Adakah Yogurt Yunani Lebih Sihat Daripada Yogurt Biasa?

Baiklah yogurt Yunani dan yogurt biasa dalam bentuk tanpa rasa, tanpa lemak atau rendah lemak, boleh menjadi pilihan diet sihat anda. Kedua-duanya mengandungi protein, kalsium dan probiotik. Namun, yang manakah lebih sihat? Berikut ini adalah perbandingan kandungan nutrien antara kedua-dua jenis yogurt ini.

Kandungan nutrien yogurt Yunani vs yogurt biasa

Protein

Yogurt Yunani mengandungi protein tinggi, yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh. Dalam 6 auns yogurt Yunani mengandungi 15 hingga 20 gram protein, jumlah ini sama dengan 2 hingga 3 ons daging tanpa lemak. Inilah sebabnya mengapa yogurt jenis ini sering menjadi pilihan vegetarian untuk menggantikan protein dari daging.

Bandingkan dengan yogurt biasa yang hanya menyediakan 9 gram protein, yang bermaksud ia membolehkan anda cepat lapar.

Karbohidrat

Yogurt Yunani adalah salah satu pilihan makanan sihat untuk diet rendah karbohidrat. Kandungan Ini rendah gula (kira-kira 5-8 gram, berbanding 12 gram atau lebih) daripada yogurt biasa, tetapi masih tinggi vitamin dan mineral.

Yogurt Yunani tidak mengandungi sedikit gula susu dan laktosa, jadi ini menjadikan yogurt ini kurang mengganggu anda yang tidak bertoleransi laktosa (intoleransi laktosa). Walau bagaimanapun, kedua-dua yogurt ini mengandungi sejumlah besar karbohidrat jika diperam dengan gula atau bahan pemanis lain.

Natrium

Satu bahagian yogurt Yunani rata-rata mengandungi 50 miligram natrium, yang hanya kira-kira separuh daripada jumlah dalam yogurt biasa. Kandungan sodium rendah ini baik, kerana terlalu banyak dapat meningkatkan tekanan darah dan meningkatkan risiko masalah jantung yang lain.

Jadi, lebih baik makan yogurt Yunani atau yogurt biasa?

Populariti yogurt Yunani meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan dengan alasan yang baik. Gbusuk yogurt bertekstur tebal, berkrim, dan masam kerana melalui proses penapisan fermentasi.

Sekiranya anda mengambil gbusuk yogurt yang mana kosong aka tanpa rasa, kandungan gula lebih rendah daripada yogurt biasa. Walau bagaimanapun, yogurt biasa mengandungi kalsium dua kali lebih banyak untuk pengukuhan tulang berbanding yogurt Yunani . Yogurt Yunani Ia juga biasanya lebih mahal daripada yogurt biasa kerana lebih banyak susu digunakan dalam pembuatannya.

Kemudian terdapat juga kesan persekitaran dari kesan sisa fermentasi pengeluaran yogurt Yunani. Ketika yogurt disaring, sisa fermentasi dari susu (juga dikenal sebagai fermentasi "berasid" karena pHnya rendah) tertinggal. Selebihnya fermentasi ini dapat dijual kepada petani atau peternak sebagai makanan tambahan untuk ternakan, dan juga dapat digunakan sebagai baja tanah, dan bahkan dapat diproses menjadi sumber tenaga elektrik.

Tetapi kerana pengeluaran yogurt Yunani telah meningkat tajam dalam beberapa tahun terakhir, ada kekhawatiran bahawa petani tidak akan dapat mengatasi kelebihan sisa fermentasi yang dihasilkan.

Yogurt boleh menjadi pilihan yang sihat, apa sahaja yang anda pilih, bagus bahasa Yunani atau yang biasa. Kedua-duanya mempunyai protein, kalsium dan probiotik. Pilih yogurt rendah lemak atau tanpa lemak. Sekiranya anda mahukan sedikit rasa manis, tambahkan buah segar atau satu sudu teh madu.

Recent Posts