Punca Rambut Gugur pada Remaja dan Cara Mengatasinya

Kebotakan akibat keguguran rambut biasanya dialami oleh orang dewasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami keguguran rambut, anda tahu! Rambut gugur pada remaja boleh menjadi tanda kekurangan nutrisi atau penyakit.

Rambut gugur pada kanak-kanak pada masa remaja boleh menyebabkan perasaan dan tekanan emosi. Hanya itu, ingatlah bahawa keguguran rambut pada remaja sering hanya sementara dan dapat tumbuh semula dengan betul.

Punca keguguran rambut pada remaja

Sebilangan besar orang kehilangan sekitar 50 hingga 100 helai rambut setiap hari. Kehilangan rambut ini adalah normal kerana helai rambut akan tumbuh semula. Namun, bagaimana jika jumlah keguguran rambut melebihi jumlah itu?

Untuk dapat mengatasi keguguran rambut dengan betul, ketahui terlebih dahulu penyebab utama keguguran.

Perubahan hormon remaja boleh menjadi penyebab keguguran rambut

Kerugian akibat hormon ini boleh berlaku pada remaja perempuan. Semasa kanak-kanak tumbuh dan berkembang menjadi remaja, mereka mengalami banyak perubahan tubuh dan perubahan hormon.

Pertumbuhan ini semasa akil baligh menjadikan hormon tubuh tidak seimbang yang akan menyebabkan beberapa perkara, seperti naik turun emosi, tabiat makan yang tidak stabil, dan pertumbuhan rambut.

Pertumbuhan rambut dari akar diikat oleh hormon khas. Hormon yang menyebabkan keguguran rambut disebut dihydrotestosteron (DHT). Hormon ini juga berperanan dalam pertumbuhan remaja semasa baligh.

Gadis remaja boleh mengalami keguguran rambut kerana ketidakseimbangan hormon DHT. Walau bagaimanapun, ini akan kembali normal apabila hormon dalam badan kembali seimbang.

Gaya rambut atau gaya rambut yang berlebihan

Lihat trend perkembangan gaya rambut (gaya rambut) Baru-baru ini, remaja sering menggunakan produk berasaskan bahan kimia yang menjadikan kulit kepala menjadi panas atau mengubah gaya rambut yang menyebabkan akar rambut menarik.

Meluruskan atau menggulung rambut setiap hari juga dapat menjadikan rambut anda kering dan rapuh dan akan mengakibatkan rambut gugur.

Kekurangan pemakanan

Peranan pemakanan pada rambut sering diabaikan. Walaupun ini adalah perkara penting untuk mencegah keguguran rambut pada remaja.

Makan lebih kerap makanan ringan bukannya buah-buahan dan sayur-sayuran berkhasiat boleh menjadi buruk, iaitu kekurangan protein, vitamin, dan mineral untuk mengekalkan kekuatan rambut.

Apabila terdapat kekurangan nutrien, pengambilan nutrien yang sedikit ini menjadi keliru mengenai bahagian tubuh yang akan diedarkan. Sudah tentu, sel-sel badan akan memilih untuk menghantar sedikit nutrien ke bahagian yang paling penting dan mengurangkan penghantaran nutrien yang diperlukan oleh rambut.

Ibu bapa diharapkan memberi perhatian khusus kepada penyebab keguguran rambut pada remaja. Kerana kekurangan pemakanan mungkin disebabkan oleh pengambilan makanan yang kurang baik atau gangguan makan.

Keadaan perubatan atau kesan sampingan ubat

Kadang-kadang keguguran rambut pada remaja disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Seseorang boleh mengalami keguguran rambut jika mereka mengalami jangkitan kulit kepala, diabetes, masalah tiroid, atau penyakit kulit.

Namun, jangan risau jika anda mengalami keguguran rambut. Kerana keguguran rambut yang disebabkan oleh keadaan perubatan ini cenderung mempunyai gejala yang menyertainya.

Ibu bapa diharapkan dapat memperhatikan perubahan lain yang menyertai keguguran rambut dan berjumpa doktor.

Mengatasi dan mencegah keguguran rambut

Cara terbaik untuk mengatasi keguguran rambut adalah dengan mengatasi akar masalahnya. Dilaporkan oleh laman web Hospital Kanak-kanak Johns Hopkins, Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dipertimbangkan ketika remaja anda mengalami keguguran rambut:

  • Pengambilan makanan dengan pemakanan seimbang dengan pengambilan kalori yang optimum.
  • Makan lebih banyak makanan yang mengandungi Omega-3.
  • Syampu dan sikat rambut dengan lembut. Sapukan minyak untuk menyuburkan rambut anda, seperti minyak kelapa.
  • Hadkan penggunaan pelurus rambut dan pengering rambut (pengering rambut) terlalu panas dan terlalu kerap. Elakkan menggunakan bahan kimia pada rambut terlalu kerap, seperti peluntur atau mewarna.
  • Periksa sama ada remaja anda mempunyai kekurangan vitamin, terutama zat besi.
  • Rujuk doktor untuk kemungkinan ketidakseimbangan hormon yang tidak normal.
  • Mengurangkan tekanan dan tekanan terhadap kehidupan remaja.

Dalam kebanyakan kes keguguran rambut pada remaja, langkah di atas harus menyelesaikan masalahnya. Walau bagaimanapun, jika kerugian itu berterusan setelah beberapa bulan, berjumpa doktor untuk mencari punca.

Recent Posts