10 Sebab Gula Darah Tinggi Anda Perlu Perhatikan |

Walaupun secara amnya terjadi pada penderita diabetes mellitus, peningkatan gula darah atau hiperglikemia sebenarnya dapat dialami oleh siapa saja. Walau bagaimanapun, anda yang menghidap diabetes harus lebih mengetahui keadaan ini. Walaupun gangguan hormon insulin adalah penyebab utamanya, beberapa faktor boleh berperanan menyebabkan gula darah tinggi. Anda mesti mengenalinya. Ada apa-apa? Ini senarai.

Pelbagai perkara yang menyebabkan gula dalam darah tinggi

Tahap gula dalam darah merujuk kepada tahap glukosa yang terdapat di dalam aliran darah. Glukosa itu sendiri adalah sumber tenaga utama untuk tubuh dan berasal dari makanan yang mengandungi karbohidrat.

Had gula darah normal untuk orang dewasa biasanya berada dalam julat 100 mg / dL atau kurang dari 140 mg / dL selepas makan. Sementara itu, kadar gula dalam darah boleh dikatakan tinggi (hiperglikemia) ketika gula darah puasa (sebelum makan) lebih daripada 125 mg / dL dan lebih daripada 180 mg / dL setelah makan.

Ciri-ciri gula darah tinggi tidak hanya ditunjukkan oleh kadar gula darah yang meningkat melebihi batas normal, tetapi juga dapat dicirikan oleh gejala yang mengganggu.

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, berikut adalah gejala biasa gula darah tinggi:

 • Kerap membuang air kecil
 • Selalunya berasa dahaga
 • Menurunkan berat badan secara drastik
 • Kulit kering
 • Gangguan visual

Penyebab kadar gula darah tinggi boleh datang dari gangguan insulin atau keadaan dan gaya hidup yang mempengaruhi peraturan gula darah dalam tubuh seperti:

1. Gangguan hormon insulin

Pada dasarnya, penyebab kadar gula darah tinggi adalah kekurangan bekalan insulin atau apabila hormon insulin tidak berfungsi dengan optimum kerana ketahanan insulin.

Insulin adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam menjaga kadar gula darah normal. Hormon ini membantu proses penyerapan glukosa oleh sel-sel badan untuk penukaran seterusnya menjadi tenaga.

Nah, gangguan hormon insulin boleh disebabkan oleh keadaan autoimun, faktor genetik, usia, atau penerapan gaya hidup tidak sihat yang menyebabkan berat badan berlebihan.

2. Kekeringan

Dehidrasi juga boleh menjadi penyebab peningkatan kadar gula dalam darah dalam badan.

Ini disebabkan oleh kekurangan cairan dalam aliran darah di dalam badan yang mengakibatkan peningkatan kepekatan gula dalam darah, alias darah menjadi lebih tebal.

Hubungan ini juga boleh berlaku sebaliknya, apabila gula darah meningkat, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak air kencing untuk menyeimbangkan kepekatan cecair di dalam badan. Oleh itu, peningkatan kadar gula dalam darah juga mencetuskan dehidrasi.

3. Pemanis buatan

Ramai orang yang menderita diabetes mellitus berpendapat bahawa selamat untuk mengambil makanan atau minuman yang tidak mengandungi gula atau dilabel bebas gula. Ada juga yang menggantikan gula semula jadi dengan pemanis buatan kerana dianggap lebih selamat.

Sebenarnya, sama dengan gula atau pemanis semula jadi, pemanis buatan masih dapat meningkatkan kadar gula darah jika dikonsumsi secara berlebihan.

Risiko pemanis buatan yang boleh menyebabkan gula darah dijumpai dalam kajian tahun 2014 di Alam Jurnal.

Para penyelidik melaporkan bahawa pengambilan minuman manis buatan yang berlabel 'sifar kalori' pada orang yang sihat (bukan pesakit diabetes), boleh menyebabkan intoleransi glukosa, peningkatan kadar gula dalam darah, dan risiko terkena diabetes mellitus jenis 2.

Adakah Pengganti Gula yang Lebih Sihat untuk Diabetes?

4. Fenomena Fajar

Fenomena subuh adalah keadaan yang boleh menyebabkan gula darah tinggi. Keadaan ini berlaku apabila tubuh mengalami peningkatan sejumlah hormon yang dapat meningkatkan gula darah secara drastik.

Seperti namanya, fenomena fajar biasanya terjadi pada jam 2-8 pagi, di mana tubuh mengeluarkan hormon seperti hormon pertumbuhan, kortisol, glukagon, dan epinefrin, yang dapat meningkatkan daya tahan insulin. Keadaan ini menjadikan prestasi insulin semakin terhambat sehingga gula darah meningkat.

5. Menstruasi

Perubahan hormon semasa haid juga mempengaruhi tahap gula dalam darah.

Hormon wanita yang tidak stabil yang memasuki haid boleh menjadikan tubuh lebih tidak sensitif terhadap insulin. Keadaan ini boleh menyebabkan gula dalam darah meningkat. Biasanya ini berlaku seminggu sebelum haid berlangsung.

6. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu juga boleh mempengaruhi kadar gula darah anda. Sebabnya, beberapa ubat mempunyai kesan sampingan terhadap peningkatan kadar gula dalam darah dalam badan.

Menurut kajian dalam jurnal Spektrum DiabetesTerdapat beberapa ubat yang diketahui mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah, iaitu:

 • Kortikosteroid: biasanya diberikan untuk merawat radang pada tubuh seperti asma, artritis, dan jangkitan saluran pernafasan yang lain.
 • Ubat antipsikotik atau antidepresan: ubat yang digunakan dalam terapi kesihatan mental seperti olanzapine dan clozapine.
 • Penyekat beta: kelas ubat yang digunakan untuk menurunkan tekanan darah, merawat aritmia (degupan jantung tidak teratur), untuk mengurangkan kegelisahan.
 • Perencat protein: ubat yang digunakan dalam rawatan HIV / AIDS seperti ritonavir.
 • Ubat diuretik: ubat ini digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan meningkatkan cairan, misalnya diuretik thiazide.
 • Siklosporin: ubat yang digunakan dalam rawatan pemindahan buah pinggang.
 • Asid nikotinik atau niasin: ubat untuk menurunkan lipid darah sehingga mengurangkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik.

Mengambil pil kawalan kelahiran juga mempengaruhi tahap gula dalam darah. Oleh itu, pesakit diabetes disarankan untuk mengambil pil kawalan kelahiran kombinasi, seperti estrogen sintetik dan norgestimate.

Namun, itu tidak bermakna anda dilarang sama sekali mengambil ubat ini. Berunding dengan doktor anda mengenai peraturan pengambilan ubat-ubatan yang mencetuskan kenaikan gula darah ini. Dengan cara itu, anda dapat memperoleh faedah sambil mengelakkan kesan sampingan yang boleh membahayakan kesihatan.

7. Kurang tidur

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Diabetes Care menunjukkan bahawa ketika penderita diabetes jenis 1 membatasi tidur mereka hingga 4 jam malam, sensitiviti insulin mereka menurun sebanyak 14-21%.

Kurang tidur akan meningkatkan tekanan pada badan dan mengakibatkan peningkatan kadar gula dalam darah. Sebabnya, semasa tidur, terdapat penurunan hormon kortisol dan aktiviti sistem saraf yang dapat membantu mengatur kadar gula dalam darah.

8. Minum kopi

Walaupun tidak menggunakan gula, pengambilan kopi boleh menjadi penyebab gula darah tinggi. Sebabnya, kafein dalam kopi memang boleh mempengaruhi kenaikan gula darah bagi sebilangan orang.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Duke pada tahun 2008 mendapati bahawa orang dengan diabetes mellitus jenis 2 yang memiliki kebiasaan minum kopi atau teh yang mengandung 500 mg kafein, dapat meningkatkan kadar gula darah sebanyak 7.5%.

9. Sakit

Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, seperti radang paru-paru, boleh menyebabkan gula darah tinggi.

Ketika sakit atau ada jangkitan di dalam badan, tubuh akan menghasilkan hormon dan meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan kuman dan bakteria. Namun, ketika pesakit diabetes sakit atau mempunyai penyakit berjangkit, gula darah mereka cenderung meningkat.

10. Melangkau sarapan

Sarapan juga dapat menstabilkan kadar gula sepanjang hari. Dihuraikan dalam Jurnal Diabetes Care, Apabila orang dengan diabetes mellitus jenis 2 melewatkan sarapan, sel beta pankreas yang berfungsi menghasilkan insulin tidak berfungsi dengan optimum, menyebabkan gula darah meningkat.

Cara mengatasi gula darah tinggi

Sekiranya anda merasakan simptom gula darah tinggi kerana sebab-sebab di atas, anda harus segera memeriksa tahap gula darah anda. Pemeriksaan gula darah dapat dilakukan melalui ujian di pusat khidmat kesihatan atau secara bebas di rumah dengan menggunakan pemeriksaan gula darah.

Sekiranya gula darah anda meningkat dari had normal, pelbagai rawatan perubatan dan rawatan di rumah boleh dilakukan sebagai cara menurunkan gula darah. Beberapa di antaranya termasuk:

 • Menjalani rawatan yang bertujuan menurunkan gula darah.
 • Bersenam secara berkala.
 • Makan makanan yang seimbang secara berkala.
 • Menguruskan tekanan.
 • Periksa gula darah secara berkala.

Gangguan hormon insulin adalah penyebab utama kadar gula darah tinggi, tetapi beberapa faktor juga boleh menyumbang kepada peningkatan kadar gula darah yang normal. Anda perlu sedar dan mengelakkan perkara-perkara yang menyebabkan gula darah meningkat untuk menjaga kadar gula darah dalam had normal.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found