Sarapan yang Sihat, Penuh dan Tidak Berlemak? Cuba Granola •

Granola baru-baru ini menjadi trend menikmati sarapan yang sihat. Mengapa dipanggil sarapan yang sihat? Kandungan serat yang tinggi dalam granola menjadikannya alternatif sarapan sihat yang disukai oleh banyak orang. Ya, sekarang banyak orang mengetahui gaya hidup sihat, mulai dari trend makanan hingga sukan.

Apa itu granola?

Granola adalah makanan yang terdiri daripada oat, kacang, buah kering, dan juga boleh ditambah dengan minyak, madu atau pemanis lain. Setiap granola boleh mengandungi bahan-bahan yang berbeza, sehingga membuatnya juga mempunyai nilai nutrisi yang berbeza. Sebilangan mungkin mempunyai lebih banyak gula, lemak, kalori, atau protein, bergantung pada ramuannya.

Yang jelas, kandungan utama granola adalah gandum dan kacang, sehingga membuat granola mengandung serat yang tinggi. Serat tinggi dalam granola menjadikan granola bermanfaat untuk pencernaan, mencegah sembelit, membantu mengawal kadar gula dalam darah, membantu menurunkan kadar kolesterol, dan membuat anda kenyang lebih lama.

Kacang dalam granola juga menjadikan granola sebagai lemak yang sihat. Satu hidangan granola boleh memberi anda 4 gram asid lemak tak jenuh tunggal dan 4 gram asid lemak tak jenuh ganda. Kedua-dua jenis asid lemak ini dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol darah, menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan keradangan. Jadi, anda dapat mengelakkan penyakit jantung, diabetes, dan barah. Asid lemak omega 3 dalam granola juga penting untuk kesihatan otak.

Granola juga mengandungi vitamin dan mineral penting untuk tubuh. Beberapa jenis vitamin dan mineral penting yang terkandung dalam granola adalah vitamin E, tiamin, asid folik, magnesium, fosfor, zink, tembaga, mangan, dan selenium. Ini semua bergantung pada bahan-bahan yang membentuk komposisi granola itu sendiri.

Adakah granola baik untuk kesihatan?

Granola telah menjadi makanan sarapan pagi yang popular sekarang, bahkan bukan hanya untuk sarapan pagi, granola juga dapat dimakan sebagai makanan ringan. Tidak hairanlah, banyak produk granola dalam bentuk bar makanan ringan bermunculan dengan daya tarikan dapat membantu mengisi perut dengan cepat dan juga boleh menjadi makanan untuk menurunkan berat badan.

Kandungan granola yang padat kalori menjadikan anda kenyang lebih lama. Namun, berhati-hati agar tidak tertipu dengan kandungan nutrien dalam granola. Satu-satu sebenarnya dapat menjadikan pengambilan kalori anda lebih tinggi daripada yang dijangkakan. Oleh itu, penting bagi anda untuk memeriksa kandungan dan komposisi nutrien setiap produk granola sebelum anda membelinya.

Dalam memilih produk granola yang akan anda konsumsi, anda harus memilih produk yang tidak mengandungi banyak gula dan lemak (terutama lemak tepu). Pilih yang tinggi serat, sekurang-kurangnya 20% daripada nilai serat harian yang disyorkan. Kandungan gula dalam granola boleh berasal dari buah kering, madu, pemanis buatan, atau sirup yang terdapat dalam komposisi granola. Di samping itu, perhatikan kandungan lemak dan kalori yang terdapat dalam produk granola. Jangan lupa membandingkan kandungan kalori dengan jumlah setiap hidangan. Anda juga tidak boleh memilih produk granola bebas lemak atau bebas gula, kerana biasanya terdapat nutrien penting yang dihilangkan dari produk ini.

Granola boleh menjadi salah satu menu yang sihat dalam diet anda kerana mengandung serat tinggi. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengetahui ramuan tambahan dan kalori yang tinggi dalam produk granola komersial, jika anda ingin memakannya secara berkala. Jangan salah dengan produk granola atau menjadikannya tinggi gula dan lemak (jika anda membuatnya sendiri). Granola dengan komposisi yang paling semula jadi adalah yang paling sihat dan bermanfaat bagi anda.

Bagaimana menghidangkan granola?

Untuk mendapatkan faedah granola, lebih baik anda menyajikannya sendiri di rumah daripada membeli granola siap tanpa mengetahui komposisi dan ramuannya. Anda boleh menyesuaikan komposisi granola mengikut citarasa dan keperluan anda. Sebagai tambahan, produk granola komersial biasanya mengandungi lemak dan gula, jadi lebih tinggi kalori.

Granola boleh dihidangkan dalam pelbagai cara, dari disajikan sebagai bijirin hingga dicampurkan dengan susu, atau dimasukkan ke dalam kue, seperti mufin atau apa-apa resipi kek lain. Anda juga boleh membuat granola sendiri dengan komposisi oat, kacang, dan tambahan dengan buah kering dan sedikit madu sebagai pemanis. Satukan semua bahan ini dan bakar hingga kekuningan. Anda boleh menyimpan granola sejuk dalam bekas kedap udara sehingga 1 bulan.

Anda boleh menikmatinya setiap pagi dengan penambahan susu atau yogurt tanpa lemak. Anda juga boleh menambah buah segar (seperti mangga, strawberi, pisang, atau lain-lain), sehingga kandungan nutriennya lebih lengkap. Minum sekurang-kurangnya cawan sehari agar tidak terlalu banyak kalori yang masuk ke dalam badan anda.

BACA JUGA

  • Tahu Biji-bijian dan Biji-bijian yang halus, yang manakah sihat?
  • Jenis Gandum Terbaik untuk Kesihatan
  • Berhati-hatilah dengan Risiko Minum Teh Kombucha

Recent Posts