Ketahui Kandungan Pemakanan dan Manfaat Ubi Ubi •

Ubi kayu adalah sejenis ubi yang mengandungi karbohidrat. Beberapa wilayah di Indonesia menjadikan ubi kayu sebagai makanan pokok. Namun, tahukah anda sebenarnya kandungan nutrien dan faedah ubi kayu?

Kandungan nutrien dalam ubi kayu

Ubi kayu mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh. Dalam 100 gram ubi kayu rebus, terdapat kalori di mana 98 peratus berasal dari karbohidrat, selebihnya berasal dari protein dan lemak. Dalam ukuran yang sama, ubi kayu juga mengandung serat, vitamin, dan mineral.

Berikut adalah kandungan khasiat yang terdapat dalam 100 gram ubi kayu.

  • Air: 61.4 gram
  • Karbohidrat: 36.8 gram
  • Tenaga: 154 kalori
  • Protein: 1.0 gram
  • Serat: 0.9 gram
  • Lemak: 0.3 gram
  • Potasium: 394 miligram
  • Kalsium: 77 miligram
  • Vitamin C: 31 miligram
  • Fosfor: 24 miligram

Khasiat ubi kayu untuk kesihatan

Pelbagai nutrien dalam ubi kayu pasti mempunyai faedah masing-masing untuk tubuh anda. Ini adalah pelbagai faedah makan ubi kayu yang sangat disesalkan.

1. Peningkatan tenaga

Setiap 100 gram ubi kayu mengandungi 38 gram karbohidrat. Oleh itu, ubi kayu adalah sumber tenaga yang baik bagi anda yang akan menjalani aktiviti fizikal yang berat.

Aktiviti fizikal akan menghabiskan glikogen, bentuk glukosa yang disimpan sebagai simpanan tenaga. Apabila anda makan ubi kayu, karbohidrat akan diubah menjadi glukosa, kemudian diubah menjadi glikogen dan disimpan di dalam otot. Jadi, manfaat ubi kayu untuk meningkatkan tenaga tidak boleh dipandang rendah.

2. Membantu mengelakkan sembelit

Ubi kayu mengandungi pati pati yang cukup tinggi. Tahan kanji adalah sejenis serat tidak larut yang kaya dengan selulosa.

Jenis serat ini sangat berguna untuk membantu melancarkan pencernaan sehingga dapat mencegah sembelit. Kehadirannya juga dapat mendorong pertumbuhan bakteria baik yang akan melindungi usus anda dari radang.

Serat juga membantu anda menurunkan berat badan kerana dapat membuat anda kenyang lebih lama.

3. Membantu mengawal kadar gula dalam darah

Manfaat ubi kayu untuk pesakit kencing manis tidak perlu diragui. Makan ubi kayu dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Ini kerana serat melambatkan penyerapan gula ke dalam aliran darah.

Selain itu, kandungan serat membawa manfaat ubi kayu untuk membantu menurunkan tekanan darah, menurunkan kadar kolesterol, mengurangkan risiko kegemukan, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

3 Resepi Makanan Ringan yang Sedap dan Sihat dari Ubi Ubi

4. Kaya dengan mineral yang mengekalkan fungsi tisu badan

Ubi kayu mengandungi banyak sumber mineral seperti kalsium, fosforus, mangan, zat besi, dan kalium. Mineral ini diperlukan untuk pengembangan, pertumbuhan, dan fungsi tisu badan.

Kalsium diperlukan untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat. Zat besi membantu dalam pembentukan protein (hemoglobin dan myoglobin) yang membawa oksigen ke seluruh tisu badan anda.

Sementara itu, mangan membantu proses pembentukan tulang, tisu penghubung, dan hormon seks. Kalium diperlukan untuk sintesis protein dan membantu pemecahan karbohidrat.

Selain itu, ubi kayu juga mengandungi magnesium dan tembaga yang cukup tinggi. Magnesium dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko osteoporosis. Sementara tembaga dapat mengekalkan fungsi saraf agar tetap sihat.

5. Khasiat ubi kayu untuk kulit

Ubi kayu mengandungi vitamin C yang terkenal sebagai bahan penting dalam pembentukan kolagen. Kolagen sendiri berfungsi untuk mengekalkan keanjalan kulit.

Malangnya, tubuh manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendirinya. Oleh itu, tubuh memerlukan pengambilannya dari makanan dengan vitamin C. Ubi kayu dapat menjadi pilihan yang boleh anda makan untuk membantu memenuhi keperluannya.

Cara memproses ubi kayu adalah baik dan betul

Ubi kayu adalah salah satu bahan penting kerana boleh digunakan dalam banyak makanan atau diubah menjadi bentuk lain seperti tepung.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memakannya secara mentah. Sebab, ubi kayu mentah mengandungi sianida semula jadi yang boleh menjadi toksik ketika dimakan. Memasaknya akan menjadikan sebatian ini tidak berbahaya.

Untuk menyiapkannya, kupas kulit ubi kayu terlebih dahulu. Mulakan dengan memotong hujung ubi, kemudian bahagikannya kepada beberapa bahagian agar lebih mudah mengelupas kulit.

Pisahkan kulit dengan mengiris dari atas ke bawah sambil berpusing, pastikan kulit tidak tersisa. Selepas itu, anda boleh mula mendidih atau menggoreng hingga betul-betul masak dan lembut.

Recent Posts