7 Jenis Beri yang Sihat untuk Makan •

Bagi anda yang sedang menjalani diet tetapi masih mahu makan dengan baik, cubalah makan pelbagai jenis beri. Sebabnya, beri biasanya mengandungi kalori rendah sehingga tidak akan membuat anda cepat gemuk. Beri juga kaya dengan vitamin, mineral, dan serat yang membuat anda berasa kenyang lebih lama. Jadi, jenis beri apa yang paling sihat untuk dimakan? Teruskan membaca untuk ulasan berikut, ya!

Jenis buah beri yang baik untuk kesihatan

1. Stroberi

Stroberi adalah salah satu buah beri paling mudah dijumpai di kedai buah. Selain harga yang berpatutan, strawberi juga mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan, anda tahu!

Dilaporkan dari Verywell, satu cawan atau setara dengan 230 gram strawberi mengandungi 100 miligram vitamin C. Angka ini hampir setara dengan kandungan vitamin C jeruk dengan dos yang sama. Stroberi juga mengandungi pelbagai mineral penting lain seperti kalsium, magnesium, folat, dan kalium.

Bagi anda yang sedang menjalani diet, makan strawberi setiap hari dapat membantu menurunkan berat badan. Sebabnya, setiap 230 gram strawberi hanya mengandungi 53 kalori sehingga selamat untuk program diet anda.

2. Raspberi

Raspberry bukanlah sejenis beri yang berasal dari negara ini. Namun, kehadiran buah ini mulai diminati oleh orang ramai sejak perkembangan tren makanan dari negara-negara barat.

Buah beri ini paling kerap muncul pada musim panas. Atas sebab ini, raspberi cenderung kurang tahan lama daripada jenis beri lain, jadi ia mesti dimakan dengan segera atau diproses menjadi hidangan manis tertentu.

Berdasarkan kandungan nutrisi, memakan 100 gram raspberi dapat memenuhi 25 peratus kalsium, 5 persen magnesium, dan 43 persen vitamin C dari keperluan harian anda. Di samping itu, kandungan kalori tidak terlalu tinggi, iaitu hanya 64 kalori untuk setiap 230 gram. Jadi, anda tidak perlu takut menambah berat badan setelah makan banyak raspberi.

3. Blueberry

Blueberry berada dalam senarai makanan super lebih kerap daripada jenis beri lain. Ini kerana blueberry kaya dengan antioksidan yang dapat membantu melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas.

Bukan hanya itu, faedah blueberry juga tidak perlu diragui kerana mengandungi banyak nutrien penting. Setiap 100 gram blueberry mengandungi 84 kalori dan 4 gram serat. Dengan dos yang sama, Anda dapat memperoleh vitamin C sebanyak 24 persen dari keperluan harian, vitamin K sebanyak 36 persen, dan mangan sebanyak 25 persen.

Bagi anda yang menghidap diabetes, blueberry boleh menjadi pilihan yang tepat. Kerana, blueberry mengandungi kadar gula rendah berbanding jenis beri lain. Oleh itu, gula darah anda tidak akan naik dengan cepat dan benar-benar menyuburkan jantung anda.

4. Blackcurrant

Sumber: www.huffingtonpost.com

Anda mungkin jarang menemui kismis hitam yang masih segar, kerana biasanya kismis hitam di pasaran tersedia dalam bentuk kering. Namun, kismis hitam adalah salah satu jenis beri yang kaya dengan nutrien, anda tahu!

Kismis hitam tinggi kalium, kalsium, vitamin C, dan serat. Kandungan kalori tidak jauh berbeza dengan raspberi, iaitu 60 kalori untuk setiap 230 gram kismis hitam.

Selain itu, kismis hitam berguna untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, melegakan sakit tekak, dan gejala selesema kerana mengandungi banyak antioksidan dan antosianin.

5. Blackberry

Blackberry kelihatan seperti raspberry hitam dengan saiz yang lebih besar. Tetapi siapa sangka, rasa buah beri ini cenderung lebih pahit dan tajam jika dibandingkan dengan raspberi.

Blackberry mengandungi sejumlah vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh, termasuk kalsium, kalium, dan vitamin C. Di samping itu, setiap 230 gram blackberry mengandungi 7 gram serat dan 60 kalori. Maksudnya, makan blackberry akan menjadikan anda kenyang lebih lama tanpa perlu takut menjadi gila ketika tiba masanya untuk makan.

Blackberry mengandungi polifenol, bahan kimia yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan menurunkan risiko penyakit jantung dan barah. Serat yang terkandung dalam blackberry dapat membantu sistem pencernaan anda memecah gula dengan betul. Kesannya, kadar gula darah dalam badan akan tetap stabil dan mengelakkan risiko diabetes jenis 2.

6. Bilberry

Dilihat dari bentuknya, bilberry pada pandangan pertama mirip dengan blueberry. Perbezaan utama terletak pada hujung buah. Buah bilberry tidak mempunyai bentuk mahkota pada akhir dan mempunyai diameter yang lebih kecil, iaitu sekitar 5 hingga 8 milimeter.

Berdasarkan kandungan nutrisi, setiap 100 gram buah bilberry mengandungi 44 kalori, 15 miligram kalsium, dan 44 miligram vitamin C. Vitamin C dalam bilberi bertindak sebagai antioksidan yang dapat membantu melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas.

Sebenarnya, makan buah beri boleh membantu meningkatkan ketajaman penglihatan anda. Beberapa pakar mendapati bahawa ekstrak buah bilberry dapat membantu mencegah penyakit mata, seperti degenerasi makula dan katarak. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan lagi keberkesanan bilberry.

7. Kranberi

Cranberry adalah sejenis beri yang berasal dari utara Amerika Syarikat. Rasanya cenderung masam jadi jika anda ingin memprosesnya menjadi makanan, anda mungkin perlu menambahkan sedikit gula untuk menjadikannya lebih manis dan lebih enak.

Berdasarkan kandungan nutrisi, setiap 55 gram cranberry mengandungi 25 kalori, 2 gram serat, 5 miligram kalsium, 44 miligram kalium, dan 7,7 miligram vitamin C. Kerana kandungan vitamin C dalam cranberry cukup tinggi, memakan cranberry dapat membantu meningkatkan sistem ketahanan badan., agar anda tidak mudah diserang penyakit.

Sekiranya anda mempunyai masalah jangkitan saluran kencing, ada baiknya makan cranberry secara berkala. Sebabnya, kandungan antioksidan dalam cranberry dapat menghentikan penyebaran bakteria di dinding saluran kencing, sehingga membantu mencegah jangkitan.

Recent Posts