Cara membelai bayi yang baik dan betul -

Semasa bayi baru dilahirkan, ibu bapa biasanya telah menyediakan satu siri peralatan yang baru lahir, salah satunya adalah swaddle. Membawa bayi adalah tradisi yang masih digunakan oleh masyarakat luas. Terdapat banyak kebaikan dan keburukan mengenai penggunaan swaddle bayi, lalu apa gunanya baby swaddle? Apakah cara yang betul untuk membungkus bayi? Inilah penjelasannya.

Kelebihan memakai swaddles pada bayi

Menyapu bayi dilakukan dengan membungkus selimut kecil di sekitar badan bayi untuk memberikan kehangatan dan perlindungan kepada bayi.

Seperti yang dilaporkan oleh Healthy Children, membungkus bayi dengan cara yang betul dapat membantu bayi tidur dengan lebih tenang dan lebih selesa.

Berikut adalah beberapa kelebihan membasuh bayi:

1. Jadikan tidur bayi lebih baik

Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), swaddling bermanfaat untuk menjadikan bayi tidur lebih nyenyak, selesa, dan menenangkan bayi apabila dilakukan dengan betul.

2. Mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS)

Swaddling dapat mengurangkan risiko SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) pada bayi baru lahir. Tetapi dengan catatan bahawa bayi harus diletakkan dalam posisi terlentang menghadap ke atas.

Memusingkan bayi menjadikan bayi lebih sukar untuk bergerak semasa tidur, jadi ini dapat melindunginya dari perkara berbahaya yang boleh menyebabkan SIDS ketika tidur.

3. Bantu bayi tidur lebih lama

Bayi biasanya mudah bangun tidur kerana perkara kecil yang mengganggu dan mengejutkannya. Membungkus bayi dengan pelindung dapat mengelakkannya dan membuatnya tidur lebih lama.

Dengan begitu, keperluan tidur bayi dapat dipenuhi yang dapat menyokong perkembangan dan pertumbuhan bayi.

4. Bantu menenangkan bayi

Melengkapkan bayi boleh membuatkan bayi berasa lebih panas. Ini dapat mengingatkan mereka akan persekitaran ketika mereka masih dalam kandungan.

Bayi yang dililit biasanya kurang kerap menangis. Sekiranya bayi anda menangis atau menggeliat semasa dililit, itu bermakna bayi itu menginginkan tangan dan kakinya bergerak bebas. Lebih baik jika anda melonggarkan pelindung sedikit.

5. Menggalakkan perkembangan neuromuskular

Swaddling dapat mengehadkan pergerakan tangan dan kaki bayi. Ini dapat membantu mengembangkan kemahiran motor bayi dengan lebih baik pada masa akan datang. Manfaat bayi yang menyusu sangat membantu bayi pramatang.

Cara membelai bayi dengan cara yang betul

Sekiranya anda ingin membungkus bayi, pastikan anda tahu cara melakukannya dengan cara yang betul. Berikut adalah langkah dan cara yang betul untuk membungkus bayi:

  1. Letakkan kain di permukaan rata dan lipat satu sudut sedikit.
  2. Letakkan bayi di lipatan selimut, bahu bayi betul-betul di atas lipatan.
  3. Pastikan lengan bayi turun dan mengapit badannya.
  4. Tarik sudut selimut dekat dengan lengan kirinya di atas lengan dan dada kirinya, kemudian letakkan sudut selimut di bawah sebelah kanannya (beri sedikit ruang untuk bayi bergerak bebas).
  5. Tarik sudut selimut dekat dengan lengan kanannya di atas lengan dan dada kanannya, kemudian letakkan sudut selimut di bawah sebelah kiri badannya (berikan sedikit kendur untuk membiarkan bayi bergerak bebas).
  6. Putar atau lipat tepi bawah selimut dan masukkan ke bahagian belakang bayi. Pastikan kaki sedikit bengkok ke atas, dan kaki dan pinggul boleh bergerak dengan bebas

Elakkan membelai bayi dengan terlalu ketat. Ini boleh menyebabkan sendi di kaki bayi menjadi kendur kerana kaki terlalu lurus. Di samping itu, kaedah ini juga boleh merosakkan tulang rawan lembut rongga pinggul yang mengarah ke displasia pinggul .

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memakai baju bayi

Menyapu bayi dengan cara yang salah boleh memberi kesan buruk kepada si kecil anda, seperti merosakkan sendi di kaki dan pinggul bayi yang boleh berkembang menjadi displasia pinggul .

Beberapa perkara yang harus anda perhatikan ketika membungkus bayi adalah:

Elakkan membelai bayi dengan terlalu ketat

Jangan memusingkan bayi dengan terlalu ketat, terutamanya di bahagian kaki. Ramai ibu menarik dan menekan kaki bayi mereka sebelum membungkus selimut swaddle.

Ini boleh menjadikan kaki dan pinggul bayi tidak bebas bergerak. Selain itu, meluruskan kaki bayi secara paksa juga boleh menyebabkan sendi di kaki dan pinggul bayi menjadi kendur.

Keadaan ini boleh meningkatkan risiko bayi displasia pinggul (gangguan pembentukan sendi pinggul di mana bahagian atas femur tidak masuk tepat ke rongga pinggul).

Kencangkan swaddle bahagian atas

Biasanya ibu menyapu bayi mereka dengan memberikan kelonggaran di bahagian atas swaddle dan lebih ketat di bahagian bawah.

Tetapi sebenarnya, apa yang harus dilakukan adalah sebaliknya. Berikan kelonggaran di bahagian bawah swaddle, dan swaddle lebih ketat di bahagian atas.

Pergerakan bayi akan menyebabkan pelepah keluar sedikit, jadi pastikan lengan bayi dililit dengan erat dan pelindung dibalut dengan kemas.

Bahagian atas selimut swaddle yang longgar boleh menjadi faktor risiko untuk sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS) atau kematian bayi secara tiba-tiba.

Menyapu bayi adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko SIDS kerana memberi keselesaan kepada bayi ketika tidur.

Tonton semasa bayi sedang tidur

Semasa tidur, anda harus mengawasi bayi yang dibungkus agar tidak terguling dan tidur dalam keadaan rawan. Tidur dalam keadaan rawan dapat menyekat saluran udara bayi, yang dapat meningkatkan risiko bayi mengalami SIDS.

Selain itu, cubalah untuk tidak mempunyai objek di sekitar bayi semasa dia tidur, seperti selimut atau bantal. Objek ini dapat menutup hidung bayi, jadi dia sukar bernafas.

Risiko jika bayi dililit pada kedudukan yang salah

Menyapu bayi secara tidak betul akan meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, kematian bayi secara tiba-tiba disebabkan oleh cara berpusing yang salah.

Pertama, ibu bapa terlalu sibuk, bayi boleh mati lemas ketika tidur.

Kedua, kerana pelindung terlalu longgar, ada kemungkinan kain itu keluar dan menutup hidung kerana lengan bayi dapat bergerak dengan bebas sehingga kain menutup mulut dan hidung.

Risiko lain yang boleh berlaku adalah displasia, iaitu pertumbuhan tisu atau organ yang tidak normal kerana kaki bayi mesti diluruskan ketika dililit.

Rawan dan sendi bayi boleh rosak apabila ini berlaku. Di samping itu, bayi lebih terdedah kepada beberapa masalah kulit bayi, seperti ruam atau panas berdarah kerana mereka berpeluh dengan cepat kerana membengkak.

Bilakah bayi tidak perlu menggunakan swaddle lagi?

Bayi tidak perlu dipusingkan lagi ketika mereka mula berguling. Bayi biasanya dapat berguling dari usia 4 hingga 6 bulan.

Namun, disebabkan oleh perkembangan bayi yang berbeza, mungkin ada juga bayi yang boleh berguling sebelum bayi berusia 4 bulan.

Di samping menentukan usia bayi yang disyorkan, ibu bapa juga dapat memperhatikan beberapa tanda ketika bayi ingin pelepasan dilepaskan. Berikut adalah tanda-tanda:

  • Bayi sering bangun pada waktu malam seolah-olah mencari posisi yang selesa untuk bayi tidur.
  • Sekiranya swaddle terhad dari dada ke kaki, dan bayi sudah mula bergerak untuk berguling.
  • Pembalut yang hanya melilit dada hingga kaki boleh keluar kerana bayi sentiasa bergerak.

Tanda-tanda berikut adalah peralihan perkembangan pergerakan bayi ke posisi bergulir dan juga tanda bahawa ibu bapa harus berhenti membongkok.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found