6 Cara Meningkatkan EQ (Kecerdasan Emosi) •

Kecerdasan emosi (EQ) adalah bagaimana anda meluahkan emosi dan menghadapinya dengan cara yang positif. Orang yang mempunyai EQ tinggi sering dapat berkomunikasi dengan berkesan, berempati dengan orang lain, mengatasi kesukaran dan menyelesaikan konflik. Itulah sebabnya mempunyai EQ yang tinggi sangat penting. Ayuh, ketahui cara meningkatkan EQ!

IQ dan EQ, apa bezanya?

Tidak seperti kecerdasan intelektual atau apa yang dikenali sebagai IQ, EQ adalah kemampuan yang dapat dipelajari, bukan sesuatu yang anda lahir. Walau bagaimanapun, mempelajari kecerdasan emosi tidak ada artinya jika anda tidak menggunakan pengetahuan itu dalam hidup anda.

Hanya kerana anda tahu bahawa anda harus melakukan sesuatu tidak bererti anda akan melakukannya — terutama ketika anda berada dalam keadaan tertekan, yang dapat mengatasi niat baik anda.

Seperti yang diketahui, menjadi orang yang paling pintar dan berjaya tidak menjamin anda boleh menjadi orang yang paling makmur dalam hidup. Anda mungkin mengenali orang-orang yang cemerlang dari segi akademik tetapi tidak kompeten secara sosial, dan yang tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam pekerjaan atau hubungan peribadi mereka. Kecerdasan intelektual (IQ) tidak cukup dengan sendirinya untuk berjaya dalam hidup.

Ya, IQ anda dapat membantu anda memasuki kuliah, tetapi kecerdasan emosi, juga dikenali sebagai EQ, akan membantu anda menangani tekanan dan emosi peperiksaan akhir anda. IQ dan EQ wujud bersama dan paling berkesan apabila saling membina. Jadi, meningkatkan EQ tidak kurang pentingnya daripada IQ.

Empat perkara dalam hidup anda yang boleh berantakan tanpa EQ

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan masalah tanpa EQ termasuk:

1. Prestasi anda di sekolah atau tempat kerja

Kecerdasan emosi dapat membantu anda mengatasi masalah sosial di tempat kerja, memimpin dan memotivasi orang lain, dan cemerlang dalam kerjaya anda. Sebenarnya, ketika menilai pekerja berpotensi, banyak syarikat sekarang menganggap kecerdasan emosi sama pentingnya dengan kemampuan teknikal dan menggunakan ujian EQ sebelum mempekerjakan mereka.

2. Kesihatan fizikal

Sekiranya anda tidak dapat mengatasi emosi anda, kemungkinan anda juga tidak dapat mengatasi tekanan. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Tekanan yang tidak terkawal dapat meningkatkan tekanan darah, menekan sistem imun, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok, menyumbang kepada kemandulan, dan mempercepat proses penuaan. Langkah pertama untuk meningkatkan kecerdasan emosi adalah dengan belajar bagaimana menghilangkan tekanan.

3. Kesihatan mental

Emosi dan tekanan yang tidak terkawal juga dapat mempengaruhi kesihatan mental anda, menjadikan anda rentan terhadap kegelisahan dan kemurungan. Sekiranya anda tidak dapat memahami emosi anda, tidak merasa selesa dengannya, dan tidak dapat menangani emosi anda, anda berisiko tidak dapat membina hubungan yang kuat, yang boleh membuat anda merasa kesepian dan terpencil.

4. Hubungan dengan orang lain

Dengan memahami emosi anda dan mengetahui cara menghadapinya, anda akan dapat mengungkapkan perasaan anda dan memahami perasaan orang lain dengan lebih baik. Ini membolehkan anda berkomunikasi dengan lebih berkesan dan membina hubungan yang lebih kuat, baik di tempat kerja dan kehidupan peribadi anda.

Enam kunci untuk meningkatkan EQ

Sekurang-kurangnya ada cara yang baik untuk meningkatkan EQ yang boleh anda lakukan:

1. Mengurangkan emosi negatif

Mungkin ini adalah aspek yang paling penting dalam EQ, iaitu kemampuan menangani emosi anda sendiri dengan berkesan sehingga tidak membanjiri fikiran anda dan tidak mempengaruhi kemampuan anda dalam membuat keputusan.

Untuk mengubah perasaan negatif anda terhadap sesuatu keadaan, anda mesti terlebih dahulu mengubah cara anda memikirkannya. Sebagai contoh, cuba jangan mudah berprasangka buruk terhadap tindakan orang. Ingat, mungkin ada niat baik di sebalik tindakan mereka.

2. Berlatih untuk tetap tenang dan menangani tekanan

Kebanyakan orang pasti mengalami tekanan hidup. Bagaimana anda menangani situasi tertekan ini akan mempengaruhi EQ anda. Contohnya, adakah anda bersikap tegas, atau reaktif? Tetap tenang, atau merasa terharu?

Ketika berada dalam tekanan, perkara yang paling penting untuk diingat adalah menjaga diri anda dengan tenang. Contohnya, dengan mencuci muka dengan air sejuk atau memulakan senaman aerobik untuk mengurangkan tekanan.

3. Berlatih mengekspresikan emosi yang tidak mudah

Ada saat-saat dalam hidup di mana anda perlu menetapkan batas sehingga orang lain tahu di mana anda berdiri. Ini termasuk:

  • berani tidak bersetuju dengan orang lain (tanpa bersikap kasar)
  • katakan "tidak" tanpa merasa bersalah
  • tetapkan keutamaan peribadi
  • berusaha mendapatkan apa yang anda layak
  • melindungi diri anda dari tekanan dan gangguan.

4. Bersikap proaktif, tidak reaktif, ketika berhadapan dengan orang yang mencetuskan emosi anda

Kebanyakan orang pasti berhadapan dengan orang yang mengganggu atau menyukarkan hidup anda. Anda mungkin "terjebak" dengan orang ini di tempat kerja atau di rumah. Mudah membiarkan orang seperti ini mempengaruhi anda dan merosakkan hari anda.

Anda boleh berusaha menenangkan diri sebelum bercakap dengan orang yang sering mencetuskan emosi negatif dalam diri anda, terutamanya ketika anda merasa marah. Anda juga boleh melihat keadaannya dari sudut pandangan orang itu.

Walau bagaimanapun, empati tidak bermaksud bertolak ansur dengan tingkah laku yang tidak wajar. Anda masih perlu menekankan bahawa ada akibat untuk segalanya.

5. Keupayaan untuk bangkit dari kesukaran

Hidup tidak selalu mudah - semua orang tahu itu. Bagaimana anda memilih untuk berfikir, merasa, dan bertindak dalam situasi sukar sering menentukan apakah anda akan terus mempunyai harapan atau putus asa, sama ada anda akan terus optimis atau kecewa, dan sama ada anda akan mengalami kemenangan atau kekalahan.

Dalam setiap situasi sukar yang anda hadapi, ajukan soalan seperti,

  • "Pelajaran apa yang dapat dipelajari di sini?"
  • "Bagaimana saya dapat belajar dari pengalaman ini?"
  • "Apa yang paling penting sekarang?"
  • "Sekiranya saya berfikir secara berbeza, apakah ada jawapan yang lebih baik?"

Semakin tinggi kualiti soalan yang anda ajukan, jawapan yang lebih baik akan anda dapat. Tanyakan soalan yang membina berdasarkan proses dan keutamaan pembelajaran anda, dan anda boleh mendapatkan sudut yang tepat untuk membantu anda menangani situasi yang sedang dihadapi.

6. Keupayaan untuk meluahkan perasaan dalam hubungan peribadi

Keupayaan untuk mengekspresikan emosi sayang adalah penting untuk menjaga hubungan peribadi yang erat. Emosi ini dapat disampaikan melalui kata-kata, bahasa badan, dan tingkah laku. Contohnya melalui hubungan mata positif, tersenyum, mendengar dengan penuh rasa empati, atau hanya menawarkan makanan.

Anda bukan sahaja mesti dapat berkongsi perasaan yang mendalam dengan orang lain dalam hubungan peribadi anda, tetapi anda juga mesti dapat memberi reaksi positif ketika orang itu menyatakan emosi yang mendalam kepada anda.

Recent Posts