6 Cara Meningkatkan Kiraan Sperma, Ada Apa? •

Sperma adalah sel pembiakan lelaki yang dihasilkan oleh testis dan bertujuan untuk menyuburkan telur betina. Itulah sebabnya lelaki kadang-kadang merasa terharu dengan jumlah sperma yang rendah. Kiraan sperma adalah faktor penting dalam merancang kehamilan. Oleh itu, adalah penting bagi semua orang, terutama lelaki, untuk mengetahui bagaimana meningkatkan jumlah sperma secara semula jadi dan apakah faktor-faktor yang menyebabkan jumlah sperma rendah.

Menurut Dr. Ray Sahelian, M.D., jumlah sperma normal terdiri daripada 20 juta atau lebih sperma per mililiter air mani. Sekurang-kurangnya 60% sperma mestilah berbentuk normal dan menunjukkan pergerakan normal (pergerakan ke hadapan).

Faktor yang menyebabkan jumlah sperma rendah

Berikut adalah pelbagai faktor yang menyebabkan bilangan sperma rendah pada lelaki yang harus dielakkan:

  • Asap
  • Pendedahan haba yang berlebihan ke skrotum
  • Tekanan
  • Kekurangan ejakulasi air mani
  • faktor keturunan
  • Obesiti
  • Mengalami pelbagai Penyakit Menular Seksual (STD)
  • Ubat dan antibiotik tertentu boleh menyerang sperma
  • Masalah hormon
  • Diet yang tidak seimbang

Faktor yang dapat meningkatkan jumlah sperma

1. Makan sayur-sayuran dan buah-buahan merah

Pada bulan Mei 2014, Klinik Cleveland Ohio menerbitkan laporan yang mengandungi analisis 12 kajian yang dilakukan oleh kumpulan kajian di seluruh dunia. Laporan itu mendapati bahawa pengambilan lycopene dapat meningkatkan kualiti, mobiliti dan jumlah sperma secara drastik hingga 70%. Lycopene adalah nutrien penting yang biasanya terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti tomato, strawberi, ceri, dan lada merah.

2. Kekal hidrat

Air sangat penting untuk metabolisme sel hidup yang optimum. Setiap manusia memerlukan sekitar 4 liter cecair setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi dalam badan dan meningkatkan jumlah sperma.

Paling tidak, minum 2 liter minuman sihat, seperti air, yogurt, dan jus buah dapat meningkatkan jumlah sperma. Apabila cuaca lebih panas daripada biasa, minum lebih banyak daripada yang diperlukan.

3. Sukan

Lelaki yang melakukan senaman sederhana mempunyai pergerakan yang lebih baik daripada lelaki yang kurang atau lebih aktif secara fizikal. Duduk untuk jangka masa yang lama, seperti menonton TV, akan mengurangkan jumlah sperma.

4. Kurangkan makanan berasaskan soya

Makan makanan berasaskan soya secara berlebihan akan mengurangkan jumlah sperma lelaki, kerana makanan berasaskan soya mengandungi phytoestrogen (hormon tumbuhan yang serupa dengan estrogen manusia). Dr. Jorge Chavarro dari Harvard School of Public Health di Boston, mendapati bahawa lelaki yang makan banyak makanan soya mempunyai jumlah sperma yang lebih rendah daripada mereka yang tidak makan makanan soya.

5. Elakkan terlalu panas dari zakar

Panas yang berlebihan di testis boleh menyebabkan jumlah sperma rendah. Oleh itu, adalah wajib bagi lelaki untuk mengelakkan mandi air panas, spa, dan sauna, terutamanya jika mereka ingin mempunyai anak.

Kapas dan gentian semula jadi harus digunakan untuk menggantikan pakaian dalam yang sintetik dan ketat. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa lelaki yang tidur di tempat tidur air ( tempat tidur air ) empat kali lebih mungkin mempunyai jumlah sperma yang rendah daripada mereka yang tidur di tilam tradisional.

6. Mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan jumlah sperma

Zink

Zink adalah mineral yang telah terbukti meningkatkan jumlah sperma dan mempunyai kesan positif terhadap pergerakan sperma, dan morfologi sperma.

Sumber makanan yang kaya dengan zink adalah daging lembu, bayam, asparagus, cendawan, domba, biji wijen, biji labu, kacang, kacang mete, kalkun, kacang hijau, tomat, yogurt, tahu, brokoli, rumput laut, dan lain-lain.

Selenium

Selenium diperlukan untuk pengeluaran sperma. Pemakanan selenium yang baik penting untuk antioksidan dan untuk kesihatan yang lain.

Sumber makanan yang kaya dengan selenium adalah tuna, udang, sardin, salmon, ikan kod, cendawan, asparagus, kalkun, daging lembu, domba, beras perang, telur, dan lain-lain.

Koenzim Q10

Ia adalah antioksidan penting yang dibuat dalam tubuh manusia. Co Q10 dapat membantu melindungi sel dari kerosakan radikal bebas, melindungi DNA, dan diperlukan untuk fungsi sel asas. Co Q10 sangat penting untuk kesihatan sperma. Walau bagaimanapun, tahap Co Q10 akan menurun seiring bertambahnya usia, jadi penting bagi lelaki untuk meningkatkan Co Q10.

Sumber makanan yang mengandungi Co Q10 adalah brokoli, kacang, ikan, kerang, daging babi, ayam, dan daging sapi.

Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan kuat yang dapat membantu sistem imun secara semula jadi. Kajian menunjukkan manfaat vitamin E pada kesihatan sperma dan motilitas pada lelaki.

Sumber makanan yang kaya dengan vitamin E adalah biji bunga matahari, bayam, asparagus, kangkung, udang, minyak, kacang, alpukat, dan lain-lain.

Asid folik

Kajian menunjukkan bahawa asid folik mempunyai kesan positif terhadap peningkatan jumlah sperma. Pengambilan asid folik yang rendah mempunyai kesan yang sangat buruk, seperti peningkatan keguguran, kecacatan kelahiran dengan penyakit darah dan mungkin juga barah.

Sumber makanan yang mengandungi asid folik adalah lentil, bayam, kembang kol, brokoli, bayam, pasli, kacang hitam, kacang navy, kacang ginjal, dan lain-lain.

Vitamin B12 Cobalamin

Ini adalah jenis vitamin B kompleks yang sangat penting dalam menyokong kardiovaskular, pengeluaran DNA, meningkatkan aktiviti otak dan sistem saraf, meningkatkan jumlah sperma secara semula jadi, dan meningkatkan kesihatan sperma.

Sumber makanan yang mengandungi B12 Cobalamin adalah sardin, salmon, tuna, cod, lamb, udang, yogurt, ayam, cendawan, dan lain-lain.

Vitamin C

Dari semua nutrien, ini mungkin yang paling biasa. Vitamin C mengandungi kolagen untuk kulit dan tulang yang sihat, selain itu juga dapat menghasilkan serotonin untuk fungsi otak, melindungi tubuh dari radikal bebas, meningkatkan jumlah sperma, dan meningkatkan pergerakan sperma secara semula jadi.

Sumber makanan yang kaya dengan vitamin C adalah buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama betik, nanas, jeruk, brokoli, kubis, strawberi, anggur, dan lain-lain.

L-Carnitine

L-Carnitine adalah asid amino yang dihasilkan secara semula jadi di dalam badan. Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa L-Carnitine dapat membantu meningkatkan jumlah sperma dan pergerakan sperma pada lelaki.

Sumber utama berasal dari daging, ikan dan susu.

Recent Posts