Depresi Utama Atipikal: Punca, Gejala, dan Cara Mengubatinya

Tidak ramai yang tahu bahawa sebenarnya terdapat banyak jenis kemurungan. Salah satu jenis kemurungan yang paling biasa didiagnosis adalah kemurungan utama.gangguan kemurungan utama /MDD). Kemurungan utama (MDD) dibahagikan lagi kepada beberapa jenis, salah satunya adalah kemurungan atipikal. Dalam artikel ini, kita akan melihat lebih dekat mengenai atipikal depresi.

Apakah perbezaan antara kemurungan utama (gangguan kemurungan utama /MDD) dan kemurungan atipikal?

mengikut Manual Diagnostik dan Statistik untuk Gangguan Mental (DSM) -IV, MDD sering disebut sebagai kemurungan klasik, yang ditakrifkan sebagai mood tertekan yang berlangsung sekurang-kurangnya 2 minggu.

Gejala utama kemurungan utama termasuk perasaan sedih, putus asa atau putus asa yang berterusan; kehilangan minat dan keinginan untuk melakukan perkara-perkara yang pernah dianggap menyenangkan; kehilangan selera makan dan penurunan berat badan; dan tidak tidur. Ramai orang yang mengalami kemurungan utama juga mempunyai pemikiran bunuh diri atau kecenderungan bunuh diri.

Kerana kemurungan atipikal adalah subtipe kemurungan utama, ciri-ciri keduanya hampir sama. Perbezaannya adalah, orang yang mempunyai Kemurungan atipikal mungkin mengalami peningkatan mood sebagai tindak balas terhadap keadaan dan peristiwa positif. Sementara itu, MDD klasik tidak menunjukkan perubahan mood ketika berhadapan dengan keadaan atau peristiwa yang menyenangkan.

Apakah simptom kemurungan atipikal?

Gejala kemurungan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Sebagai tambahan kepada gejala kemurungan biasa yang disenaraikan di atas, kemurungan atipikal akan menunjukkan gejala berikut:

 • Mood bertambah baik apabila mengalami atau melihat peristiwa positif, atau mendengar berita baik.
 • Mengalami sekurang-kurangnya 2 gejala berikut:
  • Peningkatan berat badan atau peningkatan selera makan.
  • Hypersomnia, keadaan yang dialami ketika anda benar-benar mendapat tidur yang cukup tetapi masih merasa mengantuk dan letih pada siang hari.
  • Kelumpuhan aka kelemahan di tangan dan kaki.
  • Gangguan interaksi dalam kehidupan sosial dan pekerjaan.

Apa yang menyebabkan kemurungan atipikal?

Seperti jenis kemurungan lain, penyebab sebenar kemurungan atipikal tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda mengembangkannya. Faktor risiko biasa termasuk:

 • Pengalaman traumatik, seperti penderaan fizikal, serangan seksual, kematian orang yang disayangi, atau perceraian.
 • Sejarah penyalahgunaan alkohol dan dadah.
 • Diagnosis dengan penyakit serius seperti barah, HIV, strok, dan penyakit jantung
 • Genetik (terdapat sejarah keluarga yang mengalami kemurungan)

Depresi juga dapat disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di otak yang mengatur suasana hati, seperti serotonin, norepinefrin, dan dopamin.

Rawatan untuk kemurungan atipikal

Kemurungan tidak boleh dipandang ringan kerana dapat mengelakkan anda menikmati hidup sepenuhnya.

Pilihan rawatan untuk kemurungan atipikal boleh merangkumi ubat-ubatan preskripsi, psikoterapi dengan psikologi, perubahan gaya hidup, atau gabungannya.

Dadah

Doktor boleh menetapkan ubat antidepresan, seperti perencat monoamine oksidase (MAOI) atau perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI). Doktor anda mungkin menetapkan satu atau lebih kombinasi ubat untuk mengawal gejala anda.

Pastikan anda bertanya kepada doktor mengenai kesan sampingan dan interaksi makanan atau ubat sebelum anda mula mengambilnya.

Psikoterapi

Terapi ini melibatkan pertemuan dengan ahli terapi atau kaunselor secara berkala. Jenis rawatan ini membolehkan anda meluahkan semua perasaan anda, mengenal pasti pemikiran yang tidak sihat dalam diri anda, dan belajar menyelesaikan masalah.

Perubahan gaya hidup

Sebagai tambahan kepada ubat dan terapi, perubahan gaya hidup dan rawatan di rumah juga dapat membantu melegakan gejala MDD atipikal. Perubahan gaya hidup dan rawatan di rumah merangkumi:

 • Elakkan dadah dan alkohol.
 • Bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.
 • Cukup tidur.
 • Terapkan teknik relaksasi, seperti pernafasan dalam dan meditasi.
 • Mengambil makanan tambahan tertentu, seperti minyak ikan.

Pastikan anda berjumpa doktor sebelum anda mula mengambil makanan tambahan. Beberapa ubat semula jadi boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk mengatasi kemurungan.

Recent Posts