Adakah Makan Pedas Semasa Kehamilan Mencetuskan Keguguran? -

Adalah wajar bagi wanita semasa mengandung untuk lebih berhati-hati terhadap makanan. Sebaliknya, wanita hamil mempunyai banyak keinginan atau keinginan seperti makan makanan pedas. Namun, ada yang mengatakan bahawa makan makanan pedas semasa hamil boleh mencetuskan komplikasi kehamilan. Sebenarnya, bolehkah wanita hamil makan pedas? Lihat penjelasan lengkapnya.

Bolehkah anda makan makanan pedas semasa hamil?

Memetik Persatuan Kehamilan Amerika, ibu perlu membuat penyesuaian makanan untuk memastikan pemakanan dan pemakanan yang mencukupi semasa kehamilan.

Anda perlu memilih makanan yang baik untuk wanita hamil sehingga semasa kehamilan, pertumbuhan dan perkembangan janin terjaga.

Dalam pengambilan pengambilan makanan, ada sebilangan wanita yang risau memakan makanan pedas semasa hamil.

Sebenarnya, makanan pedas tidak termasuk dalam senarai makanan yang harus dielakkan semasa mengandung. Oleh itu, sebenarnya tidak mengapa bagi wanita hamil yang ingin makan pedas.

Di samping itu, tidak ada bukti perubatan untuk menyokong dakwaan bahawa makan makanan pedas semasa kehamilan boleh menyebabkan seorang wanita melahirkan sebelum waktunya atau keguguran.

Mitos bahawa makan makanan pedas semasa kehamilan lewat dapat mempercepat proses persalinan juga tidak terbukti benar.

Pengambilan makanan pedas semasa kehamilan kemungkinan besar tidak akan mempengaruhi kesihatan bayi dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, makanan pedas boleh mempengaruhi keadaan wanita hamil semasa mengandung, terutama jika mereka tidak biasa makan pedas sebelumnya.

Adakah makan makanan pedas semasa mengandung mempengaruhi bayi?

Pada trimester kehamilan kedua, kemungkinan rasa bayi dalam kandungan telah berkembang sehingga dia dapat merasakan pelbagai rasa makanan yang dimakan oleh ibu.

Melalui cairan ketuban, bayi mungkin merasa manis, masam, pahit, dan juga pedas. Tidak perlu terlalu risau kerana belum ada kajian yang membuktikan bahawa ini berbahaya.

Makanan pedas tidak membahayakan perkembangan bayi dalam kandungan. Mungkin, ia benar-benar membantu mengembangkan rasa toleransi rasa ketika dia dewasa.

Kesan makan makanan pedas semasa mengandung

Seperti yang dijelaskan di atas, wanita hamil dibenarkan makan makanan pedas, tetapi anda perlu membataskannya agar tidak berlebihan sehingga tidak mencetuskan masalah kesihatan yang lain.

Berikut adalah beberapa kemungkinan kesan memakan makanan pedas semasa mengandung, termasuk:

1. Rasa pedih ulu hati

Gangguan pencernaan seperti pedih ulu hatiRasa sakit dan sensasi terbakar kerana asid perut adalah perkara biasa semasa kehamilan.

Keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh kesan makan makanan pedas yang terlalu banyak semasa kehamilan. Lebih-lebih lagi jika ibu tidak terbiasa makan makanan pedas.

Bukan hanya itu, hormon progesteron juga mencetuskan keadaan ini kerana melambatkan proses pencernaan sehingga makanan tinggal di perut lebih lama.

Pedih ulu hati pada wanita hamil boleh berlaku pada mana-mana trimester kehamilan, tetapi paling kerap berlaku pada akhir trimester kerana kedudukan bayi.

2. Mencetuskan sakit perut

Makan makanan pedas terlalu banyak boleh mencetuskan sakit perut, termasuk pada wanita hamil. Selain itu, makanan pedas juga dapat menghasilkan gas sehingga perut terasa lebih kembung.

Sekiranya sebelum ini anda mempunyai penyakit radang usus, anda harus lebih berhati-hati ketika makan makanan pedas terlalu banyak kerana risiko komplikasi kehamilan.

Namun, anda juga harus ingat bahawa kebanyakan wanita dengan penyakit radang usus juga mengalami kehamilan dan melahirkan bayi yang sihat.

3. Sakit pagi

Ini adalah keadaan mual yang muncul pada wanita hamil terutama pada waktu pagi. Anda juga perlu berhati-hati kerana makan makanan pedas juga boleh mencetuskan sakit pagi.

Perubahan tahap hormon semasa kehamilan umumnya menyebabkan rasa mual, muntah, dan sakit perut.

Oleh itu, kenal pasti perubahan yang mungkin berlaku kerana rasa tertentu seperti makanan pedas juga boleh mencetuskan dan memburuk sakit pagi.

Petua makan pedas untuk wanita hamil

Anda harus ingat bahawa apabila anda tidak mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda dibenarkan makan makanan pedas semasa hamil.

Namun, jangan lupa untuk memperhatikan dan makan pelbagai makanan sihat. Diet yang seimbang semasa mengandung adalah penting untuk memastikan bahawa anda dan bayi anda mendapat nutrien penting.

Apabila anda ingin makan makanan pedas, cuba sediakan segelas susu untuk membantu mengurangkan asid perut yang menyebabkan rasa mual.

Satu sudu madu juga dapat membantu mencegah pedih ulu hati setelah makan hidangan pedas.

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana makanan pedas akan mempengaruhi badan anda, rasakan beberapa sudu dan tunggu reaksi sebelum makan keseluruhan hidangan.

Tidak semua wanita akan merasakan kesannya ketika makan makanan pedas. Sebilangan wanita hamil boleh makan pedas dengan selesa.

Recent Posts