Kebimbangan GERD: Ubat, Punca, Gejala, dll. |

Akhir-akhir ini, istilah kegelisahan GERD banyak didengar, terutama di kalangan pekerja atau orang muda. Jadi, apa sebenarnya keadaan ini? Boleh sembuh dengan cepat?

Menyedari kegelisahan GERD

Kecemasan GERD adalah keadaan kegelisahan yang wujud bersamaan dengan permulaan GERD. Adalah dipercayai bahawa kegelisahan dapat membuat anda lebih sensitif terhadap gejala GERD, terutama jika anda mempunyai sejarah kesakitan GERD.

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah keadaan di mana asid perut naik ke kerongkongan, saluran yang menghubungkan mulut ke perut.

Refluks asid ini berlaku kerana injap di hujung esofagus tidak ditutup dengan betul ketika makanan tiba di perut. Asid kemudian mengalir melalui esofagus ke mulut. Inilah sebabnya mengapa anda akan merasakan sengatan semasa GERD.

Sementara itu, kegelisahan adalah kegelisahan atau kebimbangan yang berlebihan yang timbul sebagai tindak balas terhadap tubuh ketika menghadapi masalah, sama ada mengenai pekerjaan, masalah peribadi, atau masalah dengan orang di sekitar.

Kaitan antara GERD dan kegelisahan

Sebenarnya, kegelisahan itu sendiri tidak semestinya menyebabkan GERD. Walau bagaimanapun, banyak orang yang mempunyai masalah kecemasan mempunyai tahap asid perut yang lebih tinggi.

GERD dan kegelisahan (kegelisahan) saling berkaitan seperti kitaran. Pada mulanya, tekanan psikologi boleh mempengaruhi pergerakan motif esofagus. Mobiliti esofagus merujuk kepada pergerakan esofagus untuk memindahkan makanan dari mulut ke perut.

Kemudian, setelah asid perut naik, gejala seperti sakit perut atau belching yang terasa masam muncul. Kesakitan ini boleh menjadi lebih teruk apabila seseorang merasa cemas. Kegelisahan menjadikan anda lebih sensitif terhadap kesakitan.

Sebagai alternatif, orang yang cemas cenderung melampiaskannya dengan melakukan kebiasaan yang dapat memperburuk refluks asid, seperti merokok, minum alkohol, atau sering makan makanan berlemak atau goreng.

Gejala kegelisahan GERD

Keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah gejala yang berbeza pada setiap orang. Tetapi selalunya, seseorang akan merasakan gejala umum pedih ulu hati, loya, dan sakit perut.

Gejala yang juga sering dialami adalah sensasi kesakitan atau benjolan di kerongkong, terutama ketika anda makan. Ini menjadikan makanan yang masuk seperti tersekat di kerongkong.

Orang yang mengalami sensasi globus juga sering mengalami suara serak, batuk, atau desakan berterusan untuk membersihkan tekak atau membersihkan kerongkong mereka.

Ditambah dengan kegelisahan, corak tidur normal juga mungkin terganggu. Refluks asid yang meningkat akan menjadi lebih menyakitkan semasa anda berbaring, jadi anda akan sering bangun kerana itu.

Selain itu, aduan yang paling banyak dilaporkan adalah sakit dada. Atas sebab ini, tidak menghairankan bahawa banyak orang dengan kegelisahan GERD berpendapat bahawa mereka mempunyai masalah jantung.

Gejala kegelisahan GERD yang lain termasuk:

  • kesukaran menelan makanan,
  • mengeluarkan sedikit cecair atau makanan semasa bersendawa,
  • berasa gelisah dan gugup,
  • takut seperti sesuatu yang berbahaya akan berlaku,
  • peningkatan kadar denyutan jantung,
  • hiperventilasi,
  • kesukaran mengawal pemikiran, hingga
  • sukar bernafas.

Bagaimana kegelisahan GERD dirawat?

Dalam merawat kegelisahan GERD, pesakit mungkin memerlukan kombinasi ubat untuk merawat kedua-dua keadaan. Rawatan juga bergantung pada keadaan pesakit.

Kadang-kadang ada sebilangan pesakit yang memerlukan lebih banyak ubat penekan asid gastrik, ada juga pesakit yang rawatannya lebih menumpukan pada masalah kegelisahan yang mendasari.

Ubat untuk asid perut itu sendiri boleh menjadi ubat dari farmasi atau dari preskripsi doktor. Pilihan termasuk antasid, penyekat reseptor H-2 untuk mengurangkan asid, atau perencat pam proton.

Antasid biasanya merupakan ubat pertolongan cemas apabila asid perut mula naik. Malangnya, pengambilan antasid sahaja tidak akan menyembuhkan esofagus yang meradang dari asid perut.

Oleh itu, ubat penghalang reseptor H-2 atau perencat pam proton boleh menjadi pilihan. Mereka mungkin tidak berfungsi secepat antasid, tetapi mereka dapat memberikan kelegaan yang lebih lama dan dapat mengurangkan pengeluaran asam lambung hingga 12 jam.

Sementara itu, untuk mengatasi kegelisahan, ubat yang biasanya diberikan adalah ubat anti-kegelisahan benzodiazepin. Ubat ini dapat menghilangkan kegelisahan dan memberikan kesan yang lebih cepat jika dibandingkan dengan ubat antidepresan.

Malangnya, ubat ini dapat membina toleransi bagi pengguna sehingga boleh menyebabkan kebergantungan. Oleh itu, ubat biasanya hanya diresepkan untuk waktu yang singkat.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, doktor juga biasanya akan menyarankan terapi kognitif yang akan membantu pesakit untuk mengubah corak pemikiran mereka dan kegelisahan berlebihan yang timbul setiap kali mereka menghadapi masalah.

Recent Posts