Ketulan pada Gusi? Berhati-hatilah dengan 7 Sebab Ini! •

Salah satu akibat malas untuk menggosok gigi dan melakukan rawatan oral lain adalah menjadikan anda lebih mudah menghadapi masalah gusi dan mulut. Kurangnya perhatian pada kesihatan mulut membuat anda mungkin tidak menyedari perubahan bentuk gusi, seperti penampilan gumpalan kecil pada gusi yang sering dianggap biasa.

Walaupun benjolan boleh membesar dan menyebabkan kesakitan di kemudian hari. Apakah faktor yang menyebabkan ketulan pada gusi? Lalu, apa yang perlu anda lakukan? Ketahui lebih lanjut dalam ulasan berikut.

Apa yang menyebabkan ketulan pada gusi?

Benjolan di gusi yang anda alami boleh menyakitkan atau tidak, bergantung kepada penyebabnya. Namun, keadaan ini tidak dapat diabaikan.

Kemunculan benjolan di gusi dapat diikuti oleh gejala lain, seperti sakit, gusi bengkak, dan bau mulut. Dengan mengetahui faktor penyebabnya, anda dapat menentukan langkah rawatan yang sesuai sebelum kesannya bertambah buruk.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan ketulan pada gusi, termasuk yang berikut.

1. Thrush

Thrush adalah masalah kesihatan mulut yang biasa dan hampir dialami oleh kebanyakan orang. Keadaan ini boleh berlaku pada tisu lembut rongga mulut, seperti bibir dalam, pipi dalaman, atap mulut, lidah, dan gusi.

Kejadian sariawan pada gusi adalah diameter kurang dari 1 cm dan hanya menyebabkan kesakitan ringan.

Untuk mengatasinya, anda hanya perlu melakukan rawatan gigi dan mulut yang betul, seperti menggosok gigi dengan kerap dan menggunakan ubat kumur. Luka canker dapat hilang sendiri dalam 1-2 minggu.

2. Kista gigi

Seperti sista pada amnya, sista gigi atau sista gigi adalah benjolan berbentuk saku yang dipenuhi udara, cecair, atau bahan lain yang terbentuk di sekitar gigi, gusi, dan bahagian lain dari rongga mulut.

Kista periapikal dan kista dentigerous boleh mempengaruhi gigi dan tisu gusi di sekitarnya. Sementara sista mukokel pada umumnya mempengaruhi tisu lembut mulut, seperti pipi dalaman, bibir, lidah, dan gusi.

Kista tidak berbahaya, tidak berbahaya, dan lambat berkembang. Secara amnya, kista boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan khusus.

Tetapi, jika sista itu besar dan dijangkiti, doktor akan mengesyorkan menggunakan ubat atau pembedahan untuk membuang kista tersebut.

3. Abses

Kedua-dua abses gigi dan abses gusi (gingival), kedua-duanya boleh menyebabkan gumpalan pada gusi yang dipenuhi nanah akibat jangkitan kuman. Abses boleh menyebabkan sakit berdenyut di mulut yang memancar ke telinga, tulang rahang, dan leher.

Selain itu, abses di rongga mulut juga boleh menyebabkan gejala, seperti gigi sensitif, gusi bengkak, bau mulut, tidak sedap badan, kesukaran menelan, dan pembengkakan wajah, pipi, atau leher.

Keadaan abses memerlukan rawatan segera dari doktor. Prosedur perubatan yang mungkin termasuk sayatan saliran abses, rawatan saluran akar ( terusan akar , dan pengambilan gigi.

Doktor juga akan menetapkan ubat-ubatan, seperti antibiotik untuk mencegah jangkitan merebak ke bahagian lain dan ubat penghilang rasa sakit untuk mengurangkan kesakitan.

4. Fibroma oral

Fibroma oral adalah benjolan jinak yang biasanya berasal dari kerengsaan atau kecederaan pada gusi yang berpanjangan dan berlaku secara berterusan.

Dipetik dari Pakar Dermatologi New Zealand, fibromas oral biasanya terjadi pada orang dewasa dan disebabkan oleh kebiasaan menggigit pipi atau bibir, menggosok gigi terlalu kasar, atau proses pemasangan gigi palsu yang tidak sesuai.

Cara merawat gumpalan pada gusi akibat penyakit ini dilakukan dengan cara membuang yang dilakukan melalui prosedur pembedahan.

Doktor juga boleh mempertimbangkan ujian biopsi atau kanser pada tisu yang dikeluarkan untuk mengesan kemungkinan kanser mulut atau tidak.

5. Granuloma pyogenik oral

Granuloma pyogenik adalah sejenis hemangioma yang merupakan tumor jinak yang disebabkan oleh pertumbuhan saluran darah yang tidak normal. Keadaan ini biasanya tidak berbahaya dan boleh hilang dengan perlahan.

Granuloma pyogenik oral boleh berlaku di rongga mulut, termasuk gusi. Ia dicirikan oleh gusi yang berwarna merah, meradang, dan mudah berdarah.

Secara umum, keadaan ini disebabkan oleh trauma, jangkitan, kepada perubahan hormon semasa kehamilan. Walaupun boleh hilang dengan sendirinya, granuloma besar memerlukan pembuangan pembedahan.

6. Torus mandibularis

Torus mandibularis adalah pertumbuhan tulang yang tidak normal yang terletak di sekitar bumbung mulut, lantai mulut, dan gusi. Benjolan di gusi bawah dan atas adalah jinak, tidak menyakitkan, dan jarang diperhatikan oleh penghidapnya.

Dipetik dari jurnal yang diterbitkan oleh Canadian Medical Association Journal, torus boleh muncul disebabkan oleh kebiasaan menggiling gigi (bruxism, kekurangan vitamin, pengambilan kalsium berlebihan, dan faktor genetik.

Pertumbuhan torus cenderung sangat lambat, sehingga umumnya tidak perlu dirawat. Walau bagaimanapun, jika menyebabkan kerengsaan, mengganggu pergerakan mulut, atau penggunaan gigi palsu, penyingkiran torus dapat dilakukan.

7. Kanser mulut

Benjolan di gusi boleh menjadi tanda barah mulut. Gejala lain dari kanser mulut, seperti luka di mulut yang tidak sembuh, kehilangan gigi, sakit mulut, sakit telinga, dan kesukaran menelan atau bercakap.

Jenis barah ini boleh berkembang di hampir mana-mana tisu rongga mulut, seperti bibir, gusi, lidah, pipi dalaman, lelangit, dan dasar mulut.

Untuk mengesan barah mulut, doktor perlu melakukan biopsi tisu tidak normal di mulut. Rawatan barah boleh dilakukan dengan penyingkiran tisu dan kemoterapi.

Apa yang harus anda lakukan sekiranya anda menemui benjolan di gusi anda?

Pemeriksaan diri adalah salah satu kunci untuk mengesan ketulan di gusi. Walaupun secara amnya bersifat jinak dan tidak berbahaya, anda perlu mengetahui yang terburuk.

Sekiranya benjolan tidak hilang dalam masa lebih dari 2 minggu, anda mesti berjumpa doktor. Terutama jika anda juga merasakan simptom, seperti:

  • Demam
  • Sakit memerah
  • Nafas berbau atau bau mulut
  • Luka yang tidak akan sembuh
  • Luka yang semakin teruk
  • Tompok merah atau putih di dalam mulut dan bibir
  • Pendarahan dalam ketulan

Doktor akan membuat diagnosis melalui pemeriksaan fizikal, x-ray gigi, atau biopsi untuk menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Recent Posts