Petua untuk Mengatasi Kerosakan Saraf Kerana Tekanan Terlalu •

Tekanan sebenarnya adalah cara tubuh melindungi diri dari bahaya, membuat kita sentiasa fokus dan berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, tindak balas pelindung diri ini tidak mudah dikawal oleh otak dan boleh menyebabkan tekanan mental jangka panjang. Apabila anda sentiasa mengalami tekanan yang teruk, anda tidak dapat meneruskan aktiviti biasa - malah boleh menyebabkan anda melakukan perkara-perkara berisiko, seperti minum atau memandu secara sembrono dengan kelajuan tinggi. Keadaan tekanan mental yang teruk ini disebut kerosakan saraf.

Apa itu gangguan saraf?

Hari ini, tekanan yang disebabkan oleh masalah sosial, percintaan, atau pekerjaan sering dianggap normal. Walaupun tidak selalu memberi kesan langsung kepada kesihatan fizikal, membiarkan minda terus dihantui oleh tekanan yang teruk berpotensi menyebabkan masalah mental serius yang sering tidak disedari.

Sebabnya, tekanan yang teruk untuk jangka masa panjang boleh mempengaruhi komposisi otak yang menyebabkan penurunan kemampuan otak untuk memproses maklumat. Kerosakan saraf biasanya berlaku apabila seseorang tidak lagi dapat mengatasi tekanan.

Kerosakan saraf Kanye West pernah mengalami beberapa ketika yang lalu tepat di tengah-tengah konsertnya. Kanye tiba-tiba marah dan menghentikan konsert setelah menyanyikan dua lagu, sebelum akhirnya turun dari pentas. Setelah dibawa ke hospital, didapati Kanye mempunyai kerosakan saraf dicetuskan oleh gabungan keletihan, dehidrasi, dan tekanan yang teruk kerana banyak masalah dalam kehidupan peribadinya.

Kerosakan saraf atau gangguan mental itu sendiri bukan istilah perubatan, melainkan istilah yang popular untuk menggambarkan fasa di mana pelbagai gejala fizikal dan mental dan perubahan tingkah laku sangat sengit sebagai puncak reaksi negatif yang berkaitan dengan tekanan yang teruk, panik, dan kegelisahan yang berlebihan.

Episod kerosakan saraf boleh muncul pada orang yang mengalami:

 • Tekanan berterusan di pejabat.
 • Baru kehilangan ahli keluarga.
 • Tekanan kerana masalah kewangan.
 • Perubahan besar dalam hidup, seperti perceraian.
 • Mempunyai sejarah gangguan kesihatan mental, baik peribadi dan keluarga.
 • Mengalami penyakit atau kecederaan yang menyukarkan pergerakan.

Tanda-tanda kerosakan saraf

Kerosakan saraf boleh menyebabkan pelbagai gejala fizikal, mental, dan emosi yang dapat berlangsung selama berhari-hari.

Tanda dan simptom yang paling biasa adalah kesukaran menjalankan aktiviti normal seharian; perubahan selera makan (biasanya cenderung lebih tinggi daripada biasa sebagai reaksi terhadap peningkatan hormon stres kortisol); masalah tidur atau insomnia; perubahan emosi aka perubahan mood; kurang peka terhadap keadaan tubuh seseorang sendiri, seperti kurang mementingkan penampilan dan mengabaikan kebersihan diri; hilang semangat untuk melakukan aktiviti yang dianggap menyeronokkan.

Sebilangan orang juga mungkin menunjukkan gejala yang serupa dengan serangan kecemasan dan / atau serangan panik sebagai sebahagian daripada kerosakan saraf apa yang dia alami.

Tekanan yang teruk boleh menjadikan otak "kelam kabut" yang menyukarkan anda berfikir dengan jelas. Itulah sebabnya orang yang berada di bawah tekanan yang teruk sangat berisiko untuk terlibat dalam tingkah laku berisiko, seperti minum berlebihan untuk menggunakan ubat-ubatan haram, hingga paranoia (memikirkan bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku, padahal sebenarnya tidak ada yang perlu dibimbangkan) dan bunuh diri cita-cita.

Terutama pada orang yang sudah mempunyai penyakit mental tertentu, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan, kerosakan saraf boleh menyebabkan keadaan berulang.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami kerosakan saraf

Semasa mengalami kerosakan saraf, cubalah beberapa strategi berikut untuk tetap santai:

 • Tarik nafas dalam-dalam dan perlahan-lahan sambil mengira dari 10.
 • Elakkan pengambilan kafein dan alkohol.
 • Luangkan masa untuk bersendirian dan berehat, misalnya, tidur siang. Cukup tidur pada waktu malam hingga 7-8 jam setiap hari.
 • Tetapkan rutin dan jadual untuk tidur lena.
 • Meditasi untuk membersihkan minda.
 • Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit selama 3 kali seminggu, seperti yoga dan Pilates.
 • Lakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan dan santai, seperti akupunktur, urutan badan, mendengar muzik, ketawa, dan ketawa.

Kerosakan saraf Ia tidak digolongkan sebagai penyakit jiwa atau gangguan, tetapi boleh menjadi tanda awal kemurungan atau krisis kesihatan mental yang serius.

Sekiranya berterusan, berjumpa doktor atau ahli psikologi yang dipercayai. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani terapi psikoterapi dan kognitif-tingkah laku (CBT), mungkin dalam kombinasi dengan ubat-ubatan, untuk merawat keadaan anda.

Recent Posts