Vegan dan Vegetarian, Apa Perbezaannya? •

Berhenti memakan daging dan produk olahannya, dan memutuskan untuk menjadi vegan atau vegetarian semakin popular di kalangan masyarakat. Namun, sebilangan orang masih tidak memahami perbezaan antara vegan dan vegetarian.

Perbezaan antara vegan dan vegetarian

Perbezaan antara keduanya dapat dilihat dari penjelasan berikut.

Vegetarian

Berdasarkan Persatuan Vegetarian, Vegan dan vegetarian adalah orang yang tidak memakan produk dan persediaan yang berasal dari haiwan.

Seorang vegetarian tidak mengambil makanan seperti:

 • Daging (daging lembu, daging babi, dll.)
 • Kekacang (ayam, ayam belanda dan sebagainya)
 • Ikan dan kerang
 • Serangga
 • Gelatin dan jenis protein haiwan yang lain
 • Stok atau lemak yang berasal dari menyembelih haiwan

Namun, banyak vegetarian masih menggunakan produk sampingan yang diperoleh tanpa harus membunuh haiwan tersebut. Seperti:

 • Telur
 • Susu dan produknya (keju dan yogurt)
 • Sayang

Terdapat banyak jenis vegetarian. Vegan-vegetarian dapat dilihat perbezaan dari jenis berikut:

 • Vegetarian lacto-ovo: Vegetarian yang menghindari daging tetapi masih memakan susu dan telur.
 • Lacto-vegetarian: Vegetarian yang menghindari daging dan telur, tetapi memakan produk tenusu.
 • Vegetarian Ovo: Vegetarian yang menghindari semua jenis produk haiwan kecuali telur.
 • vegan: Vegetarian yang menghindari semua jenis dan bentuk makanan yang berasal dari haiwan.

Vegan berbeza dengan vegetarian dalam konteks makanan apa yang dibenarkan dan tidak boleh dimakan.

Ada juga orang yang tidak makan daging dan unggas tetapi makan ikan yang disebut pescatarians, sementara orang yang menjalani gaya hidup vegetarian sambilan sering disebut fleksibel.

Walaupun kadang-kadang pesat dan fleksibel dikategorikan sebagai vegetarian, mereka masih memakan daging. Oleh itu, secara teknikal mereka bukan vegetarian.

vegan

Seperti yang ditulis sebelumnya, vegan kurang lebih sama dengan vegetarian kerana mematuhi gaya hidup sihat. Namun, vegan boleh dikatakan merupakan bentuk vegetarian yang paling ketat.

Vegan kini ditakrifkan oleh Persatuan Vegan sebagai gaya hidup yang dapat mengelakkan segala bentuk eksploitasi dan kekejaman terhadap haiwan sebanyak mungkin.

Oleh itu, seorang vegan menghindari bukan sahaja daging, tetapi juga susu, telur, dan semua bahan haiwan. Termasuk gelatin, madu, carmine, pepsin, shellac, albumin, whey, casein dan beberapa bentuk vitamin D3.

Mana yang lebih sihat antara vegan dan vegetarian?

Vegan dan vegetarian tentunya memberi manfaat kepada kesihatan kerana gaya hidup kedua-duanya memerlukan anda mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

Menurut laporan dari Akademi Pemakanan dan Dietetik serta beberapa tinjauan saintifik, menerapkan gaya hidup vegan atau vegetarian dianggap sesuai pada semua tahap kehidupan, asalkan dietnya dirancang dengan baik.

Sukar untuk mengatakan yang mana antara kedua-duanya lebih sihat kerana kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Sebagai contoh, tidak seperti vegan, lacto-vegetarian mendapatkan kalsium, fosforus, dan vitamin D mereka dari produk tenusu. Sementara itu, ketika menghindari produk tenusu dan telur, vegan dapat mengawal kadar kolesterol dengan lebih mudah.

Walau bagaimanapun, sebahagian besar penyelidikan setakat ini adalah pemerhatian. Ini menunjukkan bahawa sukar untuk memutuskan dengan pasti aspek gaya hidup vegan yang menghasilkan faedah ini atau mengesahkan bahawa vegan adalah faktor penentu.

Recent Posts