasan makan anak.

Ini kerana kemahiran koordinasi anak belum diasah dengan baik atau masih memerlukan sedikit latihan. Biasanya selepas usia 1 tahun, kanak-kanak mula makan sendiri menggunakan sudu dan garpu.

Walaupun begitu, tidak ada salahnya memberi sudu sebagai langkah pertama untuk memperkenalkan makanan pelengkap untuk bayi pada usia 7 bulan.

Ia tidak semestinya digunakan dengan cara yang betul, tetapi sekurang-kurangnya si kecil anda akan lebih biasa dengan penggunaan alat makan.

Kemampuannya menggunakan alat makan mungkin tidak begitu baik, tetapi anda akan melihat beberapa tanda perkembangan motor seperti:

 • Bayi mula dapat bertahan dengan duduk bersendirian di kerusi selama beberapa minit, terutama semasa menyusu.
 • Walaupun mereka masih memerlukan pertolongan orang lain, bayi sudah mulai dapat mengangkat dan menurunkan badan mereka untuk duduk dan berdiri sendiri.
 • Tangannya semakin lincah dalam menggerakkan atau menyebarkan objek atau makanan dari satu tangan ke tangan yang lain.

Ada perkara lain yang juga perlu anda perhatikan ketika memberi peralatan makan bayi. Sekiranya anda ingin memperkenalkan sudu atau peralatan makan lain kepada si kecil anda, pastikan sudu atau garpu itu selamat.

Pilih sudu yang terbuat dari plastik fleksibel sehingga lebih selamat jika anak kecil anda mencuba memasukkannya ke dalam mulutnya.

Petua memberi makanan pelengkap untuk bayi 7 bulan

Secara keseluruhan, berikut adalah beberapa petua yang dapat dijadikan rujukan untuk memberi makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi berusia 7 bulan dari makanan:

 • Semua makanan goreng bukanlah pilihan yang baik untuk bayi. Sekiranya anda ingin memberikannya, anda harus melakukannya sekali-sekala dan tidak terlalu kerap.
 • Cuba berikan makanan yang merangkumi buah, makan sayur, sumber protein, karbohidrat, dan lemak sihat untuk bayi.
 • Bayi dibenarkan makan bijirin bijirin penuh, tetapi elakkan memberi bijirin manis berwarna-warni,
 • Pure dan tumbuk sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum memberikannya kepada bayi untuk memudahkan makan dan mencegah tersedak.
 • Ajarkan bayi untuk duduk di kerusi makan khasnya semasa makan.
 • Sebaik-baiknya, masa makan anak kecil anda tidak lebih dari 30 minit. Jadi, anda harus mengelakkan perkara-perkara yang boleh mengganggu makan bayi, misalnya semasa bermain alat.

Penting untuk mengajar bayi duduk di kerusi khas semasa makan. Ini tidak hanya dimaksudkan untuk membiasakan bayi, ia juga berguna untuk mencegah kemungkinan tersedak jika makan sambil merangkak atau melakukan aktiviti lain.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya ada ahli keluarga yang mengalami alahan. Biasanya anda akan dinasihatkan untuk lebih berhati-hati ketika ingin memperkenalkan jenis makanan baru kepada bayi anda.

Namun, jangan jadikan ini sebagai penghalang untuk menyediakan pelbagai makanan pelengkap untuk bayi berusia 7 bulan.

Sebabnya, pada masa pertumbuhan ini, bayi memerlukan pelbagai jenis makanan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian mereka.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found