Jerawat pada Payudara: Punca, Rawatan, dan Cara Mencegahnya

Selain wajah, jerawat boleh muncul di bahagian lain badan, termasuk payudara dan sekitar puting. Adakah penampilan jerawat di kawasan itu membuat anda cemas? Ketahui sama ada jerawat di kawasan itu berbahaya atau tidak dalam penjelasan berikut.

Adakah jerawat pada payudara berbahaya?

Walaupun anda berusaha menjaga kebersihan kulit anda, jerawat boleh muncul di kawasan yang tidak dijangka, termasuk di sekitar puting. Keadaan ini tentunya menimbulkan persoalan kerana dikhuatiri jerawat adalah tanda penyakit yang serius.

Walaupun begitu, penampilan lebam merah kecil ini dapat terjadi pada siapa saja dan dianggap normal, jadi anda tidak perlu risau. Namun, sudah tentu masalah kulit ini tidak boleh dipandang remeh.

Sekiranya penyakit kulit ini menyakitkan apabila disentuh, gatal, kelihatan merah, sehingga keluar seperti nanah, mungkin ada keadaan lain yang mendasari. Terutama jika jerawat disertai dengan lebam lain.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Punca jerawat pada payudara

Tidak jauh berbeza dengan jenis jerawat yang lain, jerawat pada payudara juga disebabkan oleh liang pori yang tersumbat. Pori-pori yang seharusnya menjadi jalan keluar sebum (minyak) dan peluh, ditutup kerana penumpukan sel-sel kulit mati.

Akibatnya, minyak berlebihan dan sel kulit mati terperangkap di liang pori. Keadaan ini juga mencetuskan bakteria penyebab jerawat membiak dengan lebih mudah. Sekiranya dibiarkan, bakteria akan tumbuh dan membawa kepada jangkitan.

Ini akan menyebabkan tubuh membentuk daya tahan dengan melepaskan bahan keradangan. Akibatnya, keradangan ini menjadikan dinding pori-pori rosak dan jerawat muncul dan kadang-kadang mengandungi nanah (jerawat pustular).

Penyumbatan liang di sekitar puting susu sebenarnya boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti berikut.

  • Tidak menjaga kebersihan kawasan payudara mengundang jangkitan bakteria.
  • Folikel di sekitar puting dan areola (kawasan gelap di sekitar puting) tumbuh ke dalam dan menyebabkan benjolan.
  • Puting sakit kerana geseran dari pakaian yang menyebabkan jangkitan dan kerengsaan.
  • Kelenjar montgomery yang bengkak (kelenjar kulit yang kelihatan seperti benjolan).

Adalah wajar untuk bimbang tentang penampilan dan kesihatan payudara anda. Sekiranya anda merasa bimbang dengan penampilan jerawat pada payudara, anda harus berjumpa doktor. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui apa yang menyebabkan jerawat muncul di kawasan itu.

Cara menghilangkan jerawat pada payudara

Rawatan jerawat di sekitar puting susu mungkin tidak jauh berbeza dengan bentuk jerawat yang lain. Anda hanya perlu menentukan apa yang menyebabkan jerawat muncul supaya rawatan dapat disesuaikan.

Secara amnya, jerawat biasa akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun, tidak sedikit juga yang memerlukan rawatan dari doktor untuk mengatasi masalah jerawat ini.

Perlu diingat bahawa anda tidak dibenarkan memerah jerawat di sekitar puting susu. Memicit benjolan kecil itu dapat menyebabkan keradangan yang dapat memicu jerawat baru dan jangkitan bakteria.

Selain itu, ada beberapa cara lain yang boleh anda lakukan untuk merawat jerawat di kawasan sensitif ini, seperti:

  • gunakan air suam dan sabun pembersih ringan ketika mandi, dan
  • pilih produk rawatan yang mengandungi asid salisilat atau benzoil peroksida.

Sekiranya rawatan di rumah tidak menunjukkan hasil, berjumpa doktor. Ini supaya doktor anda dapat mendiagnosis sama ada keadaan ini termasuk jerawat biasa atau disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain.

Sekiranya jenis penyakit kulit yang tidak berjangkit ini disebabkan oleh jerawat biasa, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik, seperti doxycycline, dalam dos yang rendah. Sentiasa gunakan ubat-ubatan, sama ada dari doktor atau di kaunter, mengikut arahan.

Petua mencegah jerawat puting

Sekiranya anda tidak mahu jerawat muncul di payudara anda atau anda tidak mahu keadaan ini kembali, ada beberapa cara untuk mencegah jerawat. Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang boleh anda ambil.

Mandi dua kali sehari

Mandi adalah salah satu cara untuk menjaga kebersihan kulit anda. Sekiranya kulit anda mudah pecah, terutamanya di kawasan payudara, gunakan sabun ringan.

Selain itu, anda juga disarankan untuk mandi segera setelah melakukan senaman yang berat dan harus mengelakkan sabun yang kuat dan menggosok kulit terlalu kuat. Menggosok kulit terlalu keras sebenarnya boleh meningkatkan geseran pada kulit.

Bagi ibu yang menyusu, jerawat pada puting susu pastinya cukup mengganggu. Agar keadaan ini tidak muncul lagi, selalu basuh tangan anda sebelum dan selepas menyusu. Lakukan perkara yang sama pada kedua payudara anda.

Pakai seluar dalam yang bersih

Jangkitan bakteria dari seluar dalam yang kotor, seperti bra, mungkin menjadi salah satu penyebab munculnya jerawat pada puting anda. Sebabnya, menggunakan seluar dalam yang sama selama berhari-hari dapat mengumpulkan sel kulit mati dan kotoran.

Sekiranya coli atau seluar dalam anda basah, anda harus segera menggantinya dengan pakaian yang kering dan bersih. Ini benar terutamanya selepas bersenam. Dengan cara itu kulit di sekitar payudara tetap bersih.

Tidak hanya menukar seluar dalam yang kotor, anda juga perlu mencuci bra anda dengan betul agar tidak mengundang bakteria melekat pada payudara anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Recent Posts