Demam Bayi Ke Atas, Adakah Berbahaya? Bagaimana menyelesaikannya?

Semua ibu bapa mesti risau dan bimbang sekiranya bayi yang demam naik dan turun dalam jangka masa tertentu. Ramai ibu bapa sebenarnya takut dan keliru ketika menghadapi bayi yang demam. Oleh itu, ibu bapa harus mengetahui apa yang boleh menyebabkan bayi mengalami demam naik turun dan bagaimana menangani keadaan ini.

Apa yang menyebabkan demam bayi naik turun?

Sebenarnya, banyak perkara boleh menyebabkan bayi demam, sama ada disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria yang menyerangnya. Bayi anda mungkin kerap demam, tetapi jangan risau kerana demam tidak begitu buruk bagi bayi.

Pada dasarnya, demam adalah bentuk tindak balas dari sistem imun bayi yang sedang berjuang dan mempertahankan diri dari serangan virus, bakteria, atau bahan asing lain. Sekiranya bayi mengalami demam, ini menunjukkan bahawa sistem ketahanannya cukup responsif dalam menangani jangkitan yang berlaku.

Namun, berhati-hatilah jika bayi mengalami demam yang naik dan turun terlalu kerap, kerana dia mungkin mempunyai jangkitan bakteria atau virus yang cukup berbahaya, seperti radang paru-paru, jangkitan saluran kencing, jangkitan telinga, atau meningitis.

Apa yang perlu dilakukan apabila bayi mengalami demam yang naik dan turun?

Untuk mengatasi demam pada bayi, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa. Berikut adalah petua untuk menangani bayi yang demam:

 • Kompres bayi dengan tuala yang telah direndam dalam air suam. Letakkan kompres pada lipatan badan seperti lipatan ketiak, pangkal paha, dan lipatan leher.
 • Beri bayi secukupnya cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Cecair yang boleh diberikan dalam bentuk susu ibu atau air. Bergantung pada usia bayi, jika bayi masih di bawah 6 bulan lebih baik memberi susu ibu kepada bayi sahaja.
 • Cuba pakai pakaian ringan dan selesa pada bayi, jangan gunakan pakaian tebal.
 • Jangan memandikan atau memampatkan bayi dengan air sejuk atau ketulan ais.
 • Sekiranya bayi berumur lebih dari 6 bulan, maka anda boleh memberi ubat penurun panas seperti paracetamol, tetapi jangan berikan aspirin kepada bayi anda.

Demam pada bayi yang tidak perlu dirisaukan

Anda tidak perlu panik dan takut sekiranya bayi mengalami demam. Bayi anda akan sihat sekiranya:

 • Bayi mengalami demam yang naik dan turun dalam masa kurang dari 5 hari.
 • Suhu badan bayi kurang dari 39 darjah Celsius sekiranya bayi berumur 3 bulan hingga 3 tahun.
 • Demam dengan suhu yang tidak tinggi setelah bayi diimunisasi. Demam ini biasa berlaku pada bayi dan akan berlangsung kurang dari 48 jam.

Demam pada bayi yang harus segera diperiksa oleh doktor

Walaupun demam adalah keadaan atau tahap normal yang mesti dialami setiap bayi, anda juga harus memperhatikan ketika demam bayi tidak lagi normal dan menunjukkan masalah kesihatan tertentu. Berikut adalah tanda-tanda bahawa anda harus membawa bayi yang demam ke doktor:

 • Bayi mengalami demam lebih dari 5 hari. Sekiranya demam tidak hilang, bayi mungkin mengalami penyakit serius.
 • Demam lebih tinggi daripada 40 darjah celcius.
 • Demam tidak turun untuk beberapa lama.
 • Bayi mengalami penurunan selera makan dan menjadi sangat rewel dan lesu.
 • Mengalami pelbagai gejala lain seperti cirit-birit, muntah, dan sembelit.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found