Tompok Hitam pada Penampilan Kulit yang Mengganggu? Inilah Cara Mengatasinya

Tompok-tompok hitam pada kulit alias bintik-bintik ge atau bintik-bintik hati adalah tompok coklat atau hitam rata yang muncul di wajah, tangan, dan lengan. Tompok-tompok hitam ini muncul kerana proses penuaan atau pendedahan cahaya matahari yang berlebihan dari aktiviti luar yang rutin.

Titik pada kulit umumnya tidak berbahaya. Tetapi bagi sesetengah orang, penampilan bintik-bintik hitam ini boleh dianggap mengganggu penampilan. Berikut adalah pelbagai cara semula jadi yang dapat membantu menyingkirkannya.

Bagaimana cara menghilangkan bintik hitam pada kulit?

1. Krim pemutih

Whitening cream adalah cara mudah untuk menghilangkan bintik-bintik gelap pada kulit. Krim dan losyen pudar mudah digunakan tetapi anda harus ingat menggunakannya secara teratur seperti yang diarahkan. Anda harus memilih produk yang mengandungi hidrokuinon, asid glikolat atau asid kojik. Bahan kimia ini dapat mencerahkan kulit dan selamat digunakan. Namun, penggunaan krim pudar boleh memakan masa yang lama. Anda mungkin perlu menunggu beberapa bulan untuk melihat kemajuan.

2. Ubat-ubatan

Kadang kala, doktor anda mungkin menetapkan beberapa jenis krim pemutih yang mengandungi hidrokuinon untuk digunakan sendiri atau bersama dengan retinoid (tretinoin). Tompok-tompok gelap pada kulit anda dapat memudar secara beransur-ansur dari masa ke masa. Sekiranya anda menggunakan ubat, anda juga harus menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih untuk melindungi kulit anda dari bintik-bintik matahari yang lain dari muncul. Rawatan ini boleh menyebabkan kemerahan dan kekeringan kulit.

3. Terapi laser atau cahaya

Terapi laser atau cahaya berfungsi memusnahkan sel-sel yang menghasilkan melanin berlebihan. Terapi ini tidak merosakkan kulit. Program rawatan ini boleh terdiri daripada beberapa sesi. Anda mungkin perlu melalui beberapa sesi terapi sebelum kesannya dapat dilihat. Selepas itu, anda harus melindungi kulit anda dengan pelindung matahari dan pakaian tertutup.

4. Dermabrasi

Dermabrasion menggunakan berus dawai atau roda berlian untuk menghilangkan lapisan atas kulit. Kaedah ini diklasifikasikan sebagai boleh merosakkan kulit dan menyebabkan pendarahan. Setelah kulit sembuh, kulit baru akan tumbuh sehingga bintik-bintik hitam tidak kelihatan. Kulit baru boleh tumbuh selepas 5 hingga 8 hari. Selepas 6 hingga 12 minggu, bintik-bintik akan pudar. Sekiranya anda merawat seluruh wajah anda, anda memerlukan lebih banyak masa untuk pulih selepas prosedur.

Kebanyakan orang tidak mengalami kesakitan dan dapat kembali bekerja sejurus selepas rawatan. Kadang-kadang, pembengkakan dan kesakitan mungkin berlaku. Ingatlah untuk menjaga kulit anda bersih dan melindunginya dari selaran matahari.

5. Kulit kimia

Dalam kulit kimia, doktor menggunakan peralatan untuk menghilangkan lapisan atas kulit. Apabila kulit baru tumbuh, bintik-bintik usia dapat memudar. Anda mungkin harus berhenti menggunakan beberapa ubat sebelum memulakan prosedur ini. Bahan kimia yang digunakan termasuk asid salisilat, asid glikolat, dan asid laktik. Anda harus melindungi kulit anda dengan pelindung matahari ketika keluar, kerana setelah prosedur, kulit Anda dapat menjadi lebih rentan terhadap sinar matahari. Kulit baru dapat tumbuh setelah beberapa hari dan kebanyakan bintik-bintik gelap dapat hilang setelah beberapa bulan.

Sebaiknya berjumpa dengan pakar dermatologi anda terlebih dahulu untuk membincangkan kaedah mana yang terbaik untuk kes anda.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Recent Posts