Methylprednisolone 4 mg: Kegunaan dan Arahan Penggunaan •

Methylprednisolone adalah nama ubat generik yang boleh digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan. Umumnya, ubat ini boleh didapati dalam dos 4 mg setiap tablet. Untuk mengetahui apa kegunaan dan peraturan penggunaan methylprednisolone 4 mg, lihat maklumat berikut.

Kegunaan methylprednisolone

Ubat methylprednisolone 4 mg adalah steroid yang digunakan untuk mengurangkan simptom pelbagai penyakit. Penyakit dan gejala yang boleh dirawat dengan ubat ini termasuk artritis (arthritis); reumatik; reaksi alahan yang serius; gangguan sel darah; gangguan mata; penyakit atau keradangan yang menyerang kulit, ginjal, hati, paru-paru, dan usus; lupus; psoriasis; dan gangguan sistem imun. Methylprednisolone juga boleh digunakan untuk merawat keadaan kesihatan lain yang tidak disenaraikan di sini.

Bagaimana methylprednisolone berfungsi?

Ubat methylprednisolone 4 mg berfungsi dengan mencegah atau menghentikan pengeluaran zat-zat tertentu di dalam badan yang boleh menyebabkan keradangan, sakit, atau pembengkakan. Kandungan steroid dalam ubat ini akan menekan bahan yang dihasilkan oleh sistem imun anda ketika melawan organisma asing.

Arahan untuk penggunaan ubat metilprednisolon 4 mg

Sebelum mengambil ubat ini, berjumpa doktor. Ubat ini tidak dijual di kaunter. Anda memerlukan preskripsi doktor untuk mengambil ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai jangkitan yis di mana sahaja di badan anda. Steroid dalam ubat methylprednisolone 4 mg dapat melemahkan sistem imun sehingga jangkitan berisiko menyebar lebih parah. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah epilepsi, darah tinggi, penyakit buah pinggang atau hati, penyakit jantung, gangguan otot, dan kemurungan.

Ubat ini diambil secara lisan, alias ditelan terus melalui mulut. Selepas itu, minum segelas air. Anda boleh mengambil methylprednisolone selepas makan. Sekiranya reaksi seperti loya atau sakit perut berlaku, elakkan minum ubat sebelum makan. Untuk mengelakkan kontraindikasi atau kesan sampingan metilprednisolone, jangan ambil dengan minuman beralkohol.

Ikuti nasihat doktor anda mengenai dos methylprednisolone. Dos yang diberikan oleh doktor bergantung pada keadaan fizikal anda dan keseriusan penyakit anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai penggunaan methylprednisolone 4 mg, hubungi doktor anda.

Bolehkah saya berhenti mengambil methylprednisolone apabila saya berasa lebih baik?

Jangan berhenti mengambil methylprednisolone secara tiba-tiba. Sekiranya anda benar-benar mahu berhenti mengambil ubat ini, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu.

Sebabnya, berhenti mengambil methyprednisolone secara tiba-tiba berisiko menyebabkan gejala penarikan. Gejala yang mungkin muncul termasuk kelemahan, mual, sakit otot, pening, dan sakit kepala.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found