Cuci Muka dengan Betul, Inilah Caranya •

Mencuci muka secara amnya kelihatan sederhana. Basahkan wajah anda terlebih dahulu, tuangkan sabun muka dan gosokkannya ke permukaan wajah, kemudian bilas sehingga bersih. Walau bagaimanapun, cara yang betul untuk mencuci muka tidak semestinya sama untuk semua orang.

Cara mencuci muka dengan betul mengikut jenis kulit

Sebelum mula membersihkan wajah anda, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengenal pasti jenis kulit anda. Kulit yang sihat terbahagi kepada kulit berminyak, kering, kombinasi, dan normal. Selain itu, terdapat jenis kulit lain yang disebut kulit sensitif.

Selain mengenali jenis kulit anda, juga fahami masalah kulit yang anda alami. Ini untuk mengelakkan masalah lebih lanjut kerana bahan-bahan tertentu dalam sabun muka yang mungkin tidak sesuai untuk kulit anda.

Selepas itu, anda boleh mula mencuci muka dengan mengikuti garis panduan yang dinyatakan di bawah.

1. Kulit berminyak

Basuh tangan anda sebelum menyentuh wajah anda. Sekiranya tangan anda kotor, bakteria atau debu boleh melekat pada kulit, menyebabkan jerawat. Jangan lupa mengikat rambut apabila sudah cukup lama.

Bersihkan selebihnya terlebih dahulu solekan atau kotoran yang melekat menggunakan pembersih susu dan toner pada peringkat pertama. Sapukan losyen ke kulit wajah secara merata dengan gerakan mengurut, kemudian bersihkan dengan kapas yang dibasahi dengan toner.

Cuci muka anda dengan pencuci muka khas untuk jenis kulit berminyak. Bersihkan dengan bersih terutamanya pada Zon-T terdiri daripada dahi, hidung dan dagu. Kemudian, bilas dengan air sehingga anda merasakan semua sabun telah dibilas.

Anda juga boleh menggunakan span muka atau kapas untuk membersihkan sisa pembersih dari wajah anda. Mencuci muka dengan air sejuk dapat menutup liang pori yang terbuka dan meningkatkan peredaran darah.

Keringkan wajah anda dengan menepuknya dengan tuala atau mengelapnya dengan lembut. Gunakan tuala khas untuk wajah, bukan tuala yang sama yang digunakan untuk mandi. Jangan gosokkan kulit anda secara langsung.

Walaupun wajah anda masih lembap, gunakan toner untuk menghilangkan sisa solek, habuk, dan sabun yang tidak kelihatan. Toner juga berfungsi melembapkan kulit, mengecilkan pori, menghilangkan minyak, dan menghaluskan kulit.

Jangan lupa menggunakan pelembap setelah toner mula kering. Pilih pelembap untuk kulit berminyak yang tidak komedogenik, bebas minyak, dan berasaskan air atau gel.

2. Kulit kering dan sensitif

Tidak seperti kulit berminyak, pemilik kulit kering dan sensitif hanya perlu mencuci muka sehari sekali. Ini kerana mencuci muka terlalu kerap boleh mengikis minyak semula jadi, menjadikan kulit anda lebih kering dan berisiko mengalami kerengsaan.

Pastikan anda mencuci tangan sebelum menyentuh wajah anda. Kemudian, bersihkan baki solekan dan kotoran pada wajah dengan cara yang sama seperti membersihkan kulit berminyak. menggunakan pembersih dan toner sebagai langkah pertama pembersihan berganda.

Basuh muka anda dengan sabun khas untuk kulit kering dan sensitif. Sabun untuk jenis kulit ini biasanya mengandungi minyak, ceramida, gliserin, dan pengelupasan kimia yang lebih lembut pada kulit. Sabun juga mungkin tidak mempunyai banyak busa.

Gosokkan sabun ke seluruh wajah anda dengan gerakan bulat. Selepas itu, bilas dengan air suam atau sejuk. Anda tidak boleh menggunakan air suam kerana suhu air yang tinggi dapat mengeringkan kulit.

Sekiranya tidak ada sisa sabun yang tersisa, keringkan wajah anda dengan cara yang sama seperti anda akan mengeringkan wajah berminyak. Gunakan tuala muka khas dengan bahan yang lebih lembut dengan menepuk lembut, bukan menggosoknya.

Kulit kering dan sensitif memerlukan kelembapan tambahan. Oleh itu, segera sapukan pelembap untuk kulit kering dan sensitif sebaik sahaja selesai mencuci muka. Pilih pelembap Mengandungi minyak mineral, gliserin, dan ceramida.

Satu perkara yang tidak boleh ditinggalkan adalah toner. Toner yang baik untuk kulit kering adalah bebas alkohol dan mempunyai gliserin, asid hyaluronik, atau agen pelembap lain. Toner dapat melembapkan kulit dan membantu penyerapan produk lebih lanjut.

3. Kulit normal dan kombinasi

Pemilik kulit normal sebenarnya tidak memerlukan kaedah khas untuk mencuci muka, selagi kulit anda tidak mengalami masalah tertentu. Ikuti langkah seperti biasa dengan menggunakan sabun, toner, pembersih, dan pelembap untuk kulit normal.

Sementara itu, mereka yang mempunyai kulit kombinasi boleh mencuci muka dengan cara yang sama seperti kulit berminyak. Fokus membersihkan bahagian wajah yang paling berminyak yang biasanya terdapat pada kulit Zon-T.

Pilih pencuci muka yang mengandungi pelembap seperti ceramide, gliserin, atau asid hyaluronik. Walaupun kulit anda cenderung berminyak, kulit kombinasi juga mempunyai kawasan kering, terutama di sekitar pipi dan di bawah mata.

Keringkan wajah anda dengan tuala lembut. Selepas itu, gunakan toner bebas alkohol untuk menyeimbangkan pH kulit dan menjadikannya lembap. Selesaikan rutin penjagaan kulit anda dengan menggunakan serum, pelembap, dan pelindung matahari.

Kesalahan mencuci muka yang sering berlaku

Adakah anda sudah mencuci muka berkali-kali, tetapi tidak mendapat hasil yang anda mahukan? Ini mungkin kerana anda melakukan sejumlah kesalahan dalam membersihkan wajah anda. Berikut adalah senarai ralat yang paling biasa.

1. Jangan basuh tangan anda

Tidak sedikit yang masih lupa mencuci tangan sebelum membersihkan wajah. Sebenarnya, menyentuh wajah dengan tangan yang kotor dapat memindahkan bakteria dan kotoran ke pori-pori wajah. Kesannya, kulit wajah ditumbuhi jerawat.

2. Jangan bersihkan muka anda terlebih dahulu

Sebelum mencuci muka, penting untuk menghilangkan alias solek solekan pada muka terlebih dahulu. Gunakan pembersih bebas alkohol atau yang sesuai dengan jenis kulit anda sebelum mencuci muka dengan sabun seperti biasa.

3. Terlalu banyak menggunakan sabun muka

Anda tidak boleh menggunakan sabun terlalu banyak ketika mencuci muka, kerana bahan kimia di dalamnya boleh merengsakan kulit. Anda hanya memerlukan sabun berukuran hujung jari. Sekiranya lebih daripada itu, penggunaan sabun sebenarnya boleh menjadikan kulit jengkel dan kering.

4. Pilih saja pencuci muka

Bahan-bahan tertentu dalam mencuci muka mungkin terlalu keras untuk kulit anda. Sebaliknya, elakkan pencuci muka yang mengandungi detergen yang keras seperti sodium laureth sulfate (SLES), sodium lauryl sulfate (SLS), menthol, atau alkohol.

5. Mengikis kulit terlalu keras

Menggosok kulit anda terlalu keras semasa mencuci muka tidak menjamin bahawa kulit anda akan menjadi lebih bersih. Sebaliknya, ini sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan, kerosakan pada kulit sensitif, hingga keradangan yang ditandai dengan ruam merah.

Kesan ini juga boleh berlaku kerana penggunaan tuala kasar. Oleh itu, gunakan tuala muka khas dengan bahan yang lebih lembut. Keringkan wajah anda dengan menepuk, bukan menggosok.

Jumlah produk pencuci muka yang digunakan bukanlah jaminan untuk mendapatkan kulit yang bersih dan bebas kotoran. Cara mencuci muka yang tidak sesuai dengan jenis kulit anda juga boleh menyebabkan masalah kulit baru.

Sentiasa perhatikan panduan pembersihan wajah yang betul agar kulit wajah anda mendapat faedahnya. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kulit anda, cubalah berhenti menggunakan produk tersebut sebentar untuk mengetahui apakah penyebabnya adalah mencuci muka anda.

Recent Posts