Manfaat Cahaya Matahari untuk Tubuh Manusia -

Matahari yang terik sering dihindari, baik kerana membuat kulit menjadi gelap dan terbakar, atau dapat meningkatkan risiko penuaan dini dan barah kulit. Sebenarnya, terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dengan berjemur di bawah sinar matahari, terutama pada waktu pagi. Lihat apa faedah haba suria yang anda dapat.

Kebaikan cahaya matahari

Bukan rahsia lagi bahawa pendedahan sinar matahari yang berpanjangan dapat menyebabkan pelbagai masalah, termasuk barah kulit.

Walaupun begitu, anda masih perlu mendapatkan cahaya matahari yang cukup untuk mendapatkan manfaat kesihatannya.

Mengetahui berapa lama dan kapan anda mesti berada di bawah sinar matahari dapat membantu mengekalkan keseimbangan vitamin D di dalam badan anda. Di samping itu, berikut adalah beberapa faedah cahaya matahari lain yang anda dapat.

1. Meningkatkan kualiti tidur

Salah satu kelebihan pendedahan cahaya matahari yang tidak ingin anda lewatkan adalah dapat meningkatkan kualiti tidur. Ini telah dibuktikan melalui kajian yang diterbitkan di Amalan kejururawatan secara holistik .

Kajian ini pada orang tua menunjukkan bahawa pendedahan cahaya matahari langsung antara pukul 8 pagi hingga 10 pagi selama 5 hari dapat meningkatkan kualiti tidur.

Manfaat ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa cahaya matahari membantu irama sirkadian dengan memberitahu tubuh kapan harus meningkatkan atau menurunkan melatonin.

Melatonin adalah hormon penting untuk membantu anda tidur. Sebabnya, hormon ini hanya akan dihasilkan ketika gelap dan menghasilkan rasa mengantuk dua jam selepas matahari terbenam.

2. Meredakan simptom kemurungan

Selain meningkatkan kualiti tidur, manfaat sinar matahari lain adalah untuk menghilangkan gejala kemurungan. Bagaimana ia boleh berlaku?

Ulasan dari Jurnal perubatan psikologi India mendedahkan bahawa kekurangan vitamin D berisiko mengalami kemurungan. Sementara itu, cahaya matahari adalah sumber vitamin D.

Walaupun begitu, para pakar masih belum mengetahui bagaimana peranan sebenarnya vitamin D, terutama dari pendedahan cahaya matahari, dalam perkembangan kemurungan.

3. Menjaga kesihatan tulang

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pendedahan cahaya matahari adalah sumber vitamin D. yang baik.

Sementara itu, tubuh memerlukan vitamin D untuk tulang dan otot yang kuat. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan tubuh tidak menyerap kalsium dengan berkesan, yang penting untuk kesihatan tulang.

Sekiranya anda ingin mendapatkan vitamin D dari panas terik, cubalah jangan terlalu lama berada di bawah sinar matahari dan gunakan pelindung matahari semasa anda keluar.

4. Membantu mengatasi masalah kulit

Seperti pedang bermata dua, sinar matahari ternyata memberi manfaat daripada masalah kulit, walaupun terlalu lama terdedah kepada panas boleh menjadi bumerang bagi anda.

Dilaporkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kandungan UVA dan UVB di bawah sinar matahari dapat membantu melegakan simptom penyakit kulit.

Contohnya, doktor biasanya menasihatkan pesakit psoriasis untuk menjalani terapi PUVA. Pesakit akan diberi ubat yang disebut psoralen untuk menjadikan kulit lebih sensitif terhadap UV dan seterusnya terdedah kepada sinaran UVA.

Selain psoriasis, masalah kulit lain yang dapat diatasi dengan terapi PUVA termasuk:

  • ekzema,
  • penyakit kuning, dan
  • jerawat.

Sayangnya, terapi cahaya bukan untuk semua orang kerana boleh meningkatkan risiko barah kulit jika tidak dilakukan dengan betul.

5. Menurunkan berat badan

Sudah bersenam dan menjalani diet yang sihat, tetapi masih tidak menurunkan berat badan? Anda mungkin terlepas satu perkara remeh yang ternyata baik untuk tubuh, iaitu berjemur di bawah sinar matahari.

Manfaat cahaya matahari ini telah dibincangkan dalam penyelidikan dari Laporan Ilmiah .

Para penyelidik kajian melaporkan bahawa ketika gelombang cahaya biru menembusi kulit dan mencapai sel-sel lemak di bawahnya, titisan lemak menjadi lebih kecil.

Ini bermaksud bahawa lemak akan dilepaskan dari sel dan sel badan tidak akan menyimpan banyak lemak. Ini mungkin menyumbang kepada penurunan berat badan yang ingin anda capai.

6. Mencegah keguguran rambut

Siapa sangka bahawa berjemur di bawah sinar matahari sebenarnya dapat mencegah keguguran rambut?

Sebenarnya, kajian yang diterbitkan di Jurnal dalam talian dermatologi jelaskan kekurangan vitamin D boleh menyebabkan keguguran rambut.

Bagaimana tidak, vitamin D memainkan peranan penting dalam merangsang folikel rambut baru dan lama. Sekiranya badan tidak mendapat cukup vitamin D, pertumbuhan rambut baru akan terhenti.

Sekiranya boleh, cuba berjemur selama 15 minit agar kulit anda dapat menyerap vitamin D.

Sekiranya anda tidak boleh berada di bawah sinar matahari terlalu lama, anda boleh duduk di dekat tingkap di mana matahari bersinar.

7. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Walaupun tidak secara langsung, pendedahan cahaya matahari sebenarnya dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang dapat mengurangi risiko berbagai penyakit.

Ini kerana vitamin D yang dihasilkan dari pendedahan cahaya matahari telah diketahui dapat menguatkan sistem imun.

Oleh itu, pendedahan cahaya matahari sekarang bukan sahaja dianggap sebagai karsinogen, tetapi juga dapat digunakan untuk menjaga tubuh yang sihat.

Cahaya matahari menawarkan banyak faedah untuk tubuh. Hanya dengan itu, anda boleh memaksimumkan faedah ini dan mengelakkan bahaya cahaya matahari jika anda berjemur dengan betul.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan doktor anda untuk memahami penyelesaian yang tepat.

Recent Posts