Lompat Jauh: Sejarah, Teknik Asas, Gaya, dan Peraturan •

Lompat jauh adalah sukan atletik lompat yang bertujuan untuk melompat dan mencapai sejauh mungkin. Semasa melompat jarak jauh, atlet terlebih dahulu akan melakukan awalan berlari, kemudian berlepas, melayang, dan mendarat. Sebagai tambahan kepada teknik asas, terdapat beberapa peraturan sukan lompat jauh yang perlu anda perhatikan.

Sejarah sukan lompat jauh

Sukan Olimpik pada zaman dahulu telah bertanding dalam lompat jauh, tetapi menggunakan berat yang disebut halteres . Berat sekitar 1 hingga 4.5 kg dipegang di tangan setiap atlet dan berfungsi untuk meningkatkan momentum ketika berlari hingga melompat.

Sukan ini kini menjadi sukan sejak Sukan Olimpik pada tahun 1896. Lompat jauh atau lompat jauh Pada mulanya hanya bertanding untuk lelaki, tetapi kemudian membuka lompat jauh wanita di Olimpik London 1948.

Teknik asas untuk melakukan lompat jauh

Atlet lompat jauh yang baik memerlukan kelajuan dan kekuatan otot kaki, serta fleksibiliti untuk menggerakkan badan di udara. Atlet akan melakukan pra-larian, lepas landas, dan mendarat di kotak pasir untuk jarak maksimum.

Cara melakukan lompat jauh terdiri daripada empat fasa, iaitu permulaan, lepas landas, melayang, dan mendarat. Berikut adalah langkah yang mesti dilakukan oleh penerjun dalam empat fasa ini.

1. Fasa awal (run-up)

Permulaan dimulakan dengan lari cepat ke papan lepas landas, kecuali dua langkah terakhir. Atlet lompat jauh mempunyai trek untuk membuat awalan 40 meter. Jarak ini berkesan untuk kelajuan dan momentum bangunan sebelum melakukan lompatan.

Semasa melakukan fasa ini, cubalah mengekalkan konsistensi dan kepantasan. Secara amnya, penerjun panjang akan mengambil 20 hingga 22 langkah ketika memulakan. Mulakan dengan sekurang-kurangnya 8 langkah untuk pemula.

2. Fasa lepas landas (berlepas)

Setelah melakukan dua langkah terakhir, seorang atlet akan memasuki fasa lepas landas. Salah satu kaki akan berada di atas tanah untuk menyokong badan dan melakukan tolakan. Akibatnya, pergerakan ini akan membolehkan badan mencapai ketinggian tertentu sehingga dapat terbang lebih lama dan lebih jauh ketika berada di udara.

Pastikan kaki anda rata di atas tanah untuk penolakan yang optimum. Melompat pada tumit anda akan memberi kesan brek dan mengurangkan momentum, sambil melompat di atas jari kaki anda akan merosakkan badan dan mengurangkan jarak perjalanan pelompat.

3. Fasa terapung (penerbangan)

Sekali di udara, atlet tidak mempunyai sedikit kawalan terhadap arah dan pendaratan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah semasa hover phase berfungsi untuk memaksimumkan jarak lompatan. Gaya melayang ini sangat memerlukan kepantasan dan kelenturan badan.

Terdapat beberapa gaya dalam lompat jauh yang boleh dilakukan ketika melakukan fasa apungan, iaitu gaya jongkok ( gaya apungan , gaya gantung ( gaya hang dan gaya udara ( berjalan dengan gaya udara ). Setiap atlet lompat jauh mempunyai keutamaan gaya mereka sendiri, tetapi gaya jongkok biasanya yang paling pertama dipelajari oleh pemula.

4. Fasa pendaratan (mendarat)

Setiap inci pendaratan sangat penting, jadi pastikan untuk menggunakan teknik pendaratan yang betul di kotak pasir sehingga tidak mempengaruhi jarak lompatan. Untuk memastikan pendaratan mencapai jarak maksimum, seorang atlet dapat melakukan beberapa manuver semasa mendarat.

Atlet biasanya akan fokus menjaga kaki di hadapan badan. Atlet boleh melakukan ini dengan membawa tumit ke atas dan kepala ke bawah dengan regangan pinggul penuh. Semasa mendarat, atlet juga melakukan gerakan menyapu dengan tangan untuk memastikan kaki tegak dan badan ke hadapan.

Pelbagai gaya dalam lompat jauh

Gaya lompat jauh merujuk kepada pergerakan yang dilakukan oleh atlet semasa fasa hover setelah berlepas dari papan. Sejumlah gaya ini, seperti gaya jongkok ( gaya apungan , gaya gantung ( gaya hang dan gaya udara ( berjalan dengan gaya udara ) mempunyai ciri tersendiri seperti berikut.

 • Gaya setinggan (gaya apungan). Gaya lompat jauh paling asas yang biasanya dilakukan oleh pemula. Pergerakan ini melibatkan pelompat meletakkan kakinya dengan segera untuk menyentuh kakinya setelah lepas landas, seperti ketika dia berjongkok.
 • gaya gantung (gaya hang). Gaya lompat jauh ini melibatkan meregangkan badan untuk memastikan pelompat tetap di udara selama mungkin. Panjangkan kedua-dua lengan dan kaki seolah-olah tergantung dari badan untuk mencapai jarak maksimum. Pegang pada ketinggian tertentu, kemudian geserkan kaki ke hadapan untuk bersiap untuk mendarat.
 • Cara udara (berjalan dengan gaya udara). Lompat jauh adalah yang paling kompleks dan memerlukan banyak pergerakan semasa berada di udara. Pelompat akan memutar lengan dan kaki semasa penerbangan untuk mengekalkan keseimbangan badan dan mendapatkan jarak lompatan terpanjang.

Bentuk padang sukan lompat jauh

Medan lompat jauh terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu landasan larian untuk permulaan dan kotak pasir untuk mendarat. Ukuran standard lompat jauh untuk pertandingan rasmi adalah seperti berikut.

 • Trek larian. Landasan untuk memulakan larian dengan permukaan konkrit keras dengan panjang minimum 40 meter. Di hujung landasan larian, ada blok lepas landas dengan ketebalan 5 cm, lebar 20 cm, dan jarak 1 meter dari blok dan kotak pasir.
 • Kotak pasir. Kawasan pendaratan yang dipenuhi pasir sepanjang 9 meter dan selebar antara 2,75 hingga 3 meter.

Peraturan sukan lompat jauh

International Association of Athletics Federations (IAAF) atau yang sekarang dikenali sebagai World Athletics telah membuat sejumlah peraturan, mulai dari proses melompat hingga peralatan atlet seperti berikut.

 • Semua lompatan mesti diselesaikan dalam masa satu minit setelah melangkah ke landasan larian.
 • Kaki pelompat tidak boleh melintasi tepi garis pelanggaran ( garis busuk ) yang terletak tepat setelah blok berlepas. Sekiranya bahagian kaki melintasi garis pelanggaran, maka lompatan tidak sah.
 • Dalam perlumbaan, pelompat umumnya akan mempunyai tiga peluang untuk melompat. Lompatan yang tidak dibenarkan akan mengurangkan peluang.
 • Hakim akan mengukur jarak lompatan bermula dari tepi garisan pelanggaran hingga ke titik di mana pelompat pertama kali mendarat.
 • Teknik jungkir balik ( jungkir balik ) tidak dibenarkan semasa membuat lompatan.
 • Kasut lari dengan ketebalan tunggal melebihi 13 mm tidak dibenarkan.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara ini, terdapat beberapa peraturan lain yang lebih spesifik yang perlu diberi perhatian oleh atlet lompat jauh. Dalam menentukan pemenang, pelompat dengan jarak lompatan terjauh akan muncul sebagai pemenang.

Recent Posts