Apa itu limau gedang dan mengapa ia berbahaya apabila dicampurkan dengan ubat-ubatan?

Terdapat beberapa minuman atau makanan yang tidak boleh diambil bersamaan dengan ubat. Ini kerana interaksi kimia antara ubat dan makanan dapat menjadikan ubat tidak lagi berkesan, atau bahkan mencetuskan kesan sampingan berbahaya yang menjadi senjata utama untuk kesihatan anda. Grapefruit adalah salah satu makanan yang harus anda hindari jika anda mengambil ubat.

Apa itu limau gedang?

Secara harfiah, limau gedang bermaksud anggur. Tetapi limau gedang bukanlah anggur. Malah penampilannya jauh berbeza dengan buah manis ungu. Buah limau gedang adalah buah sitrus berkulit oren besar dengan daging merah keunguan, yang mempunyai rasa masam-masam yang sedikit manis tetapi juga sedikit pahit. Buah ini dari Barbados adalah hasil pembiakan silang dari spesies jeruk manis dan limau gedang.

Grapefruit adalah sumber vitamin C yang baik, dan mengandungi kadar kalium yang mencukupi yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik. Tetapi mengapa anda tidak boleh mengambil limau gedang bersama dengan ubat?

Kandungan furanocoumarin dalam limau gedang adalah bahan aktif yang berbahaya

Agar ubat dapat berfungsi dengan berkesan, bahan tersebut mesti dapat beredar dengan lancar di aliran darah. Ini dibantu oleh kehadiran protein dalam tubuh yang memecah dan mengangkut ubat untuk memudahkan penyerapan ubat.

Nah, limau gedang mengandungi furanocoumarin, yang menyekat enzim ini. Akibatnya, terlalu banyak atau terlalu sedikit ubat boleh diserap ke dalam aliran darah anda. Ubat itu mungkin tinggal di dalam badan anda terlalu cepat atau terlalu lama. Dadah yang dipecahkan terlalu cepat tidak akan mempunyai masa untuk bekerja. Sebaliknya, ubat-ubatan yang tinggal terlalu lama di dalam badan boleh berubah menjadi racun yang menyebabkan komplikasi berbahaya.

Selain itu, furanokoumarin juga menyebabkan kadar darah meningkat lebih cepat dan lebih tinggi daripada biasa, dan dalam beberapa kes, tekanan darah tinggi yang tidak normal dapat membahayakan. Dan harus diperhatikan bahawa furanocoumarins yang terdapat dalam jus limau gedang adalah bahan kimia semula jadi. Oleh itu, bahan ini akan selalu ada dalam semua versi hidangan buah, termasuk jus segar, pekat beku, dan buah utuh. Semua bentuk jus limau gedang berpotensi menyebabkan interaksi jika diambil bersama dengan ubat tertentu.

ÔÇťAmbil 1 tablet ubat dan tambahkan segelas jus limau gedang sama seperti mengambil 20 tablet ubat dengan segelas air. Ini adalah overdosis yang tidak disengaja, jadi tidak menghairankan mengapa ia boleh menjadi toksik bagi tubuh anda, "kata David Bailey, ahli farmakologi klinikal di Institut Penyelidikan Kesihatan Lawson di London. Kepekatan ubat yang tinggi dalam darah dapat menyebabkan kerosakan ginjal, pendarahan gastrointestinal, kegagalan pernafasan, penekanan sumsum tulang, dan bahkan kematian.

Interaksi berbahaya juga boleh berlaku jika anda mengambil jus limau gedang atau bentuk lain beberapa jam sebelum dan selepas mengambil ubat. Ambil ubat simvastatin misalnya. Apabila diminum bersama segelas jus limau gedang sekali sehari selama tiga hari dapat menggandakan kepekatan ubat hingga 330% lebih banyak daripada meminumnya dengan air. Ini boleh menyebabkan kerosakan otot yang mengancam nyawa, yang disebut rhabdomyolysis.

Risiko interaksi malah boleh berlaku sehingga 3 hari setelah makan atau minum jus limau gedang. Oleh itu, anda harus mengelakkan atau membatasi pengambilan limau gedang dalam bentuk apa pun semasa mengambil ubat tertentu.

Senarai ubat yang berbahaya jika diambil bersama dengan limau gedang

Interaksi ubat dan makanan boleh berlaku dengan ubat oral yang diresepkan dan di luar kaunter, termasuk antasid, vitamin, dan suplemen zat besi. Secara keseluruhan terdapat lebih dari 85 ubat yang dapat mencetuskan reaksi berbahaya ketika diminum bersama limau gedang.

Contoh beberapa jenis ubat yang boleh berinteraksi dengan limau gedang adalah:

  • Beberapa ubat statin untuk menurunkan kolesterol, seperti Zocor (simvastatin), Lipitor (atorvastatin), lovastatin, dan Pravachol (pravastatin)
  • beberapa ubat penurun tekanan darah, seperti Nifediac dan Afeditab (kedua-duanya tergolong dalam kelas nifedipine); felodipine, nimodipine, dan nisoldipine
  • Beberapa ubat penolakan pemindahan organ, seperti Sandimmune dan Neoral (kedua-duanya tergolong dalam kelas siklosporin)
  • beberapa ubat anti-kegelisahan dan anti-depresan, seperti BuSpar (buspirone) atau benzodiazepin, diazepam (Valium), alprazolam (Xanax)
  • Beberapa ubat anti-aritmia, seperti Cordarone dan Nexterone (kedua-duanya tergolong dalam kelas amiodarone)
  • beberapa amfetamin, seperti dextroamphetamine dan levoamphetamine (Dexedrine, Adderall)
  • Beberapa antihistamin, seperti fexofenadine
  • Ubat untuk mengatasi disfungsi ereksi, seperti Viagra (sildenafil)
  • ubat penahan sakit, seperti oxycodone dan acetaminophen (paracetamol)
  • Ubat-ubatan lain adalah ubat-ubatan anti-infeksi, ubat-ubatan anti-barah, ubat jantung dan jangkitan saluran kencing

Bagaimana dengan jenis buah sitrus yang lain? Adakah ia selamat?

Grapefruits banyak dibiakkan di Amerika Syarikat dan mungkin tidak cukup umum di Indonesia. Walau bagaimanapun, beberapa keluarga sitrus lain dapat menghasilkan kesan yang serupa, seperti Pomelo (pomelo), kapur, dan oren manis (seville); Walaupun buah-buahan ini belum dipelajari secara terperinci, garis panduan untuk limau gedang juga harus digunakan untuknya. Satu tinjauan perubatan menasihatkan pesakit untuk mengelakkan semua sitrus. Masalah lain yang berpotensi adalah bahawa beberapa produk makanan / minuman siap mengandungi ekstrak limau gedang tetapi tidak mencantumkan namanya dalam senarai ramuan.

Oleh itu, anda harus selalu memainkannya dengan selamat semasa mengambil ubat. Sekiranya anda tidak tahu sama ada ubat yang anda ambil berinteraksi dengan limau gedang, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda. Doktor biasanya akan menetapkan ubat lain yang tidak berinteraksi dengan buah ini.

Recent Posts