Pelbagai Kesan Sampingan Pil Pengendalian Kelahiran Yang Mungkin Berlaku, Apa Itu?

Pil kontraseptif atau yang biasa dikenali sebagai pil kawalan kelahiran adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah kehamilan. Menurut data Kementerian Kesehatan, pil kawalan kelahiran adalah salah satu daripada empat kaedah kawalan kelahiran yang paling popular di Indonesia. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita melaporkan mengalami beberapa kesan sampingan pil kawalan kelahiran. Apakah kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran?

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang biasa

Pil kawalan kelahiran ini mengandungi hormon estrogen dan progesteron yang berfungsi untuk mencegah persenyawaan oleh sel sperma dari sel telur dalam tubuh wanita.

Selain dikenali sebagai alat kontraseptif, pil kawalan kelahiran juga dapat membantu mengatasi masalah haid, sakit haid, dan jerawat yang tidak teratur.

Walau bagaimanapun, pada sesetengah wanita, mungkin ada kesan sampingan yang boleh berlaku semasa anda mengambil pil kawalan kelahiran.

Sebilangan keadaan di bawah dianggap sebagai kesan sampingan yang paling biasa dalam penggunaan pil kawalan kelahiran.

1. Tompok darah muncul

Pendarahan faraj adalah salah satu kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang paling biasa.

Hampir 50% orang yang menggunakan pil kawalan kelahiran, mempunyai darah atau darah di faraj di luar jadual haid yang biasa.

Ini berlaku semasa rahim menumpahkan dirinya supaya persenyawaan tidak berlaku. Sekurang-kurangnya ini akan berlaku kira-kira tiga bulan pertama menggunakan pil kawalan kelahiran.

Selagi bintik-bintik darah keluar, pil kawalan kelahiran akan tetap berkesan untuk mencegah kehamilan. Pil kawalan kelahiran menjadikan rahim selalu ditumpahkan sehingga tidak siap dan matang sekiranya persenyawaan berlaku.

Penumpahan lapisan rahim ini menjadikan pendarahan lebih kerap. Semasa mengambil pil kawalan kelahiran, rahim akan menyesuaikan diri untuk terus membusuk untuk mencegah kehamilan.

Sebenarnya, anda boleh mengelakkan kesan sampingan pil kawalan kelahiran ini. Contohnya, anda boleh minum pil kawalan kelahiran pada masa yang sama setiap hari.

Ini dapat membantu anda mengekalkan tahap hormon yang konsisten di dalam badan. Di samping itu, anda disarankan untuk terus menggunakan pil kawalan kelahiran ini secara berkala walaupun bintik-bintik darah muncul.

Sebabnya, badan anda perlahan-lahan dapat menyesuaikan diri dengan penggunaan pil ini dan bintik-bintik darah akhirnya akan hilang dengan sendirinya.

Bukan itu sahaja, anda harus memastikan semua jenis ubat lain yang anda juga gunakan.

Pastikan tidak ada ubat yang dapat berinteraksi dengan pil kawalan kelahiran yang anda ambil untuk mengelakkan kesan sampingan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan berat selama tiga hari atau lebih, anda harus berjumpa doktor.

2. Mual

Salah satu kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran adalah loya. Sebilangan orang yang baru mula mengambil pil kawalan kelahiran biasanya akan mengalami loya ringan sebagai salah satu kesan sampingan yang mungkin anda alami.

Mual ini biasanya akan mereda selepas beberapa ketika. Sebilangan orang mengalami gejala mual ringan, tetapi yang lain mungkin mengalami gejala mual sederhana ketika mengambil pil kawalan kelahiran.

Kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran biasanya berlangsung dalam jangka masa yang singkat.

Mengambil pil kawalan kelahiran dengan menelan bersama makanan atau mengambilnya sebelum tidur dapat membantu mencegah rasa mual.

Untuk mengelakkan loya sebagai kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran ini, anda tidak digalakkan mengambil pil perancang ini semasa perut kosong.

Lebih baik jika anda mengambil ubat ini selepas makan malam atau sebelum tidur.

Anda juga boleh mengambil ubat antasid atau pedih ulu hati sekitar 30 minit sebelum mengambil pil kawalan kelahiran ini.

Tujuannya adalah untuk meneutralkan keadaan perut anda sehingga kesan sampingan loya ini dapat dicegah.

Anda tidak perlu berhenti mengambil pil kawalan kelahiran ini walaupun anda merasa loya. Sebabnya, anda boleh hamil sekiranya berhenti mengambilnya.

Terutama jika anda juga tidak menggunakan alat kontraseptif lain sebagai cadangan. Walau bagaimanapun, jika rasa mual yang timbul sangat teruk, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

Sumber: Garis Kesihatan

3. Payudara bengkak dan sakit

Pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan payudara bengkak dan sakit ketika ditekan. Kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran ini berlaku pada minggu-minggu pertama setelah mengambil pil dan akan hilang selepas itu.

Cara untuk mencegah pembengkakan dan kesakitan payudara adalah dengan mengurangkan pengambilan kafein dan garam semasa mengambil pil kawalan kelahiran.

Gunakan juga coli yang tidak menggunakan wayar dan tidak terlalu ketat ketika dipakai untuk mengurangkan gejala sakit payudara yang anda rasakan.

4. Pertambahan berat badan

Pada dasarnya, tidak ada kajian yang dapat membuktikan hubungan antara kenaikan berat badan sebagai kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran.

Semasa menggunakan pil kawalan kelahiran, beberapa bahagian badan mungkin bertambah besar, termasuk di sekitar payudara dan pinggul.

Namun, beberapa kajian juga mengatakan bahawa peningkatan hormon estrogen dapat memperbesar sel-sel lemak. Inilah yang berpotensi untuk menaikkan berat badan anda ketika menggunakan pil kawalan kelahiran.

Adalah idea yang baik untuk memilih pil kawalan kelahiran gabungan yang mengandungi jenis progesteron tertentu dengan kandungan anti-mineralcortoid.

Bahan ini berfungsi untuk mencegah penumpukan air dan garam di dalam badan. Jenis ini dapat menjaga berat badan tetap stabil dan tidak meningkat.

Segera berjumpa dengan doktor anda mengenai pil kawalan kelahiran jenis ini.

Untuk mengelakkan kenaikan berat badan dan meningkatkan selera makan, jaga pengambilan kalori dalam makanan anda.

Bersenam secara teratur juga boleh menjadi cara untuk mencegah pembesaran bahagian tubuh tertentu yang disebabkan oleh kesan sampingan pil kawalan kelahiran.

5. Mood mudah berubah

Salah satu kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran adalah mood atau mood yang senang diubah.

Ini kerana pil kawalan kelahiran menekan beberapa hormon lain di dalam badan, termasuk yang mempengaruhi mood.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan beberapa cara untuk membuat mood stabil lagi. Lakukan meditasi secara berkala, misalnya setiap pagi sebelum memulakan aktiviti.

Ini dilakukan agar hari berikutnya anda ceria dan tidak perubahan emosi.

Di samping itu, untuk mengelakkan perubahan mood Dalam kes ini, adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian untuk menentukan jenis kontrasepsi yang paling sesuai untuk anda.

6. Keputihan

Keputihan boleh berlaku disebabkan oleh kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang anda ambil.

Keputihan ini biasanya tidak berbahaya, tetapi perubahan warna atau bau keputihan dapat menunjukkan adanya jangkitan pada alat kelamin anda.

Untuk mengelakkan keputihan, anda perlu menjaga kebersihan vagina. Tukar seluar dalam sekurang-kurangnya dua kali sehari. Anda juga boleh menggunakan pantyliner, tetapi anda perlu menukarnya setiap empat jam.

Menggunakan pantyliner terlalu lama boleh membuat faraj terkena kulat kerana kelembapan pada faraj meningkat.

7. Sakit kepala atau migrain

Salah satu kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran yang mungkin anda alami adalah sakit kepala atau migrain.

Tahap hormon yang tidak seimbang yang berkaitan dengan sistem pembiakan, seperti estrogen dan progesteron, boleh menyebabkan sakit kepala dan migrain.

Oleh itu, pengambilan pil kawalan kelahiran dengan pelbagai jenis dan dos akan menyebabkan tahap sakit kepala yang berlainan sebagai kesan sampingan.

Diperkirakan pil kawalan kelahiran dengan kadar hormon yang rendah akan mengurangkan risiko gejala sakit kepala.

8. Perubahan dorongan seks

Tahukah anda bahawa perubahan dorongan seks juga boleh menjadi kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran?

Ya, kerana mengandungi estrogen dan progesteron, pil kawalan kelahiran dapat mempengaruhi gairah seksual seorang wanita.

Bagi sesetengah orang, pil kawalan kelahiran dapat mengurangkan gairah, sementara bagi yang lain, pengambilan ubat ini sebenarnya dapat meningkatkan gairah seksual.

9. Jangkitan yis faraj

Jangkitan yis faraj umumnya disebabkan oleh pertumbuhan yis Candida albicans berlebihan.

Pertumbuhan cendawan menyebabkan gatal-gatal pada vagina, rasa terbakar, sakit ketika kencing atau melakukan hubungan seks, dan keputihan yang tidak normal (ketulan cecair bertekstur dan berbau tidak sedap).

Jangkitan ragi vagina adalah salah satu jenis jangkitan yang paling biasa pada wanita.

mengikut Pusat Sumber Kesihatan Wanita Kebangsaan, kira-kira 75% wanita mengalami jangkitan yis vagina sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Walaupun pada sesetengah wanita, jangkitan ini boleh berlaku berulang kali.

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran dapat meningkatkan risiko anda mengalami jangkitan yis vagina.

Ini kerana pil kawalan kelahiran mengandungi etinilestradiol, versi sintetik estrogen dan progestin yang dihasilkan secara semula jadi dalam tubuh wanita.

Gabungan hormon sintetik ini boleh mengganggu keseimbangan hormon semula jadi estrogen dan progesteron dalam badan. Apabila tahap hormon tidak seimbang, gula darah dapat meningkat dengan cukup mendadak.

Tetapi gula berlebihan ini tidak hanya terdapat di dalam darah anda, tetapi juga terdapat pada peluh, air kencing, dan lendir badan - termasuk lendir yang melapisi dinding vagina dan cairan vagina.

Gula adalah makanan kegemaran cendawan. Oleh itu, jangan terkejut jika kulat akan berkembang di tempat yang mempunyai kandungan gula yang banyak. Pada akhirnya, kulat akan tumbuh dengan cepat dan menjangkiti vagina.

Pada dasarnya, penggunaan sebarang jenis kontraseptif hormon dapat meningkatkan risiko jangkitan yis vagina dengan mekanisme yang sama. Ini termasuk pil perancang (IUD), tompok, dan cincin kawalan kelahiran.

Walau bagaimanapun, versi semasa dari beberapa jenis kawalan kelahiran hormon yang ada sekarang tidak lagi memberi kesan yang sama.

Anda boleh berjumpa dengan pakar obstetrik anda untuk menentukan kontrasepsi apa yang paling sesuai untuk anda. Doktor anda juga boleh menurunkan dos kawalan kelahiran hormon untuk mengurangkan risiko jangkitan yis.

Cara merawat jangkitan yis faraj

Salah satu kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran boleh dirawat dengan ubat-ubatan bebas di farmasi atau gerai.

Contohnya, ubat oral atau salap antijamur. Sebilangan besar jangkitan yis hilang dalam satu hingga dua minggu. Walau bagaimanapun, anda masih harus berjumpa dengan ahli farmasi atau doktor sebelum menggunakannya.

Beberapa krim antijamur yang berfungsi dengan berkesan untuk merawat jangkitan termasuk:

 • Clotrimazole (Gyne Lotrimin)
 • Butokonazol (Gynazole)
 • Miconazole (Monistat)
 • Tioconazole (Vagistat-1)
 • Terconazole (Terazole)

Semasa menggunakan ubat-ubatan ini, anda dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks 'cepat' semasa rawatan. Ini bertujuan untuk mencegah penularan jangkitan kulat kepada pasangan anda.

Selain itu, ubat antijamur juga dapat mengurangkan keberkesanan kondom.

Sekiranya anda sudah mengambil ubat anti-kulat untuk merawat kesan sampingan pil kawalan kelahiran ini tetapi tidak ada perubahan yang signifikan, lebih baik berjumpa dengan doktor anda untuk rawatan selanjutnya.

Terutama jika anda merasakan simptom lain seperti sakit perut, demam, keputihan yang berbau busuk, menderita diabetes, menghidap HIV, hamil atau menyusu.

Tidak ada yang lebih baik daripada mencegah jangkitan yis sebagai salah satu kesan sampingan pil kawalan kelahiran. Oleh itu, jaga kawasan kewanitaan anda dengan perkara-perkara berikut:

 • Gunakan seluar dalam kapas.
 • Gunakan seluar, seluar pendek, atau skirt.
 • Elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat, termasuk stoking.
 • Pastikan kawasan faraj bersih dan kering.
 • Tukar pakaian mandi anda secepat mungkin setelah berenang.
 • Elakkan pengambilan antibiotik dan gula berlebihan yang tidak perlu.

Recent Posts