Ukuran Purata Payudara Wanita Indonesia 32 C

Sama ada besar, bulat sempurna, dan bola lembut atau kecil tetapi padat dan tegas, payudara adalah aset kebanggaan bagi kebanyakan wanita. Tetapi tanpa mengira bentuk dan saiznya, payudara wanita sebenarnya memegang banyak kejutan yang mungkin tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Fakta menarik mengenai payudara wanita

1. Payudara adalah gumpalan lemak

Adakah anda tahu mengapa bentuk dan ukuran payudara setiap wanita tidak pernah sama?

Ini kerana payudara dibuat dari kumpulan tisu lemak yang disokong oleh otot dan kemudian ditutup oleh kulit. Berat payudara rata-rata adalah 500 gram dan boleh mengandungi 4-5% daripada jumlah lemak badan.

Semakin banyak lemak di payudara, semakin besar ukurannya secara automatik.

2. Payudara kiri lebih besar daripada yang kanan

Sepasang payudara wanita mungkin tidak sama ukuran antara kanan dan kiri. Tahukah anda bahawa ukuran payudara kiri biasanya lebih besar dari sebelah kanan? Ya!

Payudara kiri adalah 65% aka seperlima kali lebih besar daripada sebelah kanan. Ini disebabkan oleh hipersensitiviti sistem imun badan di payudara kiri dan perubahan hormon estrogen.

Namun, tidak jarang terdapat juga beberapa wanita yang mempunyai payudara kanan lebih besar daripada sebelah kiri. Hanya ada segelintir wanita di dunia ini yang mempunyai sepasang payudara yang simetris dan ukurannya sama persis.

3. Ukuran payudara wanita Indonesia adalah 32-34 A-C

Ukuran payudara anda lebih kurang dipengaruhi oleh keturunan. Sekiranya ibu anda mempunyai payudara besar, kemungkinan anda akan mewarisi “ciri” yang sama. Sebaliknya.

Lingkaran dada seorang wanita Indonesia dengan ketinggian sekitar 160 sentimeter (cm) berkisar antara 32-34 dengan isipadu 250-350 cc, alias julat cawan A-C.

Sebagai perbandingan, wanita kulit putih dari Rusia, Finlandia, Norway, Amerika Syarikat, Venezuela, dan Colombia dilaporkan mempunyai payudara terbesar di dunia dengan jumlah purata 1,668 cc, aka ukuran cup D dan lebih besar. Rekod untuk payudara terbesar di dunia dipegang oleh Annie Hawkins dari Amerika Syarikat dengan ukuran coli 48V.

Sementara itu, wanita dari Filipina dan Malaysia telah dinobatkan sebagai negara dengan wanita dengan payudara terkecil di dunia.

Tapi masih. Tidak sedikit wanita Indonesia yang mempunyai ukuran payudara lebih dari 36. Semua ini bergantung pada tahap hormon estrogen dalam badan.

4. Ukuran payudara sentiasa berubah

Walaupun anda mengetahui saiz cup bra anda sekarang, saiz payudara anda akan berubah dari semasa ke semasa. Contohnya sebelum dan semasa haid, semasa kehamilan, semasa menopaus, dan jika anda bertambah berat badan. Namun, biasanya payudara anda akan menyusut kembali ke ukuran semula setelah haid anda berakhir, anda berjaya menurunkan berat badan, atau setelah anda selesai menyusui.

Begitu juga dengan perubahan bentuk. Apabila anda semakin tua, payudara anda akan kendur atau kelihatan jatuh secara semula jadi, menjadikannya kelihatan lebih besar dari yang seharusnya. Penyebab lain dari cacat dada termasuk graviti, merokok, dan posisi tidur.

5. Puting boleh tegak

Lapan puluh dua peratus wanita melaporkan bahawa rangsangan seksual yang tertumpu pada bahagian dada dapat menjadikan puting menjadi kaku seperti ereksi. Dalam keadaan tegak, puting pada umumnya boleh berdiri setinggi lima syiling.

Sebilangan wanita malah melaporkan bahawa mereka boleh mengalami syahwat dari rangsangan puting susu sahaja. Rangsangan puting akan melepaskan oksitosin, hormon yang mencetuskan perasaan bahagia dan cinta yang juga dilepaskan semasa berpelukan, yang menjadikan otot-otot rahim dan vagina berkontraksi untuk mencetuskan orgasme.

6. Terdapat empat jenis puting

Empat jenis puting yang paling biasa adalah:

  • Biasa, puting menonjol beberapa milimeter dari areola
  • Rata, puting tidak melekat sama sekali dalam keadaan normal
  • membonjol, seperti bentuk normal, tetapi areola sedikit diangkat seolah-olah membonjol
  • Masuk ke dalam, puting nampaknya ditarik ke dalam sehingga kelihatan tenggelam.

Seperti sepasang payudara yang tidak simetri, puting anda mungkin tidak mempunyai bentuk, jenis, dan warna yang sama. Sebenarnya, ada sebilangan wanita yang mempunyai puting tambahan, alias tiga puting.

7. Payudara kadangkala merupakan kesan pertama

Lapan puluh peratus orang akan menatap payudara anda pada pertemuan pertama.

Menurut kajian yang meninjau pandangan peserta dengan alat pengesan khas, lelaki dan wanita secara tidak sedar cenderung memandang dada wanita di hadapan wajahnya ketika pertama kali bertemu. Namun, lelaki melakukannya untuk jangka masa yang lebih lama.

Melaporkan dari Bustle, para penyelidik menunjukkan bahawa motivasi wanita untuk melihat payudara percakapan mereka lebih didorong oleh aspek kompetitif, dibandingkan dengan motivasi lelaki yang lebih cenderung terhadap seks.

8. Manusia adalah satu-satunya primata yang mempunyai payudara kekal

Payudara manusia boleh tumbuh bahkan sebelum akil baligh bermula, dan akan terus berkembang sepanjang hayatnya.

Ini berbeza dengan payudara primata lain yang hanya akan tumbuh semasa mereka menyusu, dan selepas itu mereka akan kembali ke bentuk dan ukuran semula jadi.

9. Benjolan di payudara tidak selalu menjadi tanda barah

Wanita apa yang tidak bimbang ketika dia melihat benjolan di salah satu atau kedua-dua payudara? Namun, tidak semua benjolan yang muncul adalah tanda barah. Benjolan juga boleh disebabkan oleh fibrocyst atau sista, yang merupakan tumor bukan barah atau tumor jinak.

Tisu payudara boleh berubah bentuk kerana turun naik tahap hormon dalam badan. Akibatnya, payudara dapat terasa lebih lembut, pekat, atau kencang yang biasanya dirasakan sebelum dan semasa haid, kehamilan, dan memasuki menopaus.

Sekiranya anda ingin lebih yakin, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui punca kemunculan benjolan di payudara.

10. Tidur boleh mengubah bentuk payudara anda

Sumber: EnkiMD

Selain dari perubahan usia dan hormon, tabiat harian juga dapat mengubah bentuk payudara anda. Salah satunya adalah posisi tidur yang rawan. Ya! Beberapa kajian melaporkan bahawa tidur di perut anda boleh mengubah bentuk payudara anda.

Itulah sebabnya mengapa ramai wanita berminat tidur dengan coli untuk mengekalkan bentuk payudara mereka. Walau bagaimanapun, anda harus memilih dan menggunakan coli yang tidak disokong oleh wayar dan tidak terlalu ketat sehingga boleh membolehkan anda bernafas dengan lebih bebas. Selain itu, memakai coli yang selesa ketika tidur juga akan membantu memastikan darah mengalir dengan lancar di badan.

Namun, lebih baik jika anda tidak terbiasa tidur dalam bra terlalu kerap. Kadang-kadang tidur tanpa memakai coli sepanjang malam untuk memberi masa kepada payudara anda untuk bernafas dengan bebas.

Recent Posts