Obesiti pada Kanak-kanak, Kenali Masalah Yang Disebabkan oleh Penyakit Ini

Kanak-kanak gemuk sangat menggemaskan, tetapi keadaan ini tidak bermaksud bahawa ia tidak boleh menimbulkan risiko kesihatan, seperti kegemukan. Obesiti pada kanak-kanak dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Sekiranya anak anda sudah gemuk, berikut adalah simptom, komplikasi, dan cara mengatasi masalah berat badan berlebihan ini. Inilah penjelasannya.

Apakah keadaan yang menentukan kegemukan pada kanak-kanak?

Dipetik dari Mayo Clinic, tidak semua kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan dipanggil obes. Lemak yang terkumpul di dalam badan anak menjadi persediaan untuk pertumbuhan dan perkembangan si kecil.

Untuk kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun, berat badan ideal diukur menggunakan lekukan yang dirancang oleh Kementerian Kesehatan Indonesia seperti di bawah:

Berat kanak-kanak yang melebihi julat ini menunjukkan bahawa anak itu berlebihan berat badan atau gemuk.

Lalu, apa yang menjadikan anak dipanggil gemuk? Dilancarkan dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), anak-anak dapat disebut gemuk ketika berat badan mereka lebih dari +3 SD pada carta pertumbuhan.

Sementara itu, dikatakan berlebihan berat badan atau berat badan berlebihan adalah ketika berat badan anak melebihi +2 SD carta pertumbuhan yang dibuat oleh WHO.

Bagi kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun, tanda-tanda bahawa mereka gemuk dapat dilihat pada jadual di bawah, berdasarkan data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC):

Untuk menentukan siapa yang berada dalam kumpulan berat badan yang sihat dan tidak sihat, pengiraan BMI diperlukan.

Indeks jisim badan, aka BMI, membandingkan berat badan anak dengan tinggi badan, dikira dengan membahagikan berat dalam kilogram dengan tinggi dalam meter kuasa dua.

Sekiranya hasil pengiraan BMI anak anda berada dalam lingkungan 23 - 29.9, ini bermakna anak anda berlebihan berat badan (kecenderungan gemuk).

Sementara itu, jika hasil pengiraan mencapai 30 dan ke atas, anak anda telah memasuki kumpulan obesiti.

Untuk lebih mudah mengetahui nombor BMI kanak-kanak, halaman Kalkulator BMI tersedia yang hanya sah untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun.

Keperluan kalori kanak-kanak setiap hari

Pada dasarnya, berat badan berlebihan berlaku kerana kalori yang masuk digunakan lebih sedikit. Atas sebab ini, salah satu cara untuk mengatasi kegemukan pada kanak-kanak adalah dengan mengurangkan pengambilan kalori setiap hari.

Walau bagaimanapun, pengurangan kalori tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya. Sebabnya, kanak-kanak memerlukan makanan yang tinggi nutrien untuk menyokong pertumbuhannya.

Berikut ini adalah pengambilan kalori harian berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrien yang ditetapkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia melalui Peraturan Menteri Kesehatan No. 75 Tahun 2013:

 • Umur 0-6 bulan: 550 Kcal sehari
 • Umur 7-11 bulan: 725 Kcal sehari
 • Umur 1-3 tahun: 1125 Kcal sehari
 • Umur 4-6 tahun: 1600 Kcal sehari
 • Umur 7-9 tahun: 1850 Kcal sehari

Sekiranya kanak-kanak berumur 10 tahun ke atas, keperluan kalori akan dibezakan mengikut jantina, termasuk:

Anak lelaki

 • Umur 10-12 tahun: 2100 Kcal sehari
 • Umur 13-15 tahun: 2475 Kcal sehari
 • Berumur 16-18 tahun: 2675 Kcal sehari

Gadis

 • Umur 10-12 tahun: 2000 Kcal sehari
 • Umur 13-15 tahun: 2125 Kcal sehari
 • Umur 16-18 tahun: 2125 Kcal sehari

Anda boleh menyesuaikan pengambilan kalori si kecil dengan menu makanan yang sihat tetapi tetap disukai oleh anak.

Punca kegemukan pada bayi dan kanak-kanak

Terdapat banyak sebab kanak-kanak boleh menjadi gemuk, iaitu:

 • Faktor genetik
 • Cara hidup
 • Tabiat buruk (terlalu banyak menonton TV)

Kajian yang dilakukan selama 30 tahun di United Kingdom, menunjukkan bahawa anak-anak yang menonton televisyen setiap hari dapat membuat indeks jisim badan mereka meningkat hingga mencapai batas kegemukan pada usia 30 tahun.

Satu lagi kajian dilakukan di New Zealand yang melibatkan sebanyak 1000 kanak-kanak, yang dikaji sejak lahir hingga usia 26 tahun.

Pelbagai masalah yang timbul disebabkan oleh kegemukan pada kanak-kanak

Umur kanak-kanak masih dalam proses pertumbuhan sehingga makanan penting untuk menyokong pemakanan anak.

Namun, makan berlebihan dan tidak seimbang dengan aktiviti fizikal juga tidak baik untuk kesihatan. Sekiranya corak pengambilannya tidak seimbang, anak akan menjadi gemuk.

Menurut Mayo Clinic, obesiti kanak-kanak adalah keadaan perubatan yang serius yang mempengaruhi pertumbuhan kanak-kanak dan remaja.

Obesiti pada masa kanak-kanak boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang biasanya hanya dialami oleh orang dewasa. Contohnya, tekanan darah tinggi, tahap kolesterol tinggi pada kanak-kanak, dan gangguan pertumbuhan atau kegagalan berkembang pada kanak-kanak

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai masalah yang timbul akibat kegemukan pada kanak-kanak:

1. Komplikasi kesihatan

Secara umum, komplikasi kesihatan akibat kegemukan pada kanak-kanak berkait rapat dengan perkembangan penyakit degeneratif, termasuk:

Gejala prediabetes

Keadaan ini menyebabkan badan anak tidak dapat mencerna glukosa secara optimum dan meningkatkan kadar glukosa dalam darah.

Sekiranya keadaan ini berterusan, maka pada masa remaja, anak itu mungkin menderita diabetes mellitus pada masa dewasa.

Sindrom metabolisme

Sindrom metabolik adalah kumpulan gejala perkembangan penyakit degeneratif.

Contohnya, tekanan darah tinggi, tahap kolesterol "buruk" atau LDL yang tinggi ( lipoprotein berketumpatan rendah ) dan rendah kolesterol "baik" atau HDL ( lipoprotein berketumpatan tinggi ), serta pengumpulan lemak di sekitar perut anak.

Gejala asma

Kanak-kanak yang gemuk lebih berisiko menghidap asma. Memetik dari Mayo Clinic, salah satu sebabnya ialah kegemukan boleh menyebabkan keradangan pada sistem kardiovaskular, yang merupakan tisu lemak di sekitar saluran darah paru-paru.

Obesiti adalah penyebab asma pada kanak-kanak. Ini menjadikan paru-paru lebih sensitif terhadap rangsangan udara dari luar dan menyebabkan gejala asma.

Gangguan tidur

Juga dikenali sebagai apnea tidur iaitu gangguan pernafasan yang berhenti seketika kerana pengumpulan lemak pada kanak-kanak gemuk.

Steatosis hepatik

Keadaan hati berlemak, juga dikenali sebagai penyakit hati berlemak adalah penyebab pengumpulan lemak di dalam badan dan saluran darah. Walaupun tidak menimbulkan gejala serius pada usia muda, ia boleh menyebabkan kerosakan hati.

Akil baligh awal

Obesiti boleh menjadi penyebab baligh awal pada kanak-kanak. Ini adalah gejala yang lebih dialami oleh wanita kerana ia dicirikan oleh awal haid.

Akil baligh awal adalah tanda ketidakseimbangan hormon yang kemudian boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi wanita sebagai orang dewasa.

2. Gangguan pertumbuhan muskuloskeletal

Memetik dari American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), berat badan berlebihan akan mengganggu pertumbuhan tulang, sendi, dan otot pada kanak-kanak.

Berikut adalah beberapa gangguan kesihatan tulang yang berisiko untuk kanak-kanak dengan obesiti:

Epifisis femoral modal tergelincir (SCFE)

SCFE adalah keadaan di mana tulang paha (femur) surut ke belakang kerana kawasan pertumbuhan tulang tidak dapat menyokong berat badan.

Dalam kes yang serius, kaki yang terkena tidak dapat menahan berat badan. Ini menjadikan tulang pinggul anak beralih dan tidak berada dalam kedudukan yang betul.

Rawatan untuk Slipped Capital Femoral Epiphysis (SCFE) dilakukan 24 hingga 48 jam setelah didiagnosis oleh doktor. Rawatan terdiri daripada memulihkan kedudukan tulang pinggul menggunakan skru khas.

Penyakit Blount

Gangguan ini dicirikan oleh kaki bengkok kerana perubahan hormon dan terlalu banyak tekanan pada kaki anak yang sedang membesar, sehingga menyebabkan kecacatan.

Dalam kes yang tidak terlalu parah, kanak-kanak yang mempunyai penyakit blount dapat diperbaiki dengan memakai pendakap kaki atau pendakap ortotik . Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menjalani pembedahan untuk memperbaiki keadaan kaki yang bengkok.

Kanak-kanak yang gemuk mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi ketika menjalani pembedahan ini. Beberapa komplikasi yang akan berlaku seperti jangkitan dan penyembuhan tulang yang tertunda.

Patah tulang

Obesiti pada kanak-kanak menyebabkan anak anda berisiko tinggi mengalami patah tulang. Sebab apa? Berat badan yang terlalu berat, dapat menegangkan tulang dan melemahkan kekuatan tulang itu sendiri.

Di samping itu, kanak-kanak yang gemuk berisiko patah tulang kerana berat badan berlebihan kerana tulang tidak terlalu kuat kerana aktiviti fizikal yang jarang berlaku.

Dalam kes kegemukan kanak-kanak yang teruk, pen atau zat besi tidak cukup kuat untuk menampung berat badan anak. Inilah yang menjadikan pembaikan tulang kanak-kanak gemuk sering mengalami masalah.

Kaki leper

Kanak-kanak yang gemuk atau berat badan berlebihan, sering mengalami kesakitan ketika berjalan. Bukan itu sahaja, Kaki leper atau kaki rata juga merupakan keadaan yang menyebabkan kaki kanak-kanak sakit dan membuat mereka mudah letih ketika berjalan.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda harus mengelakkan aktiviti yang memberi tumpuan pada kaki anda terlalu lama. Anda boleh mengajak anak anda berenang sebagai aktiviti mengurangkan lemak pada badan anak.

Gangguan koordinasi

Kanak-kanak yang gemuk cenderung sukar menggerakkan anggota badan mereka dan mempunyai kemahiran keseimbangan yang lemah.

Gangguan koordinasi atau Gangguan Koordinasi Pembangunan (DCD) merangkumi beberapa keadaan, seperti koordinasi motor kasar.

Masalah dengan koordinasi kemahiran motor kasar kanak-kanak kerana gangguan koordinasi seperti kesukaran berdiri di sebelah kaki, melompat.

Di samping itu, kegemukan pada kanak-kanak boleh menyebabkan masalah dengan koordinasi kemahiran motorik halus kanak-kanak, seperti menulis, memotong, mengikat tali kasut, atau mengetuk dengan satu jari.

Koordinasi yang terganggu dapat membataskan kemampuan anak untuk bergerak dan ini dapat menjadikan anak bertambah berat badan.

3. Masalah dalam pergaulan sosial

Kanak-kanak yang gemuk cenderung stigmatisasi dan kurang diterima dalam persekitaran sosial pada zaman mereka.

Mereka juga cenderung mengalami pandangan negatif, diskriminasi, dan tingkah laku membuli oleh rakan-rakannya kerana keadaan mayat mereka. Walaupun begitu, kesannya buli pada kanak-kanak boleh menyebabkan masalah yang serius.

Anak-anak yang gemuk juga cenderung terpinggir dalam permainan yang memerlukan kekuatan fizikal, kerana mereka cenderung bergerak lebih lambat daripada anak-anak lain seusianya.

Keadaan sosial yang buruk seperti ini juga berpotensi mendorong mereka untuk menarik diri dari persekitaran mereka dan lebih suka tinggal di rumah.

4. Gangguan psikologi pada kanak-kanak gemuk

Gangguan psikologi kanak-kanak dengan obesiti adalah akibat stigma sosial dan diskriminasi, termasuk:

 • rendah diri
 • Masalah tingkah laku dan gangguan pembelajaran
 • Kemurungan

Kanak-kanak gemuk sering menjadi ejekan di persekitaran, misalnya di sekolah atau di rumah. Ada kemungkinan bahawa kegemukan pada kanak-kanak boleh menyebabkan gangguan psikologi, seperti rasa rendah diri.

Sementara itu, kemurungan pada kanak-kanak disebabkan oleh pengumpulan masalah psikologi yang dicetuskan oleh interaksi sosial. Tidak hanya menarik diri, kanak-kanak yang mengalami kemurungan akan hilang semangat untuk melakukan aktiviti.

Cara mengatasi masalah kegemukan pada kanak-kanak

Obesiti berlaku apabila tenaga yang digunakan jauh lebih banyak daripada tenaga atau kalori yang dikeluarkan oleh badan. Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah dan merawat kegemukan pada kanak-kanak:

Kembalikan tabiat makan yang sesuai dengan usia

Mengatasi kegemukan pada bayi berusia 0-2 tahun berbeza dengan kanak-kanak yang lebih tua. Ini kerana pada 0-2 tahun ini, bayi sedang dalam proses pertumbuhan linear.

Ini bermakna bahawa status pemakanan bayi pada masa akan datang atau ketika dia dewasa akan sangat ditentukan oleh keadaannya sekarang.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan sekarang untuk mengatasi kegemukan pada bayi adalah mengembalikan tabiat makan bayi setiap hari sesuai dengan usianya sekarang.

Contohnya dengan cara ini, jika usia bayi ketika ini memasuki masa pemberian makanan pelengkap (MPASI) tetapi bahagian dan jadual makan bayi di luar peraturan biasa, cubalah membenarkannya lagi.

Berikan bayi anda kekerapan dan bahagian makan yang betul mengikut usianya. Sekiranya kemudian pengambilan kalori harian bayi perlu dikurangkan, biasanya doktor atau pakar pemakanan akan membantu merancangnya dengan baik.

Ini supaya bayi tidak mengalami kekurangan pemakanan yang dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangannya. Namun, pastikan perubahan diet ini tidak menyukarkan bayi makan.

Makan makanan yang seimbang

Terus beri anak-anak pelbagai makanan dengan menu yang seimbang. Ia terdiri daripada:

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Produk susu dan tenusu
 • Daging, ikan, kacang dan sumber protein tinggi yang lain
 • Sumber karbohidrat, seperti beras perang, gandum atau makanan bijirin (seperti roti gandum dan bijirin)

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Ini untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral kanak-kanak.

Ia juga untuk memenuhi keperluan serat kanak-kanak untuk mengelakkan sembelit. Sumber protein makanan diperlukan oleh kanak-kanak untuk membina sel di dalam badan. Manakala karbohidrat diperlukan sebagai sumber tenaga.

Pengambilan susu rendah gula

Untuk mencegah dan mengatasi kegemukan pada kanak-kanak adalah dengan membatasi penyediaan gula dalam makanan dan minuman si kecil. Contohnya, sediakan susu rendah gula yang mempunyai kandungan nutrisi lengkap.

Susu rendah gula kaya dengan asid omega 3 dan 6 yang menyokong perkembangan otak dan kecerdasan pada kanak-kanak.

Pilih susu rendah gula dan kaya dengan nutrien, dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak, termasuk untuk pertumbuhan dan perkembangan otak. Risiko kegemukan kerana pengambilan gula berlebihan juga dapat dielakkan dengan memberi susu rendah gula kepada anak anda.

Bersukan bersama

Pengambilan terlalu banyak kalori dan badan yang tidak aktif, boleh menyebabkan kegemukan pada si kecil. Anda boleh mengatasinya dengan melakukan sukan atau aktiviti fizikal bersama anak-anak.

Memetik dari Kids Health, aktiviti fizikal dapat membuat anak bergerak lebih aktif dan membakar kalori yang telah dimakan dalam sehari.

Aktiviti fizikal yang dapat dilakukan dengan anak-anak seperti berjoging, berenang, berbasikal, atau berjalan santai di pagi atau petang.

Kurangkan pengambilan gula dalam sehari

Pengambilan gula yang terlalu banyak boleh mencetuskan kegemukan pada kanak-kanak. Kurangkan pengambilan gula dengan menggantikan makanan ringan yang biasanya mempunyai terlalu banyak gula, seperti coklat atau ais krim, dan kemudian menggantikannya dengan buah.

Anda juga boleh mengurangkan bahagian nasi putih semasa anak makan. Nasi putih mengandungi kalori tinggi, berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram atau satu sendok beras mengandungi 100 kalori.

Apabila memasuki badan, kalori ditukar menjadi gula. Sekiranya tidak dikurangkan, kegemukan pada kanak-kanak boleh menjadi semakin teruk.

Kurangkan masa TV

Menghabiskan berjam-jam di hadapan skrin boleh membuatkan anak-anak malas untuk bergerak. Ini dapat menjadikan anak lebih cenderung untuk menambah berat badan.

Oleh itu, anda perlu menghadkan masa anak anda menonton TV, bermain permainan video, dan aktiviti lain. Kami mengesyorkan agar kanak-kanak menonton tv tidak lebih dari dua jam dan jangan meletakkan tv di bilik tidur anak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found